Καλοκαίρι: η πιο ξένοιαστη και χαλαρή εποχή του έτους αλλά και η πιο συχνή σε γυναικολογικά προβλήματα…πώς θα τα αποφύγουμε για να μην μας διαταράξει τίποτα τις καλοκαιρινές μας διακοπές; Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Χειρουργός, εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, μας ενημερώνει για την ασφάλειά μας στην παραλία και προτείνει συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινή καλοκαιρινή μας ρουτίνα. Προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε τα μπάνια μας χωρίς απρόοπτα και σημαντικές πληροφορίες για την έγκυο γυναίκα αλλά και για εκείνη που έχει υποβληθεί πρόσφατα σε γυναικολογική επέμβαση, αναδεικνύοντας τους 10 χρυσούς κανόνες για τους καλοκαιρινούς μήνες!
Επιλέγουμε πισίνα ή θάλασσα για το κολύμπι μας; Τι είναι πιο ασφαλές;
Το κολύμπι αποτελεί ένα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό άθλημα. Η τήρηση, όμως, βασικών κανόνων υγιεινής αποτελεί το κλειδί για την αποφυγή της κολπίτιδας, το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και η συνηθέστερη αιτία επίσκεψης στο γυναικολόγο.
Ενώ η χλωρίωση του νερού στις πισίνες θανατώνει τα μικρόβια ώστε να απολυμανθεί το νερό, η χρήση αυξημένης συγκέντρωσης χλωρίου μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στο δέρμα ή ακόμα και να επηρεάσει τη γυναικεία κολπική χλωρίδα προκαλώντας δυσάρεστες ενοχλήσεις. Επιπλέον, επειδή τα αποδυτήρια και η περίμετρος της πισίνας αποικίζονται από πολλούς μικροοργανισμούς, οι λουόμενοι θα πρέπει να φορούν πάντα σαντάλια και να ξαπλώνουν σε πετσέτα.
Όσο το χλώριο στις πισίνες είναι επιβλαβές τόσο το θαλασσινό νερό είναι ευεργετικό για την ευαίσθητη περιοχή, χάρη στη φυσική αντιφλεγμονώδη δράση του δεδομένου ότι το ιώδιο αυξάνει τις φυσικές άμυνες του σώματος και της περιγεννητικής περιοχής.
Η θάλασσα αποτελεί την καλύτερη επιλογή, θάλασσα σημαίνει διακοπές, μια κατάσταση ευεξίας, αναζωογόνησης και τόνωσης του σώματος.
Οι γυναίκες, λόγω της ανατομίας του γεννητικού τους συστήματος, είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις, οι οποίες εντείνονται με τη ζέστη και την υγρασία. Δώστε μας μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τις λοιμώξεις του καλοκαιριού. Ποιες «καλές συνήθειες» μπορούμε να υιοθετήσουμε στην παραλία και γενικά να εντάξουμε στην καθημερινή καλοκαιρινή μας ρουτίνα για να θωρακίσουμε τη γυναικολογική μας υγεία;
Οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του γεννητικού συστήματος, λόγω της ιδιαίτερης ανατομίας και φυσιολογίας του. Οι πιο συχνές παθολογίες του γυναικείου φύλου είναι η κυστίτιδα, η κολπίτιδα και γενικότερα όλες οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και κατά συνέπεια η αλλαγή του pH του κόλπου είναι οι κυριότερες αιτίες αύξησης αυτών των καταστάσεων κατά τους θερινούς μήνες. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του pH και κατά συνέπεια στην προστασία της γεννητικής περιοχής. Η αυξημένη κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών με την ταυτόχρονη μείωση του ζωικού λίπους, της λευκής ζάχαρης και των γλυκών δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας κατά των λοιμώξεων του καλοκαιριού.
