Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο που στόχο έχει να προσφέρει πολύπλευρη ενημέρωση για την εικόνα του σώματος και την τροποποίησή του μέσω της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, καθώς και να προβάλλει θέματα που σχετίζονται με την επικαιρότητα και tips για καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά ιατρικές πληροφορίες, στοχεύει, όμως, στην ανάδειξη της αξίας των Κοινωνικών Επιστημών για την Ιατρική. Το site έχει σχεδιαστεί με φιλικό τρόπο προς τις κινητές συσκευές και σας δίνει τη δυνατότητα να «ξεδιπλώσετε» την εμπειρία σας, να πάρετε απαντήσεις σε θέματα που σας απασχολούν και να «πλουτίσετε» την καθημερινότητά σας, ανακαλύπτοντας γεγονότα, δυνατότητες και νέες προοπτικές! Εύχομαι η επικοινωνία μας μέσα από το site να συμβάλλει στην αυτοβελτίωση και την προσωπική σας εξέλιξη.
Καλή περιήγηση
Δρ. Γεωργία Δηλάκη
Στη διάρκεια της ζωής μας, ίσως, κάποια στιγμή χρειαστεί να πάρουμε νάρκωση προκειμένου να υποβληθούμε σε επέμβαση για λόγους διαγνωστικούς, θεραπευτικούς ή και ομορφιάς. Συνήθως η ιδέα της αναισθησίας μας προκαλεί ανησυχία και φόβο, ενώ κυριαρχεί η αγωνία ποιο είδος αναισθησίας είναι αυτό που θα μας προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια, η γενική αναισθησία ή η μέθη; Η έμπειρη αναισθησιολόγος Βασιλική Σκαφτούρου, Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεδιαλύνει απορίες και μύθους και ενημερώνει υπεύθυνα για τα είδη αναισθησίας και την εξέλιξη της αναισθησιολογίας μέσα από ξεκάθαρες, κατανοητές και τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Τι είναι η μέθη που επιτυγχάνεται με φάρμακα και ποιες είναι οι διαφορές της από τη γενική αναισθησία;
Πριν δώσουμε απαντήσεις και πληροφορίες σχετικά με τα είδη της αναισθησίας που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να μιλήσουμε για το σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστούν και τι ακριβώς σημαίνει ο κάθε ιατρικός όρος με απλά λόγια. Η εφαρμογή γενικής αναισθησίας με ταχεία ανάνηψη (fast-tracking anesthesia) ή η χρήση τοπικής αναισθησίας σε συνδυασμό με καταστολή, ενσυνείδητη καταστολή ή «παρακολούθηση υπό καταστολή» (monitoring anesthesia care, MAC) γνωστή ως «Μέθη» χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σήμερα λόγω της αύξησης των χειρουργικών επεμβάσεων σε εξωτερικούς (περιπατητικούς) ασθενείς. Τα τελευταία 40 χρόνια η συχνότητα της χειρουργικής σε περιπατητικούς ασθενείς (ambulatory surgery) έχει αυξηθεί σε 70% των τακτικών (προγραμματισμένων) χειρουργικών επεμβάσεων.
Η γενική αναισθησία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό οφείλεται στην μεγάλη ανάπτυξη της φαρμακολογίας που μας επιτρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας πολλά και διαφορετικού τύπου φάρμακα, που συνδυάζοντάς τα έχουμε γρήγορη ανάνηψη του ασθενούς, καλή μετεγχειρητική αναλγησία και ελάχιστες παρενέργειες (έμετο, ναυτία κτλ.). Φυσικά στην γενική αναισθησία, σαφέστατα, υποστηρίζεται η αναπνοή του ασθενούς, ενώ oι ζωτικές του λειτουργίες παρακολουθούνται με monitor. Στην λεγόμενη «μέθη» ο ασθενής διατηρεί την δική του αυτόματη αναπνοή, είναι ελαφρά κατεσταλμένος και μπορεί να είναι άμεσα αφυπνίσιμος ή σε εγρήγορση. Γίνεται συνδυασμός τοπικής αναισθησίας και χορήγησης φαρμάκων ενδοφλεβίως που δημιουργούν μία αίσθηση ελαφρού ύπνου. Όμως και στην περίπτωση της «μέθης» πρέπει να παρακολουθούνται οι ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς.
