Αρχείο άρθρων

Καλωσόρισμα
  

Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο που στόχο έχει να προσφέρει πολύπλευρη ενημέρωση για την εικόνα του σώματος και την τροποποίησή του μέσω της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, καθώς και να προβάλλει θέματα που σχετίζονται με την επικαιρότητα και tips για καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά ιατρικές πληροφορίες, στοχεύει, όμως, στην ανάδειξη της αξίας των Κοινωνικών Επιστημών για την Ιατρική. Το site έχει σχεδιαστεί με φιλικό τρόπο προς τις κινητές συσκευές και σας δίνει τη δυνατότητα να «ξεδιπλώσετε» την εμπειρία σας, να πάρετε απαντήσεις σε θέματα που σας απασχολούν και να «πλουτίσετε» την καθημερινότητά σας, ανακαλύπτοντας γεγονότα, δυνατότητες και νέες προοπτικές! Εύχομαι η επικοινωνία μας μέσα από το site να συμβάλλει στην αυτοβελτίωση και την προσωπική σας εξέλιξη.

Καλή περιήγηση

Δρ. Γεωργία Δηλάκη 

Προτάσεις

Επικαιρότητα

Ολοκληρωμένη ενημέρωση από το μαιευτήρα-γυναικολόγο Ν. Γεωργογιάννη

   Γυναικολόγος: ο καλύτερος σύμμαχος της γυναίκας από τη νιότη μέχρι…το γήρας, ο επιστήμονας, στον οποίο στρέφεται, σε όλα τα στάδια της ζωής της, για ενημέρωση και υποστήριξη. Ο μαιευτήρας χειρουργός - γυναικολόγος Νικόλαος Γεωργογιάννης, με εξειδίκευση στη γυναικεία αναπαραγωγή-υπογονιμότητα, πληροφορεί, συμβουλεύει, προτείνει και προσφέρει λύσεις σε συχνούς γυναικείους προβληματισμούς, μέσα από μια πλούσια συνέντευξη, που αποπνέει ειλικρίνεια και σεβασμό για τη γυναίκα.

   Μαιευτήρας – χειρουργός - γυναικολόγος: σε ποια πτυχή της επαγγελματικής σας δραστηριοποίησης έχετε μεγαλύτερη αδυναμία; Από πού έχετε αντλήσει τις μεγαλύτερες συγκινήσεις στην καριέρα σας;

   Η Μαιευτική κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Όταν βλέπεις την οικογένεια να ολοκληρώνεται βιώνεις κι εσύ μαζί με το ζευγάρι συναισθήματα χαράς και πληρότητας.  Ειδικά όταν επιτυγχάνεται  κύηση  μετά από πολλές προσπάθειες, λόγω προβλημάτων γονιμότητας, νιώθεις ότι κι εσύ συμβάλλεις στη δημιουργία αυτής της ζωής.

   Η σχέση της γυναίκας με το γυναικολόγο της είναι μια ιδιαίτερη σχέση, αφού είναι ο άνθρωπος στον οποίο εμπιστεύεται τα πιο «ευαίσθητα» προσωπικά της θέματα. Με ποια κριτήρια προτρέπετε τη γυναίκα να επιλέξει το γυναικολόγο της;

   Βασικό κριτήριο επιλογής πρέπει να είναι η επιστημονική του κατάρτιση, καθώς αυτό είναι που θα δώσει τις λύσεις στα προβλήματά της. Κάθε γυναίκα έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη από το γυναικολόγο της. Επίσης, πρέπει να την ενημερώνει με τρόπο απλό και κατανοητό και να της αφιερώνει χρόνο ώστε να ακούει τους προβληματισμούς της.

   Ακόμη και σήμερα το ποσοστό των γυναικών, που είναι τυπικές με τον περιοδικό γυναικολογικό έλεγχο (υπέρηχο, Pap test, κλπ.), δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα. Πιστεύετε ότι ευθύνεται γι’αυτό η έλλειψη ενημέρωσης ή ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα ταμπού, που κρατούν τις γυναίκες μακριά από το γυναικολόγο;

   Δυστυχώς η ενημέρωση εξακολουθεί να είναι πλημμελής χωρίς να έχουμε εξαλλείψει τα ταμπού μας. Είμαστε τελευταίοι στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρέπει να ενημερώσουμε τις γυναίκες πως το τεστ Παπανικολάου, καθώς και ο υπόλοιπος προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, είναι σημαντικός για το ευ ζην της. Αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση. Έτσι ώστε η κάθε γυναίκα να ξέρει όλους τους κινδύνους που υπάρχουν, προκειμένου να καταλάβει τι σημαίνει πρόληψη και πόσο σημαντική είναι. Έτσι θα πραγματοποιεί τον έλεγχο από γνώση και όχι από φόβο.