Οι γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν λευκά βαμβακερά εσώρουχα, που επιτρέπουν τη διαπνοή και τον αερισμό της περιοχής, καθώς και ειδικά καθαριστικά της ευαίσθητης περιοχής. Η χρήση της σερβιέτας θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο διότι προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή. Μετά το μπάνιο σας στη θάλασσα ή στην πισίνα κάντε ένα ντους με γλυκό νερό και αλλάξτε το μαγιό σας ώστε να μην μένει υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή. Χρησιμοποιείστε πάντα την πετσέτα σας και αποφύγετε να κάθεστε στην άμμο ή στην περίμετρο της πισίνας χωρίς αυτή. Το μαγιό σας θα πρέπει να το ξεπλένετε καλά καθημερινά και φυσικά να μην το ανταλλάσσετε με αυτό της φίλης σας. Κατά τις ημέρες περιόδου αν επιθυμείτε να κάνετε μπάνιο χρησιμοποιήστε το ειδικό κολπικό ταμπόν με την προϋπόθεση να το αλλάζετε τακτικά και ειδικά μετά το μπάνιο.
Ποιες προφυλάξεις χρειάζεται να πάρουμε στη θάλασσα αν έχουμε υποβληθεί πρόσφατα σε κάποια γυναικολογική επέμβαση;
Η αποφυγή του μπάνιου στη θάλασσα ή στην πισίνα για μερικές ημέρες μετά από μια γυναικολογική χειρουργική επέμβαση είναι πολλές φορές επιβεβλημένη διότι θέτει τις χειρουργικές τομές σε περιττό κίνδυνο μόλυνσης αλλά και πρόκλησης αντιαισθητικών ουλών. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τον τύπο, τη βαρύτητα της επέμβασης και τον ατομικό ρυθμό ανάρρωσης. Οι οδηγίες εξατομικεύονται για κάθε γυναίκα.
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν τους θερινούς μήνες, κάνοντας επιτακτική την επικοινωνία με το γυναικολόγο μας;
Η γυναίκα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσει συμπτώματα όπως φαγούρα ή αίσθημα καύσου της ευαίσθητης περιοχής, αυξημένα λευκά ή δύσοσμα κολπικά υγρά, έντονη ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή ή και κατά την ούρηση. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα ή μεμονωμένα και παρουσιάζονται κατά την εκδήλωση μιας λοίμωξης της γεννητικής περιοχής κάνοντας επιτακτική την επικοινωνία με το γυναικολόγο. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση, την καλλιέργεια του κολπικού υγρού και των ούρων αν κριθεί απαραίτητο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα οδηγήσουν στην κατάλληλη θεραπεία και την άμεση ανακούφιση της γυναίκας.
Τι δεν πρέπει να λείπει από το νεσεσέρ ή τη βαλίτσα της γυναίκας στις καλοκαιρινές της αποδράσεις;
Κατά τις καλοκαιρινές αποδράσεις η γυναίκα θα πρέπει να φροντίσει να έχει μαζί της ένα ειδικό καθαριστικό της ευαίσθητης περιοχής, καθώς και υγρά μαντηλάκια καθαρισμού ευαίσθητης περιοχής, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα κατά την ολοήμερη παραμονή στην παραλία. Το απολυμαντικό χεριών, δεδομένου ότι έρχονται σε επαφή με την ευαίσθητη περιοχή, είναι εξίσου απαραίτητο. Οι σερβιέτες ή τα κολπικά ταμπόν δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ της γυναίκας ειδικά αν πλησιάζει τις πιθανές ημέρες της επόμενης περιόδου.
Επιτρέπεται το κολύμπι και η ηλιοθεραπεία κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης; Ποια είναι η φιλοσοφία σας; Τι χρειάζεται να προσέξει η έγκυος γυναίκα στη θάλασσα και στις καλοκαιρινές της μετακινήσεις;
Η έγκυος γυναίκα μπορεί να κάνει ελεύθερα κολύμπι τους καλοκαιρινούς μήνες αρκεί να τηρεί κάποια μέτρα προφύλαξης. Θα πρέπει να προσέχει την έκθεση στον ήλιο και φυσικά να αποφεύγει την ηλιοθεραπεία από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Το δέρμα της εγκύου είναι πολύ ευαίσθητο και λόγω της αυξημένης παραγωγής μελανίνης, που παρουσιάζει, ο κίνδυνος να εμφανίσει έντονα σημάδια στο σώμα και ειδικά στο πρόσωπο είναι υψηλός. Η χρήση ενός κατάλληλου αντηλιακού για την επιδερμίδα της εγκύου με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20 είναι επιβεβλημένη. Η εφαρμογή της κρέμας θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την παραμονή της στην παραλία ειδικά μετά το κολύμπι.