Όταν υπάρχει ανάγκη να υποβληθούμε σε επέμβαση είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους ανησυχούμε, συνήθως, στην ιδέα της γενικής αναισθησίας, νιώθοντας τη διαδικασία της μέθης ως πιο ανώδυνη και ασφαλή. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Πλεονεκτεί η μέθη σε σχέση με τη γενική αναισθησία;
Η καθεμία έχει τον δικό της λόγο «ύπαρξης»! Η επιλογή της αναισθησίας, εφόσον είναι εφικτή η επιλογή (εννοώ ότι το είδος της ιατρικής παρέμβασης και η κατάσταση του ασθενούς μας το επιτρέπει), πρέπει να γίνεται από τον αναισθησιολόγο σε πλήρη συνεννόηση και συμφωνία με τον ασθενή. Είναι πολύ σημαντική η προεγχειρητική συζήτηση με τον ασθενή, ώστε να του εξηγηθεί το σκεπτικό του αναισθησιολόγου και να κατανοήσει ότι είναι βασική η συνεργασία του. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής δεν μπορεί να συνεργαστεί, π.χ. είναι πολύ αγχώδης ή παρουσιάζει κρίσεις πανικού κ.ά., οπότε η «μέθη» μπορεί να μην είναι η ενδεδειγμένη αναισθησία. Κάποιες άλλες φορές ο χειρουργός επιθυμεί ο ασθενής να παραμένει εντελώς ακίνητος, γεγονός που δεν συμβαίνει στη «μέθη». Σε αυτές και σε άλλες περιπτώσεις, η «μέθη» μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από μια fast-tracking αναισθησία.
Το θέμα της ασφάλειας είναι αποκλειστικά ευθύνη και υποχρέωση του αναισθησιολόγου, ο οποίος οφείλει να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και παρακολούθηση του περιστατικού, ώστε να μπορεί να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά σε διάφορα ενδεχόμενα αλλά και να παρακολουθεί τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς.
Γενική αναισθησία και μέθη έχουν η καθεμία τον δικό της λόγο «ύπαρξης»
Πώς νιώθει ο ασθενής στη μέθη;
Ο ασθενής αισθάνεται έναν ελαφρύ ύπνο, που μοιάζει πολύ με φυσικό ύπνο (πολλές φορές μας λένε ότι βλέπουν και ευχάριστα όνειρα). Βέβαια θα πρέπει να σημειώσω ότι και στην περίπτωση της γενικής αναισθησίας και κυρίως αν αυτή έχει την λογική της fast - tracking διαχείρισης πολλές φορές οι ασθενείς έχουν την ίδια αίσθηση. Σημαντική διαφορά είναι ότι στην γενική αναισθησία μπορεί να αισθανθούν μετά την επέμβαση μια μικρή ενόχληση στο λαιμό, η οποία είναι παροδική και χωρίς κάποιο συνοδό πρόβλημα.
Ποιος παίρνει την απόφαση στο ερώτημα «γενική αναισθησία ή μέθη»; Τι ρόλο παίζει η γνώμη του επεμβατικού γιατρού και η επιθυμία του ασθενούς; Όταν υπάρχει διάσταση απόψεων ποιος έχει τον τελευταίο λόγο; Σας έχει τύχει στην καριέρα σας τέτοιο περιστατικό;
Η απόφαση πρέπει να είναι κοινή, γιατί για ένα καλό αποτέλεσμα χρειάζεται συνεργασία της χειρουργικής ομάδας και φυσικά πλήρη συναίνεση του ασθενούς. Σαφέστατα η γνώμη του χειρουργού ή επεμβατικού γιατρού παίζει βασικό ρόλο, όμως πρέπει να προσαρμοστεί και στις δυνατότητες που μας επιτρέπει και το κάθε περιστατικό (π.χ. υπάρχουν περιστατικά που λόγω συγκεκριμένων παθολογικών καταστάσεων, άσχετων με την παρούσα επέμβαση, δεν μας «επιτρέπουν» να εφαρμόσουν κάποια από τις δύο μεθόδους). Ο αναισθησιολόγος έχει βασικό ρόλο στην ασφαλή διεκπεραίωση της επέμβασης και για αυτό η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Κάποιες φορές μπορεί ο χειρουργός - επεμβατικός να έχει διαφορετική άποψη από τον αναισθησιολόγο, αλλά με συζήτηση και κυρίως όταν τίθεται το θέμα της ασφάλειας του ασθενούς, η διάσταση γίνεται σύγκλιση απόψεων. Βασικό λόγο σε αυτό παίζει η αμοιβαία εκτίμηση και το γεγονός ότι και οι δύο γιατροί ενδιαφέρονται για την ασφαλή, ανώδυνη και γρήγορη διεκπεραίωση της επέμβασης.
Υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή της μέθης ως προς την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση, την περιοχή του σώματος στην οποία θα γίνει η επέμβαση;
Ναι, αυτό ισχύει. Όπως επίσης και με τη χρονική διάρκεια της επέμβασης και τη θέση στην οποία πρέπει να μείνει ο ασθενής (π.χ. ύπτια ή πρηνής). Το φύλο δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο. Σημαντική, όμως, είναι και η ψυχοσύνθεση του ατόμου.
Αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης υπάρχει η δυνατότητα η μέθη να μετατραπεί σε γενική αναισθησία; Υπάρχει κίνδυνος για τον ασθενή σε αυτή την περίπτωση;
Φυσικά μπορεί να μετατραπεί ή τουλάχιστον έτσι πρέπει. Εάν ο αναισθησιολόγος παρακολουθεί στενά τον ασθενή και δράσει άμεσα δεν υπάρχει κάποιος επιπλέον κίνδυνος από αυτούς που διατρέχει ήδη στο χειρουργείο.
Η μέθη «δυσκολεύει», τελικά, περισσότερο τον αναισθησιολόγο, τον επεμβατικό γιατρό ή τον ασθενή;
Η ενσυνείδητη καταστολή είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε επεμβάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της άνεσης, της ασφάλειας και της ικανοποίησης του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Στην περίπτωση αυτή, ο αναισθησιολόγος παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του ασθενούς και έχει την δυνατότητα να χορηγεί αναισθητικά ή άλλης κατηγορίας φάρμακα όταν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.
Το βασικότερο σημείο στην «μέθη» είναι η πολύ στενή παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του ασθενούς, διότι οι ασθενείς είναι δυνατόν να μεταπέσουν ταχύτατα από ελαφρά σε βαθιά καταστολή (ή απώλεια συνείδησης) και κατά συνέπεια να κινδυνεύουν από απόφραξη του αεραγωγού, από αποκορεσμό σε οξυγόνο ή ακόμη και από εισρόφηση. Για αυτούς τους λόγους στην χορήγηση «μέθης» ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και έτοιμος να παρέμβει σε περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω ενδεχόμενα προκύψει. Επομένως, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ο ασθενής δεν δυσκολεύεται, ο αναισθησιολόγος πρέπει να είναι σε πλήρη εγρήγορση και ο χειρουργός να είναι γρήγορος στους χειρισμούς του και να συνεργάζεται άριστα με τον αναισθησιολόγο, ώστε να παρεμβαίνει στις φάσεις που ο ασθενής το «ανέχεται» και να διακόπτει όταν ο ασθενής αισθάνεται «άβολα». Η «μέθη», λοιπόν, είναι ένα είδος αναισθησίας αρκετά σύνθετο και πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας.
Η «μέθη» είναι ένα είδος αναισθησίας αρκετά σύνθετο και πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας
Οι πλαστικοί χειρουργοί προβάλλουν, όλο και πιο συχνά, μέσω των social media αισθητικές επεμβάσεις ή ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που πραγματοποιούνται –πολλές φορές και στο χώρο του ιατρείου- μόνο με τοπική αναισθησία ή συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης. Επειδή πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της εικόνας του σώματός τους τι συνθήκες χρειάζεται να διασφαλίσουν για να μην ρισκάρουν την υγεία τους;
Οι επεμβάσεις - παρεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χώρο εκτός νοσοκομείου (ιατρείο, κέντρο υγείας κ.ά.) πρέπει να είναι μικρής βαρύτητας, να γίνονται σε χώρο που να πληρεί τις προϋποθέσεις να χορηγηθεί τοπική αναισθησία και «μέθη» και φυσικά να υπάρχει αναισθησιολόγος. Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρία σε πλήρη συμφωνία με την ESA (European Society of Anaesthesiology) έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες – προϋποθέσεις για τη χορήγηση αναισθησίας «εκτός χειρουργείου» και οι οποίες πρέπει να πληρούνται, όπως παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του ασθενούς, παροχή οξυγόνου, ύπαρξη συγκεκριμένου αναισθησιολογικού εξοπλισμού για την άμεση επέμβαση αν χρειαστεί κ.ά. Όλα αυτά είναι ευθύνη του θεράποντος ιατρού και του αναισθησιολόγου να υπάρχουν στο χώρο και να λειτουργούν καλώς.
Πώς χτίζεται η σχέση του αναισθησιολόγου με τον ασθενή, δεδομένου ότι τον γνωρίζει την παραμονή του χειρουργείου; Πείτε μας τη φιλοσοφία σας, πώς κερδίζετε την εμπιστοσύνη του σε τόσο λίγο χρόνο;
Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση, διότι πράγματι η σχέση αυτή πρέπει να είναι εμπιστοσύνης και ο χρόνος που έχουμε με τον ασθενή είναι σύντομος. Επίσης, πολλές φορές ο ασθενής φοβάται περισσότερο την αναισθησία από το χειρουργείο. Η βασική μου αρχή είναι να μπορώ να επικοινωνήσω με τον ασθενή κάποια από τις προηγούμενες ημέρες του χειρουργείου, ώστε να είναι πιο ήρεμος, να έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε, να του εξηγήσω τι ακριβώς θα κάνουμε και φυσικά απαντώντας στις ενδεχόμενες απορίες του, να τον καθησυχάσω κι έτσι να είναι πιο έτοιμος την ημέρα του χειρουργείου. Η επικοινωνία αυτή μπορεί να είναι και τηλεφωνική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και αν συναντηθούμε στην ίδια ημέρα του χειρουργείου, ο στόχος μου είναι να του δείξω ότι ενδιαφέρομαι πρωτίστως για την ασφάλειά του, ότι θα είμαι δίπλα του από την αρχή ως το τέλος και ότι θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να έχει μία καλή εμπειρία από το χειρουργείο. Πιστεύω ότι η εικόνα ενός επιστήμονα με ενδιαφέρον για τον ασθενή του, με ενσυναίσθηση για την αγωνία του και με «συμμετοχή» στους προβληματισμούς του, καθησυχάζει τον ασθενή και τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής.
Ο στόχος μου είναι να δείξω στον ασθενή ότι θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να έχει μία καλή εμπειρία από το χειρουργείο
Κυρία Σκαφτούρου σας ευχαριστώ πολύ…«φωτίσατε» όλες τις πλευρές του ερωτήματος «γενική αναισθησία ή μέθη;» αλλά και τον απαιτητικό ρόλο του αναισθησιολόγου σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση και είδος αναισθησίας για την ασφάλεια του ασθενή!
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διεισδύσει στην καθημερινότητά μας, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο επικοινωνίας και τη διάδοση της πληροφορίας. Τι γίνεται, όμως, όταν «συμμαχούν» με τη διαφήμιση ή την «κατευθυνόμενη πληροφόρηση» διεγείροντας ανάγκες, επιθυμίες, συναισθήματα; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό στην αναζήτησή μας για βελτιωμένη εικόνα σώματος και, τελικά, ο ανταγωνισμός και το επιθετικό marketing ωφελούν ή βλάπτουν την αισθητική χειρουργική;
Ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, απαντά στην κοινωνιολόγο Δρ. Γεωργία Δηλάκη και μιλά για τις αισθητικές επεμβάσεις στο σύγχρονο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, ενώ ενημερώνει για θεραπείες προσώπου που υπόσχονται φυσικά αποτελέσματα χωρίς νυστέρι, καθώς και για την ανόρθωση περιγράμματος του προσώπου.
Η νέα εξέλιξη στην αντιγήρανση και την αναγεννητική ιατρική ακούει στο όνομα εξωσώματα. Εσείς εφαρμόζετε τη συγκεκριμένη θεραπεία, πού έγκειται η καινοτομία της και τι μας προσφέρει;
Τα εξωσώματα είναι μια θεραπεία βελτίωσης περισσότερο της υφής και του χρώματος του δέρματος. Σαν ανακάλυψη υπάρχει από τη δεκαετία του ’80 ακόμα στο χώρο της βιολογίας. Πρόκειται για μια από τις πιο σύγχρονες θεραπείες που διαθέτουμε, όμως, φυσικά δεν είναι πανάκεια και μένει να φανεί στο πέρασμα του χρόνου, τόσο η αποτελεσματικότητά της, όσο και το αν υπερτερεί από παλαιότερες θεραπείες που απευθύνονται στην ίδια κατηγορία βλαβών του δέρματος.
Τι σας δείχνει η εμπειρία σας για τους βιοδιεγέρτες κολλαγόνου, μία επίσης καινούρια μη επεμβατική τεχνική με βιοαπορροφήσιμα προϊόντα διέγερσης κολλαγόνου; Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία έχει αποτελεσματικότητα σε σημείο ακόμα και να αντικαταστήσει το υαλουρονικό οξύ όσον αφορά τις ρυτίδες και τις πτυχές προσώπου και λαιμού;
Οι βιοδιεγέρτες σίγουρα είναι το μέλλον στις θεραπείες προσώπου ειδικά σε περιοχές όπου η εφαρμογή του υαλουρονικού παρουσιάζει δυσκολίες και επιπλοκές, όπως για παράδειγμα η περιοφθαλμική περιοχή για τη διόρθωση των μαύρων κύκλων. Πέρα από αυτό χρησιμοποιούνται στο υπόλοιπο πρόσωπο, καθώς και στο λαιμό με αρκετά ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Το υαλουρονικό δεν θα αντικατασταθεί από τους βιοδιεγέρτες, όμως πολύ πιθανόν να συνυπάρξουν σε μελλοντικά σκευάσματα.
Βιοδιεγέρτες και υαλουρονικό πολύ πιθανόν να συνυπάρξουν σε μελλοντικά σκευάσματα
Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές λίφτινγκ με τοπική αναισθησία…stretch lift και mini lift. Σε ποιους απευθύνονται, σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να αντικαταστήσουν το ολικό facelift;
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το facelift είναι η χρυσή τομή στις επεμβάσεις για την ανόρθωση του περιγράμματος του προσώπου. Τα όσα ονόματα χρησιμοποιούνται δεν αποτελούν στην ουσία μία διαφορετική επέμβαση, απλώς μια παραλλαγή του κλασικού λίφτινγκ όσον αφορά την έκταση, τις τομές κλπ. Αυτό που διαπιστώνουμε συχνότερα είναι πως οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι προσανατολίζονται σε κάτι λιγότερο επεμβατικό, πιο συχνά, παρά σε μια επέμβαση που μπορεί να είναι πιο δραστική μεν, όμως έχει πολύ μεγάλο χρόνο ανάρρωσης που συνήθως δεν διαθέτουν.
Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Θεωρείτε ότι τα social media βοηθούν κάποιον ή ενίοτε και τον παραπλανούν στην αναζήτησή του για βελτίωση της εικόνας του σώματός του;
Ίσως στο ξεκίνημά τους τα social media να ήταν χρήσιμο εργαλείο στην αναζήτηση της ιδανικής επέμβασης ή του ιδανικού γιατρού. Δυστυχώς, όμως, στο χώρο αυτό εισέβαλε η διαφήμιση και το επιθετικό marketing σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα, τελικά, να δυσκολεύει την αναζήτηση ενός ενδιαφερόμενου παρά να τον διευκολύνει μιας και οι παραπλανητικές δημοσιεύσεις έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Σε αυτό συστήνουμε περισσότερο αναζήτηση μέσω ιστοσελίδων, αξιολογήσεων, βιογραφικού και διασταυρώσεις με γνώμες άλλων υποβληθέντων.
Η διαφήμιση και το επιθετικό marketing δυσκολεύουν περισσότερο τους ενδιαφερόμενους για αισθητικές επεμβάσεις
Το Instagram και το Tik Tok αποτελούν τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τα οποία προβάλλονται διαρκώς τάσεις και πρότυπα ομορφιάς. Θα μπορούσατε να απευθυνθείτε, συμβουλευτικά, στους νεότερους ενδιαφερόμενους για αισθητικές επεμβάσεις προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν την υγεία και την ομορφιά τους;
Δυστυχώς είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο μιας και συνεχώς διαπιστώνουμε ότι νέα άτομα ζητούν επίμονα παρακινδυνευμένες θεραπείες που βλέπουν σε αυτά ακριβώς τα μέσα. Η μόνη μας ελπίδα είναι να πρόκειται για κάτι παροδικό, μια μόδα της εποχής που θα περάσει. Όπως και στην προηγούμενή μας απάντηση για τα social media έτσι και εδώ η εισβολή της επιθετικής διαφήμισης και του μάρκετινγκ έχει οδηγήσει σε παραπλανητικές και ίσως και επικίνδυνες δημοσιεύσεις.
Δυστυχώς νέα άτομα ζητούν επίμονα παρακινδυνευμένες θεραπείες που βλέπουν στα social media
Ο ανταγωνισμός υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα, ιδιαίτερα, όμως, στην ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής παρακολουθούμε πόσο έντονος είναι. Ο ανταγωνισμός αυτός ωφελεί ή βλάπτει την αισθητική χειρουργική;
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιατρών σίγουρα προσφέρει στην πλαστική χειρουργική όπως και ο ανταγωνισμός όλων των επιστημόνων στο πεδίο τους. Ο ανταγωνισμός των διαφημιστικών εταιρειών και των ψηφιακών δημιουργών, που έχουν εισέλθει στην πώληση τέτοιων υπηρεσιών, δυστυχώς, βλάπτει την πλαστική χειρουργική γιατί προωθεί λάθος πρότυπα και δίνει υποσχέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια είχε ως συνέπεια και τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Πιστεύετε ότι ένα μεγάλο μέρος του κοινού θα ήθελε να βελτιώσει κάτι στο πρόσωπο ή το σώμα του αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα; Στη διάρκεια της επαγγελματικής διαδρομής σας έχει αλλάξει το κοινό σας όσον αφορά τα δημογραφικά του χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, εισοδηματική κατάσταση);
Πέρα από τις χειρουργικές επεμβάσεις, που σίγουρα απευθύνονται σε ανθρώπους με μεγαλύτερο μπάτζετ, η πλαστική χειρουργική έχει πληθώρα παρεμβάσεων που δίνουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε πολύ προσιτές τιμές. Από την εμπειρία μας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και σε χώρες με πολύ χαμηλό μέσο εισόδημα για τους κατοίκους παρατηρούμε πως η ζήτηση για αισθητικές παρεμβάσεις παραμένει ψηλά. Ίσως είναι κι ένα είδος διεξόδου από την δύσκολη καθημερινότητα.
Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία του πελατολογίου σίγουρα αυτά διευρύνονται σε κάθε τομέα όσο κάθε γιατρός πορεύεται στην καριέρα του. Υπάρχει, όμως, ένας γενικός κανόνας που λέει ότι η ηλικία του πελατολογίου κάθε γιατρού ακολουθεί, μέσα σε ένα εύρος, φυσικά, την ηλικία του γιατρού. Και επειδή υπάρχει μια επαναληψιμότητα σε αρκετές θεραπείες συνήθως αυτό μεγαλώνει και μαζί του!
Η οικονομική κρίση δεν επηρέασε τη ζήτηση για αισθητικές επεμβάσεις
Οι επιτυχημένες αισθητικές επεμβάσεις συμβάλλουν, αδιαμφισβήτητα, στη θετικότητα του σώματος και την ενισχυμένη συναισθηματική ευεξία. Πιστεύετε ότι κάποιες αισθητικές επεμβάσεις θα έπρεπε να επανεξεταστούν ως προς την κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Αυτό ήδη ισχύει σε κάποιο βαθμό. Για παράδειγμα, άτομα που έχουν χάσει πάρα πολλά κιλά σε πολλές περιπτώσεις δικαιούνται κάποιες επεμβάσεις, όπως είναι η κοιλιοπλαστική προκειμένου να διορθώσουν την περίσσεια του δέρματος που παραμένει. Επίσης, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μέρους του μαστού και ογκολογικούς λόγους πάλι καλύπτεται η διόρθωση για αποκατάσταση συμμετρίας. Τέλος, σε περίπτωση γιγαντομαστίας που δημιουργεί χρόνια προβλήματα στην ασθενή, πάλι καλύπτεται η χειρουργική διόρθωση.
Κύριε Σπηλιόπουλε σας ευχαριστώ πολύ. Αναδείξατε την αξία της σωστής ενημέρωσης για τον δημοφιλή τομέα της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και τονίσατε την ανάγκη της συνεχούς εγρήγορσης των υποψήφιων για αισθητικές επεμβάσεις!
Η δερματοστιξία, το γνωστό σε όλους μας τατουάζ, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας και συνδέεται, συχνότερα, στο μυαλό μας με την αυτό-έκφραση και την εξωτερίκευση ενδιαφερόντων, συνηθειών ή σημαντικών γεγονότων της ζωής μας. Γνωρίζουμε, όμως, το σημαντικό ρόλο του ιατρικού τατουάζ μετά από χειρουργική επέμβαση ή ατύχημα ή ως συνέπεια χρόνιων προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν την εικόνα του σώματος;
Η medical tattoo artist Δήμητρα Μουμτζίδου, εξειδικευμένη στο ιατρικό τατουάζ με πολυετή και πολύπλευρη εμπειρία στο χώρο της υγείας, δημιουργεί τατουάζ που όχι μόνο καλύπτουν τις ουλές αλλά βοηθούν τα άτομα να βιώσουν ξανά με δυναμικό τρόπο το σώμα τους και να ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Το γεγονός αυτό τους επιτρέπει να ξαναγράψουν τις προσωπικές τους ιστορίες, αντικαθιστώντας τις αναμνήσεις του πόνου και της ταλαιπωρίας με σύμβολα δύναμης και ομορφιάς. Μέσα από τη συνέντευξή της στην Δρ. Γεωργία Δηλάκη, κοινωνιολόγο, η κυρία Μουμτζίδου αναδεικνύει την αξία του ιατρικού τατουάζ, εξηγεί τις ιδιαιτερότητες και τα οφέλη του –ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν βιώσει τον εφιάλτη του καρκίνου του μαστού- και ενημερώνει τι χρειάζεται να προσέχουμε στην επιλογή επαγγελματία για το συγκεκριμένο είδος τατουάζ. Παράλληλα αναφέρεται και στα πλεονεκτήματα του ημιμόνιμου μακιγιάζ στο πρόσωπο, καθώς και του scalp micropigmentation στο τριχωτό της κεφαλής.