 

Στόχος της ενημέρωσης είναι η κάθε γυναίκα να πραγματοποιεί γυναικολογικό έλεγχο από γνώση και όχι από φόβο

 

   Τι χρειάζεται να ξέρει η σύγχρονη γυναίκα όσον αφορά την υιοθέτηση μέτρων πρόληψης για ένα υγιές γεννητικό σύστημα;

   Η πρόληψη είναι σημαντικότερη ίσως και της θεραπείας. Το πρώτο που πρέπει μια γυναίκα να γνωρίζει και να κάνει είναι η καθαριότητα στην περιοχή. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να πλένεται με άφθονο νερό (όχι καυτό) και να διατηρείται στεγνή. Η πολύ συχνή χρήση προϊόντων υγιεινής της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής καλό θα είναι να αποφεύγεται. Το ίδιο και τα ρούχα και τα εσώρουχα που είναι στενά και ενδεχόμενα να προκαλέσουν ερεθισμό. Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα νάυλον ή τα μεταξένια, που δεν ευνοούν τον αερισμό της περιοχής. Εάν χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση, να καταναλώνετε ταυτόχρονα προβιοτικά. Κάθε γυναίκα, που παρατηρεί κάτι ασυνήθιστο στο γεννητικό της σύστημα, καλό είναι να απευθύνεται στο γυναικολόγο της, καθότι με τον τρόπο αυτό τις περισσότερες φορές με απλές παρεμβάσεις, μπορεί να επιλύσει το πρόβλημά της.

   Στη χώρα μας υπάρχουν οι δομές πρόληψης, ώστε κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από την οικονομική της κατάσταση, να έχει πρόσβαση σε βασικές γυναικολογικές εξετάσεις; Σε τι επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα;

  Οι υπάρχουσες κρατικές δομές δυστυχώς δεν επαρκούν και δεν λειτουργούν όπως πρέπει ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των γυναικών. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η εξαιρετική δυσκολία εύρεσης ραντεβού και η πολύωρη αναμονή πριν την εξέταση. Η χώρα μας είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

 

Η χώρα μας είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης στις  δομές πρόληψης και πρόσβασης σε βασικές γυναικολογικές εξετάσεις

 

   Τι διαγνωστικές δυνατότητες προσφέρει ο προγεννητικός έλεγχος και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

   Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις, που γίνονται, κυρίως, κατά τη διάρκεια της κύησης και σκοπό έχουν να εντοπίσουν καταστάσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη μητέρα ή το έμβρυο. Σε αυτόν τον έλεγχο περιλαμβάνονται αιματολογικές εξετάσεις, αλλά και υπερηχογραφήματα, όπως επίσης και άλλες επεμβατικές η μη μέθοδοι.

   Σε μια γυναίκα χωρίς κάποιο γνωστό πρόβλημα δεν είναι απαραίτητος ο προγεννητικός έλεγχος. Αυτό που μας ενδιαφέρει μόνο είναι η ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης και τα αντισώματα της ερυθράς. Σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από κάποια πάθηση ή οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα, τότε αυτό που γίνεται είναι ο οικογενειακός προγραμματισμός, όπου γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων συνεννοούνται, προκειμένου να διασφαλίσουν την καλή υγεία της γυναίκας.

   Έχετε εξειδίκευση στη γυναικεία αναπαραγωγή και υπογονιμότητα. Μιλήστε μας για τις δυνατότητες που προσφέρει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μπορούμε να πούμε ότι σήμερα δεν κάνει παιδί μόνο όποια γυναίκα δεν θέλει;

   Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική λύση τεκνοποίησης για πολλά ζευγάρια. Η εξέλιξη των θεραπευτικών μεθόδων σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία του εμβρυολογικού εργαστηρίου αποτελεί εγγύηση για την επιίτευξη της κύησης. Σήμερα όλα τα ζευγάρια μπορούν να βοηθηθούν με διάφορους τρόπους ώστε το όνειρο ενός παιδιού να γίνει πραγματικότητα.