Η έγκυος γυναίκα μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια τόσο με το αυτοκίνητο όσο με το καράβι και το αεροπλάνο αρκεί να τηρούνται πάντα οι κανόνες ασφαλείας του εκάστοτε μέσου. Εξατομικευμένες ιατρικές οδηγίες δίνονται σε γυναίκες που θα κάνουν πολύωρα ή υπερατλαντικά ταξίδια ανάλογα με την εβδομάδα κύησης και το μαιευτικό ιστορικό.
Κατά τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης λόγω του επικείμενου τοκετού η γυναίκα θα πρέπει να επιλέγει μόνο προορισμούς που παρέχουν μαιευτική και περιγεννητική φροντίδα.
Όλες προσπαθούμε η καλοκαιρινή μας άδεια να μην συμπεριλαμβάνει τις «δύσκολες μέρες». Ιδιαίτερα φέτος, που η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε πολλά εργασιακά δεδομένα και ο προγραμματισμός είναι δύσκολος, έρχονται γυναίκες στο ιατρείο που σας ζητούν αναστολή της εμμήνου ρύσεως για τους μήνες των καλοκαιρινών διακοπών; Εγκυμονεί η διαδικασία αυτή κινδύνους; Τι τους συστήνετε;
Η αναστολή και ο έλεγχος της εμμήνου ρύσεως για τη σύγχρονη γυναίκα είναι πολύ σημαντική. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα, που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, ποικίλλουν και μας παρέχουν αποδεδειγμένη ασφάλεια. Χρησιμοποιούνται αντισυλληπτικά χάπια ή ορμόνες που μιμούνται και παρατείνουν το δεύτερο μισό του καταμήνιου κύκλου. Καλό θα είναι η γυναίκα να ενημερώσει το γυναικολόγο της για την επιθυμία μετάθεσης της περιόδου το συντομότερο δυνατό ώστε να το επιτύχουν με τον όσο πιο «φυσικό» τρόπο γίνεται.
Η ξενοιασιά της καλοκαιρινής περιόδου και η καλή διάθεση οδηγούν, συχνά, και σε ανέμελες ερωτικές συμπεριφορές. Πώς θα αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις;
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, καθώς και οι περιστασιακές επαφές παρουσιάζουν αύξηση, για το λόγο αυτό η χρήση του προφυλακτικού δεν θα πρέπει να αμελείται! Η γυναίκα πρέπει να διαφυλάξει την υγεία της πέραν από το AIDS, από τον έρπητα, από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αλλά και από μικρόβια όπως τα χλαμύδια και τη γονόρροια. Εάν το λάτεξ σας προκαλεί αλλεργία ή ενόχληση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικά από τεχνολογικά προηγμένο υλικό χωρίς λάτεξ.
Οι ανεπιθύμητες κυήσεις τόσο σε νεαρές γυναίκες όσο και σε παντρεμένα ζευγάρια το καλοκαίρι σημειώνουν αύξηση. Πέραν του προφυλακτικού η συνειδητοποιημένη χρήση αντισυλληπτικών, η τοποθέτηση ενδομητρικού σπειράματος ή η λήψη του χαπιού την επόμενης ημέρας (επείγουσα αντισύλληψη) σε συνεννόηση με το γυναικολόγο είναι οι πιο συχνοί τρόποι αντισύλληψης.
Οι 10 χρυσοί κανόνες για τους καλοκαιρινούς μήνες
Καλές διακοπές!!!