Πού βρίσκει εφαρμογές το ιατρικό τατουάζ; Ποιες είναι οι διαφορές του από το κλασικό τατουάζ;
Το ιατρικό τατουάζ διαφέρει από τα κοινά τατουάζ καθώς έχει συγκεκριμένο ιατρικό σκοπό ή χρήση.
Το ιατρικό τατουάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:
Σε αντίθεση τα κοινά τατουάζ δεν έχουν ιατρική λειτουργία και συχνά έχουν αισθητικό ή προσωπικό νόημα για τον κάτοχό τους.
Εξειδικεύεστε στο 3D τατουάζ θηλής μετά από αποκατάσταση μαστού. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής έναντι άλλων τεχνικών τατουάζ;
Προφανώς εννοείτε ότι ποια τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τατουάζ σχέδιο στην περιοχή του μαστού. Με το ιατρικό τατουάζ θηλής η γυναίκα μπορεί να έχει τις θηλές της πίσω. Είναι τόσο ρεαλιστικό που από μακριά αν το δει κάποιος νομίζει ότι προεξέχει η θηλή. Υπάρχουν παρ’όλ’αυτά γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν κάποιο σχέδιο στην περιοχή του μαστού και όχι θηλές. Είναι καλό ότι πλέον έχουν την επιλογή.
Το στήθος είναι το σύμβολο θηλυκότητας για τη γυναίκα. Πώς βιώνει την αλλαγή της εικόνας της με καλυμμένες τις ουλές της μαστεκτομής; Ποια είναι η συμβολή της παρέμβασής σας που παρατηρείτε στην ταυτότητά της;
Το στήθος είναι σύμβολο θηλυκότητας και είναι σημαντικό για μια γυναίκα να το νιώθει όσο πιο κοντά γίνεται σ’αυτό που είχε πριν το χειρουργείο της.
Με το τρισδιάστατο τατουάζ θηλής μπορεί να έχει πάλι τις θηλές της και με το καμουφλάζ στις μετεγχειρητικές ουλές μπορεί να βελτιωθεί η συνολική εικόνα του μαστού και κατα συνέπεια και η ψυχολογία της.
Με τι κριτήρια επιλέγετε το χρώμα, το σχήμα, την ακριβή θέση του ιατρικού τατουάζ; Πώς εξασφαλίζετε την εξατομίκευση για το κάθε δέρμα;
Ανάλογα με το δέρμα που αντιμετωπίζω στην περιοχή του μαστού επιλέγω την κατάλληλη τεχνική και τις κατάλληλες αποχρώσεις που θα χρησιμοποιήσω. Είναι πολλά τα διαφορετικά περιστατικά που αντιμετωπίζω οπότε απαιτείται αρκετή εμπειρία στη διαχείρισή τους.
Πολλές γυναίκες έχουν κάνει ακτινοβολίες, σε άλλες έχει γίνει μεταμόσχευση με δέρμα από την πλάτη και άλλες έχουν υπερτροφικές ουλές. Χρέος μου είναι σε όλες αυτές να δώσω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα του ιατρικού τατουάζ έχει διάρκεια στο χρόνο; Είναι μόνιμο;
Μιλάμε πάντα για ιατρικό τατουάζ στο μαστό. Μπορεί να είναι μόνιμο μπορεί να είναι και ημιμόνιμο δηλαδή να διατηρηθεί μόνο κάποια χρόνια. Την επιλογή αν θα είναι μόνιμο ή αν θα είναι μόνο για μερικά χρόνια την δίνω στη γυναίκα και στο γιατρό που την παρακολουθεί.
Πόσο χρονικό διάστημα μετά την επούλωση μιας ουλής μπορεί ένα σημείο του σώματός μας να καλυφθεί με ιατρικό τατουάζ;
Μετά από έξι μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε στο τρισδιάστατο τατουάζ σχηματισμού θηλής/θηλαίας άλω. Μετά από ένα χρόνο μπορεί να γίνει καμουφλάζ της ουλής με μελάνι στο χρώμα του δέρματος με στόχο τη βελτίωση του χρώματός της. Στην περίπτωση των εγκαυμάτων θα χρειαστεί να μην είναι στη φάση της φλεγμονής η ουλή.
Το ιατρικό τατουάζ, συνήθως, σβήνει δυσάρεστες αναμνήσεις και κλείνει ένα επώδυνο κεφάλαιο στη ζωή κάποιου. Ποια είναι τα συναισθηματικά οφέλη για τους αποδέκτες των υπηρεσιών σας;
Το ιατρικό τατουάζ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται κάποιος άνετα με τον εαυτό του και να μην έχει το φόβο της κριτικής από τους άλλους. Επιπλέον η απόκρυψη των ουλών μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης μετά από τραυματική εμπειρία ή χειρουργική επέμβαση.
Μιλήστε μας για τα οφέλη του ημιμόνιμου μακιγιάζ στο πρόσωπο.
Το ημιμόνιμο μακιγιάζ είναι μια δημοφιλής τεχνική ομορφιάς γιατί προσφέρει μακράς διάρκειας αποτέλεσμα. Είναι ιδανικό για όσους δεν έχουν το χρόνο να ανανεώνουν συχνά το μακιγιάζ τους ή δεν γνωρίζουν πώς να βάφονται σωστά. Επιπλέον το ημιμόνιμο μακιγιάζ προσφέρει μια φυσική εμφάνιση και είναι αδιάβροχο εξασφαλίζοντας ένα αψεγάδιαστο look ακόμη και σε συνθήκες υγρασίας. Η διαδικαδία της εφαρμογής είναι απλή και γρήγορη και η συντήρησή του γίνεται μετά από ένα με δύο χρόνια.
Εκτός από την επίπτωση στην εικόνα του σώματος, η αλωπεκία είναι ένα πρόβλημα με ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις για όσους το βιώνουν. Τι προσφέρει το Scalp Micropigmentation (SMP) σε αυτές τις περιπτώσεις;
Το Scalp Micropigmentation (SMP) είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής. Ο στόχος είναι να δώσει την εικόνα της απόλυτα φυσικής κάλυψης στην περιοχή που εφαρμόζεται. Κατά τη διαδικασία του Scalp Micropigmentation (SMP) ειδικές χρωστικές ουσίες εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής δημιουργώντας την ψευδαίσθηση τριχών και αποτυπώνοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με αλωπεκία να αποκτήσουν ένα πιο πλούσιο και φυσικό αποτέλεσμα στο τριχωτό της κεφαλής τους.
Ποιοι παράγοντες συνιστούν ένα άριστο ιατρικό τατουάζ; Οι γνώσεις, η τεχνολογία, τα υλικά; Τι χρειάζεται να προσέξουμε αν ενδιαφερόμαστε για το συγκεκριμένο είδος τατουάζ; Πώς θα επιλέξουμε τον κατάλληλο επαγγελματία;
Θα πρέπει να ενημερωθούμε για την ποιότητα των υλικών. Κατά τη διαδικασία του ιατρικού τατουάζ τα μελάνια που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα και χωρίς μεταλλικές χρωστικές, στείρα μικροβίων και υποαλλεργικά.
Το μηχάνημα και οι βελόνες δεν τραυματίζουν το δέρμα και είναι πιστοποιημένα γι’αυτό.
Για ένα άριστο ιατρικό τατουάζ θα πρέπει να τηρηθούν οι οδηγίες που θα δοθούν σε συνέχεια από την εφαρμογή και να έχουμε υπομονή γιατί το αποτέλεσμα θέλει κάποιο χρόνο επούλωσης ή απαιτούνται κάποια ραντεβού για να φανεί.
Θα πρέπει ο επαγγελματίας που θα επιλέξουμε να είναι στο χώρο της υγείας και να γνωρίζει πολύ καλά τα διαφορετικά και τα προβληματικά δέρματα ώστε να μπορεί να κρίνει ποια τεχνική και ποια χρωστική θα χρησιμοποιήσει.
Σημαντικό ρόλο έχει η ικανότητα του ειδικού στο να ανταποκριθεί στις επιθυμίες και τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Επιπρόσθετα πιστεύω είναι καλό να επιλέγουμε έναν ειδικό, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί φίλτρα στις φωτογραφίες και στα βίντεο που παρουσιάζει τα αποτελέσματά του.
Πόσο διαδεδομένη είναι στον ελληνικό χώρο η συγκεκριμένη πρακτική; Υπάρχει ενημέρωση και εξοικείωση με το ιατρικό τατουάζ ή θεωρείται ταμπού;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη του ιατρικού τατουάζ στην Ελλάδα και δεν θεωρείται ταμπού. Πλέον όλο και περισσότεροι γιατροί ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι έχουν και αυτό σαν όπλο στην διαδικασία της θεραπείας τους.
Κυρία Μουμτζίδου σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Σας εύχομαι να βοηθήσετε πολλούς ακόμα ανθρώπους να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους και την ποιότητα ζωής τους με τη δύναμη του ιατρικού τατουάζ!
Απόψεις, τάσεις, εξελίξεις, εμπειρίες γύρω από το σώμα, την εικόνα του, την τροποποίησή του μέσω της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, την υγεία, την ομορφιά, τη νεότητα-και όχι μόνο.