 

Προηγμένη τεχνολογία και εξέλιξη των θεραπευτικών μεθόδων εγγυώνται την επίτευξη  κύησης

 

   Ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

  Η μικρογονιμοποίηση “icsi” έχει επιλύσει πολλά προβλήματα του παρελθόντος, η μεταφορά βλαστοκύστεων έχει αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας, η υποβοηθούμενη εκκόλαψη, η βιοψία όρχεων και η προεμφυτευτική διάγνωση.

   Πώς θα εξατομικευθεί η τεχνική, που θα ακολουθηθεί σε κάθε γυναίκα, στο πλαίσιο της διαδικασίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Τι ρόλο παίζουν η συζήτηση με το ζευγάρι και η σωστή ενημέρωσή του;

   Η συζήτηση με το ζευγάρι πρέπει να είναι εκτενής, ώστε να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, ο τρόπος που θα λυθεί και οι πιθανότητες επιτυχίας του. Οι  διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει να γίνουν κατανοητές εξηγώντας στο ζευγάρι με απλά λόγια τα βήματα που θα ακολουθηθούν, τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν και τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν.

   Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, με εναλλαγές συναισθημάτων. Πιστεύετε ότι, πέραν της ιατρικής φροντίδας, είναι εξίσου σημαντική και η συναισθηματική στήριξη του ζευγαριού για την επίτευξη του στόχου της τεκνοποίησης;

   Η διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ψυχοφθόρα για πολλά ζευγάρια και χρειάζεται πολλή υπομονή για να επιτευχθεί το επιθυμητό για όλη την ομάδα αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό απαραίτητη είναι η παρουσία ψυχολόγου, που εξειδικεύεται σε τέτοια θέματα προκειμένου να ακούει το ζευγάρι αλλά και να το ενθαρρύνει ώστε να πετύχει το στόχο του.

   Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά τη μητρότητα; Πόσο μπορούν να επεκταθούν τα όρια ηλικίας σε σχέση με το παρελθόν; Τι συμβουλεύετε τις γυναίκες που σας επισκέπτονται με το δίλημμα «οικογένεια ή καριέρα»;

   Τα όρια είναι προκαθορισμένα από το νομοθέτη και είναι τα 50 έτη λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά και ηθικά κριτήρια. Δεν θα θεωρούσα χρήσιμη τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας, καθώς έτσι θα διαταραχθούν οι ισορροπίες γονιού και παιδιού.

   Η καριέρα πρέπει να γίνεται σχεδόν παράλληλα με την οικογένεια. Οι γυναίκες πρέπει να τεκνοποιούν ως τα 35 γιατί μετά υπάρχει μείωση της γονιμότητας, η οποία μπορεί να είναι και ραγδαία αν η γυναίκα πάσχει από κάποια παθολογία.

   Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τα ζευγάρια και τη γεννητικότητα;

   Υπάρχει υπογεννητικότητα, που σταδιακά επιδεινώνεται. Οι θάνατοι πλέον είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Η οικονομική κρίση είναι μια σοβαρή αιτία αλλά υπάρχουν και άλλες κοινωνικές αιτίες, που έχουν οδηγήσει τις δυτικές κοινωνίες σε βαθμιαία γήρανση του πληθυσμού.

   Πώς βιώνει η γυναίκα τις αλλαγές στο σώμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

   Πολλές γυναίκες, από την αρχή κιόλας της εγκυμοσύνης, αρχίζουν να σκέφτονται τις αλλαγές, που πρόκειται σταδιακά να δουν να συμβαίνουν στο σώμα τους. Οι περισσότερες  τις θεωρούν φυσιολογικές, καθώς ένα ανθρωπάκι μεγαλώνει μέσα τους και είναι αναπόφευκτο το σώμα τους να αλλάξει προκειμένου να το μεγαλώσει και να το θρέψει. Άλλες πάλι τις βιώνουν με ανασφάλεια για τη μελλοντική τους εικόνα. Ρόλος μας είναι να τις ενημερώνουμε για τη σωστή διατροφή και ιδανική πρόσληψη βάρους, καθώς και για μορφές άσκησης, που επιτρέπονται στη διάρκεια της κύησης προκειμένου σταδιακά πάλι το σώμα να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση μετά τον τοκετό.

