Περνώντας ομαλά στο φθινόπωρο

φθινόπωρο

   Παραμένουμε κοινωνικά συνδεδεμένοι…τηρώντας τις αποστάσεις!

   Οι φετινές καλοκαιρινές -μετ’εμποδίων- διακοπές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Και γι’αυτούς που μπόρεσαν και πήγαν και γι’αυτούς που δεν μπόρεσαν να πάνε, η ομαλή προσαρμογή στο φθινόπωρο είναι η νέα πραγματικότητα. Η πρόκληση για όλους είναι να περάσουμε ομαλά στη φθινοπωρινή περίοδο, αντιμετωπίζοντας και το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό συνεπάγεται διαφορετική καθημερινότητα για τον καθένα μας (αλλαγές στον τρόπο ζωής –διαρκής χρήση μάσκας, συστηματική χρήση αντισηπτικού κλπ.- νέες μορφές ή και απώλεια εργασίας, τηλεργασία, καινούρια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κλπ.). Πώς θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε τις νέες συνθήκες βιώνοντας τις λιγότερες απώλειες σε όλους τους τομείς της ζωής μας;

   Υιοθετούμε ρεαλιστικές προσδοκίες

  Χωρίς να σταματήσουμε να κάνουμε σχέδια, που θα μας επιτρέψουν να εξελιχθούμε προσωπικά και επαγγελματικά, είναι ωφέλιμο να μετριάσουμε τις προσδοκίες μας για ένα διάστημα ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την απογοήτευση και το αίσθημα ματαίωσης σε περίπτωση που οι περιορισμοί, λόγω κορωνοϊού, σταθούν εμπόδιο στην πραγματοποίησή τους. Επομένως, δεν φορτώνουμε τον εαυτό μας με υπερβολικές υποχρεώσεις και αφήνουμε για λίγο στην άκρη μεγαλεπήβολα βήματα που εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο. Κινούμαστε με μεγαλύτερη ευελιξία αναθεωρώντας και επαναπροσδιορίζοντας πιο συχνά τη δράση μας.

   Αναδεικνύουμε την ατομική ευθύνη σε στάση ζωής

  Αποφεύγουμε τη συνεχόμενη, υπερβολική έκθεση στις αγχογόνες ειδήσεις, επιστρατεύοντας την κριτική σκέψη, το ρεαλισμό και την ψυχραιμία. Η επιλογή αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και η τήρηση των μέτρων προστασίας θα μας βοηθήσουν όχι μόνο να βγούμε πάλι «νικητές» από τη δύσκολη αυτή κατάσταση αλλά και πιο εκπαιδευμένοι πολίτες. Η στρατηγική μας είναι ο περιορισμός της διάδοσης του κορωνοϊού, γι’αυτό και η υπεύθυνη στάση μας συνιστά μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.

   Φροντίζουμε το σώμα μας

  Βρίσκουμε τρόπους να διατηρήσουμε σε καλή φυσική κατάσταση το σώμα μας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες και τις αντοχές του. Δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας –ειδικά αν πάσχουμε από κάποιο χρόνιο νόσημα που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση- και δεν αναβάλλουμε για αργότερα τη διάγνωση ενός καινούριου προβλήματος που πιθανόν μας παρουσιαστεί. Διατηρώντας ενισχυμένο το ανοσοποιητικό μας σύστημα (μέσω υγιεινής διατροφής, εξατομικευμένης σωματικής άσκησης και καλής ενυδάτωσης) και κάνοντας «οικονομία δυνάμεων» (θέτοντας, ενδεχομένως, κάποια όρια στις δραστηριότητές μας) θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στη δύσκολη κατάσταση με την αβέβαιη χρονική διάρκεια.

   Βελτιώνουμε την εικόνα του σώματός μας

  Έχουμε περιορίσει και ενδέχεται να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο και για όσο χρειαστεί τις συναθροίσεις, τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τις κοινωνικές δραστηριότητες και γενικά τις δημόσιες εξόδους. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να ενδιαφερόμαστε για την παρουσίαση του εαυτού μας! Δεν παραμελούμε την καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μας, συνεχίζουμε να φροντίζουμε την εμφάνισή μας,  προγραμματίζουμε ακόμα και την αλλαγή ενός χαρακτηριστικού μας που μας απασχολεί. Εξάλλου, με βελτιωμένη εικόνα σώματος θα ενισχύσουμε τη συναισθηματική ευεξία μας –που με τη σειρά της έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία- ενώ, παράλληλα, θα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε την ελευθερία μας όταν θα… «λήξει ο συναγερμός».

   Δίνουμε νέα διάσταση στο «μαζί»

physical distance  Πώς μπορούμε να είμαστε μαζί αφού πρέπει να…τηρήσουμε τις αποστάσεις; Και όμως μπορούμε να παραμείνουμε εξωστρεφείς και υγιείς ταυτόχρονα…αλληλεπιδρώντας με ασφάλεια! Υπό προϋποθέσεις –δηλαδή τηρώντας τα μέτρα πρόληψης- μπορούμε να βρισκόμαστε με δικούς μας ανθρώπους, ενώ η τεχνολογία με τα πολλαπλά εργαλεία της μας δίνει σήμερα πολλές δυνατότητες, που αν τις αξιοποιήσουμε θα  κρατήσουμε «ζωντανά» τα συναισθήματα, την αλληλεγγύη, την υποστηρικτικότητα, την επικοινωνία. Μπορούμε να ανταλλάσσουμε τις απόψεις μας, να εκφράζουμε τις σκέψεις μας, να δημιουργούμε ψηφιακές εμπειρίες που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι, να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας γι’αυτό που βιώνουμε. Εξάλλου η εσωστρέφεια, η απομόνωση και η συσσώρευση των αρνητικών συναισθημάτων μέσα μας εμπεριέχει τον κίνδυνο δημιουργίας κοινωνικοσυναισθηματικών προβλημάτων, που μπορούν να εκδηλωθούν με σωματικά ενοχλήματα, διατροφικές διαταραχές, κακή ποιότητα ύπνου κ.ά.

  Ας μην επιτρέψουμε στον περιορισμό της αυθόρμητης συμπεριφοράς και στη σωματική απόσταση να οδηγήσουν και σε συναισθηματική απόσταση…από εμάς εξαρτάται να μην καταλήξουν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε αλλοτρίωση.

   Καλό φθινόπωρο!

 

 δηλάκη γραφείο               

     Γεωργία Δηλάκη, Κοινωνιολόγος Σώματος & Υγείας

     Διδάκτωρ Ψυχολογίας

     MSc Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία