Αυξημένος χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με μεγαλύτερη επιθυμία για αισθητική χειρουργική

μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αισθητική χειρουργική

   Πιο πιθανό να κάνουν αισθητική επέμβαση όσοι περνούν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

   Τα άτομα που αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σερφάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο πιθανό να επιλέξουν την αισθητική χειρουργική, σύμφωνα με νέα έρευνα.

   Παρόλο που κατά τη διάρκεια και μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού υπήρξε αύξηση στις αισθητικές επεμβάσεις, δεν υπήρχαν μέχρι τώρα δεδομένα που να αναδεικνύουν μια ξεκάθαρη σχέση μέσων κοινωνικής δικτύωσης - αισθητικής χειρουργικής ή τους παράγοντες που κάνουν τα άτομα περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε αισθητική επέμβαση. Το κενό αυτό καλύπτει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στην Ιατρική Σχολή Chobanian & Avedisian School of Medicine και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. 175 συμμετέχοντες άνω των 18 ετών, επισκέπτες δερματολογικής κλινικής μεταξύ του Οκτωβρίου 2019 και του Ιουνίου 2021, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, που συμπεριελάμβανε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη γνώμη τους για τις αισθητικές επεμβάσεις και την ερώτηση αν θα προχωρούσαν σε αισθητική επέμβαση.

   Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -όπως το Instagram και το Snapchat- και οι εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών -όπως το Lightroom και το FaceTune- σχετίζονται με αυξημένη δυσαρέσκεια για το σώμα και την επιθυμία για υποβολή σε αισθητική επέμβαση. Επιπλέον, η ακολούθηση celebrities, influencers και λογαριασμών που παρουσιάζουν αποτελέσματα αισθητικών επεμβάσεων επηρέασαν την επιθυμία των χρηστών για αισθητική χειρουργική.

   Η έρευνα ανέδειξε, επίσης, ένα νέο φαινόμενο, με τον όρο «Snapchat dysmorphia». Όπως είναι γνωστό, η γωνία λήψης των selfies φωτογραφιών για τα social media συχνά παραποιεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου με τρόπο που οδηγεί σε δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Ως αποτέλεσμα της «κουλτούρας των selfies», οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν την «δυσμορφία του Snapchat» και αναζήτησαν επεμβάσεις για να «κοπιάρουν» / αντιγράψουν τις φιλτραρισμένες εικόνες του ίδιου τους του εαυτού, δηλαδή να δείξουν όπως η φιλτραρισμένη τους εκδοχή, με πιο «γεμάτα» χείλη, μεγαλύτερα μάτια ή πιο λεπτή μύτη. Η τάση αυτή απέχει πολύ από το παρελθόν –που οι ενδιαφερόμενοι για αισθητική χειρουργική έφερναν στο γραφείο του πλαστικού χειρουργού φωτογραφίες αγαπημένων τους διασημοτήτων για να αντιγράψουν τα ελκυστικά τους χαρακτηριστικά- και είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού οι φιλτραρισμένες selfies και η εκτεταμένη επεξεργασία φωτογραφιών δημιουργούν, συχνά, μια ανέφικτη εμφάνιση, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

social media aesthetic surgery2 arthrografia

   Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πλαστικοί χειρουργοί είναι απαραίτητο να συζητούν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τους ενδιαφερόμενους για αισθητική επέμβαση, καθώς και να διερευνούν όλες τις πτυχές της ζωής τους ώστε να κατανοούν καλύτερα τα κίνητρα και τις προσδοκίες τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «η ποιοτική φροντίδα υγείας ξεκινά με ποιοτικές συζητήσεις», αναδεικνύοντας την αξία του πολύπλευρου και εξατομικευμένου consultation στην αισθητική πλαστική χειρουργική.