   Η ανάπτυξη του εμβρύου επηρεάζεται από τη συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας;

   Ναι, άμεσα, γι ’αυτό ζητάμε ψυχική ηρεμία σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

   Πώς μπορεί η γυναίκα να διατηρήσει το σώμα της σε όσο το δυνατό καλύτερη φυσική κατάσταση στη διάρκεια της κύησης; Μπορεί να τη βοηθήσει η διατροφή και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται η σωματική άσκηση; Τι θα συμβουλεύατε την έγκυο γυναίκα όσον αφορά τη διατροφή της;

   Με απλούς τρόπους μπορεί κάθε γυναίκα να διατηρήσει το σώμα της σε καλή φυσική κατάσταση. Για τις γυναίκες, που γυμνάζονταν, ίσως είναι πιο εύκολο, γιατί μπορούν να συνεχίσουν και στη διάρκεια μιας ανεπίπλεκτης κύησης. Για τις υπόλοιπες, το περπάτημα, η κολύμβηση, καθώς και κάθε μορφής αεροβική άσκηση όχι μόνο επιτρέπεται αλλά συστήνεται. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλο το διατροφικό φάσμα με στόχο η αύξηση του βάρους να μην ξεπερνά τα 12 κιλά. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατανάλωση ψαριού, κρέατος, λαχανικών και φρούτων, καθώς προσφέρουν πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και ιδιαίτερα της εγκύου. Η κύηση δεν είναι νόσος. Αεροβική άσκηση, yoga, pilates μπορούν να γίνονται στη διάρκεια της κύησης.

 

Η κύηση δεν είναι νόσος. Κάθε εγκυμονούσα μπορεί να διατηρήσει το σώμα της σε καλή φυσική κατάσταση με διατροφή και επιτρεπόμενη γυμναστική

 

   Ποιος είναι ο ρόλος του άνδρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους άνδρες;

   Στις περισσότερες κοινωνίες το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο ευ ζην της εγκύου και του παιδιού που κυοφορεί. Ο ρόλος του άνδρα είναι πολύ σημαντικός. Οι μέλλοντες μπαμπάδες πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, να προστατεύουν και να φροντίζουν τη σύζυγο και το παιδί τους όχι μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και  στον τοκετό, τη λοχεία και το θηλασμό.

 

Μέλλοντες μπαμπάδες «πρωταγωνιστές» στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία και το θηλασμό

 

   Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να επανέλθει γρήγορα το σώμα τους μετά την εγκυμοσύνη; Μπορείτε να δώσετε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο μετά τον τοκετό;

   Μετά τον τοκετό το σώμα προσπαθεί να επανέλθει σταδιακά. Η εξειδικευμένη γυμναστική θα βοηθήσει να επανακτήσει η γυναίκα την εμφάνιση, που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Ακόμα, η σωστή διατροφή και ο αποκλειστικός θηλασμός παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

   Πώς βιώνει η γυναίκα την εμπειρία του θηλασμού; Πέρα από τα «πολύτιμα» οφέλη που προσφέρει στο νεογνό, υπάρχουν πλεονεκτήματα του θηλασμού και για την ίδια τη γυναίκα;

   Ο θηλασμός δημιουργεί μια ειδική σχέση, που παρέχει φυσική και συναισθηματική άνεση, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Μια μητέρα που θηλάζει, ηρεμεί και χαλαρώνει μέσω του θηλασμού με αποτέλεσμα να δίνει στο παιδί της προσοχή πολλές φορές μέσα στη μέρα. Επίσης, ο θηλασμός προάγει τη φυσική σύνδεση ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό.

   Πολλά πλεονεκτήματα υπάρχουν και για τη μητέρα, όπως προστασία από καρκίνο μαστού, ωοθηκών και ενδομητρίου. Βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη αναιμίας μετά τον τοκετό, καθώς και της οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση.  

 

Θηλασμός: φυσική και συναισθηματική σύνδεση μητέρας-μωρού, προστασία και για τους δύο

 

   Δημιουργούνται μετά την τεκνοποίηση ανησυχίες στη γυναίκα για την επαναφορά του σώματός της στην κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη; Από την εμπειρία σας τι ποσοστό γυναικών αναζητά την αισθητική πλαστική χειρουργική; Ποιες είναι οι πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις, για τις οποίες ενδιαφέρονται οι γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη;

   Το 35% των γυναικών αναζητά κάποια αισθητική επέμβαση μετά την τεκνοποίηση, με την ανόρθωση μαστών και την κοιλιοπλαστική να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς.

  Πολλές γυναίκες ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν κοιλιοπλαστική συγχρόνως με την καισαρική. Ενδείκνυται ο συνδυασμός των δύο επεμβάσεων στον ίδιο χρόνο; Πόσο σημαντική είναι η συμβολή ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού;

   Το ορθότερο και ασφαλέστερο είναι να μην πραγματοποιηθούν οι δύο επεμβάσεις σύγχρονα. Η καισαρική τομή έχει συγκεκριμένες ενδείξεις. Η οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση είναι καλύτερο να γίνεται όταν η γυναίκα έχει ολοκληρώσει και το στάδιο της γαλουχίας.

   Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει τον τομέα της γυναικολογίας. Πώς η σύγχρονη γυναικολογία αξιοποιεί τη λαπαροσκοπική χειρουργική;

   Στο πλαίσιο της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει αναπτυχθεί σε πολλά πεδία. Σχεδόν όλες οι γυναικολογικές  επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά, γεγονός που βελτιώνει τη μετεγχειρητική ανάρρωση, λιγότερος πόνος, μειωμένος κίνδυνος για λοιμώξεις, καθώς και λιγότερος χρόνος νοσηλείας.

   Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος αντικατοπτρίζει και την υγεία της γυναίκας; Τι χρειάζεται να φροντίζει η κάθε γυναίκα προκειμένου να έχει έναν ομαλό κύκλο; Πότε πρέπει να ανησυχεί;

   Η παρακολούθηση και η καταγραφή του εμμηνορυσιακού κύκλου πρέπει να γίνεται από κάθε γυναίκα ώστε να αναγνωριστεί οποιαδήποτε μεταβολή και να αντιμετωπιστεί όταν χρειάζεται, από όποια αιτία κι αν προέρχεται. Ο κύκλος κάθε γυναίκας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 23 και 35 ημερών. Ιδιαίτερη προσοχή στον κύκλο τους πρέπει να δίνουν οι γυναίκες  με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς μπορεί να υπάρχουν μεγάλα διαστήματα (3-4 μήνες) χωρίς περίοδο, το οποίο δεν είναι καλό για την υγεία τους. Η διατήρηση κατάλληλου βάρους σε σχέση με το ύψος, η περιορισμένη κατανάλωση γλυκών και υδατανθράκων έχουν μεγάλη σημασία, καθώς και η άσκηση για την ομαλή λειτουργία του κύκλου.

  Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση για την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης; Σε ποια βαθμίδα της εκπαίδευσης και από ποιον πρέπει να γίνεται η ενημέρωση;

   Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται στο σχολείο, από το δημοτικό μαθαίνοντας το σώμα μας ως και το Λύκειο, όπου θα γνωρίζουν οι έφηβοι τα πάντα για τη σεξουαλική τους υγεία. Γιατροί, μαίες και εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να συμβουλεύουν τους έφηβους για όλα τα παραπάνω θέματα.

 

Από το δημοτικό μαθαίνοντας το σώμα μέχρι και το Λύκειο να έχει ολοκληρωθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

 

   Κύριε Γεωργογιάννη σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι να…ακούσετε, ακόμα, πολλά πολλά κλάματα μωρών στις αίθουσες τοκετών!!!

 

Συνεντεύξεις

συνεντεύξεις αισθητική χειρουργική

Απόψεις, τάσεις, εξελίξεις, εμπειρίες γύρω από το σώμα, την εικόνα του, την τροποποίησή του μέσω της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, την υγεία, την ομορφιά, τη νεότητα-και όχι μόνο. 

 

Διαβάστε περισσότερα