Αρχείο άρθρων

Καλωσόρισμα
  

Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο που στόχο έχει να προσφέρει πολύπλευρη ενημέρωση για την εικόνα του σώματος και την τροποποίησή του μέσω της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, καθώς και να προβάλλει θέματα που σχετίζονται με την επικαιρότητα και tips για καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά ιατρικές πληροφορίες, στοχεύει, όμως, στην ανάδειξη της αξίας των Κοινωνικών Επιστημών για την Ιατρική. Το site έχει σχεδιαστεί με φιλικό τρόπο προς τις κινητές συσκευές και σας δίνει τη δυνατότητα να «ξεδιπλώσετε» την εμπειρία σας, να πάρετε απαντήσεις σε θέματα που σας απασχολούν και να «πλουτίσετε» την καθημερινότητά σας, ανακαλύπτοντας γεγονότα, δυνατότητες και νέες προοπτικές! Εύχομαι η επικοινωνία μας μέσα από το site να συμβάλλει στην αυτοβελτίωση και την προσωπική σας εξέλιξη.

Καλή περιήγηση

Δρ. Γεωργία Δηλάκη 

Προτάσεις

Επικαιρότητα

Πώς θα επιλέξετε τον πλαστικό χειρουργό σας

επιλογή πλαστικού χειρουργού

   Ο καταλληλότερος για εσάς θα...κάνει τη διαφορά!  

   Με την ιδέα του «καλύτερου», του «τελειότερου», του «ελκυστικότερου» σώματος μπορεί να «φλερτάρουμε» όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας, επιλέγοντας την αισθητική πλαστική χειρουργική για να το προσεγγίσουμε. Με όποιον τρόπο κι αν ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε την εικόνα σας, από μη επεμβατικές τεχνικές, π.χ. μπότοξ, μεσοθεραπεία, μέχρι απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η ρινοπλαστική, η κοιλιοπλαστική, η  μειωτική στήθους, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι με την αισθητική χειρουργική τροποποιείτε ένα υγιές μέρος του προσώπου ή του σώματός σας και ότι δεν είστε ασθενείς.

   Ακριβώς επειδή προσέρχεστε υγιείς στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και η πραγματοποίηση της επέμβασής σας είναι αποτέλεσμα επιλογής και όχι ανάγκης, χρειάζεται να είστε διπλά προσεκτικοί για την οριστικοποίηση της απόφασής σας και ακόμα περισσότερο για την επιλογή του πλαστικού χειρουργού. Πώς θα κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού με πλαστικό χειρουργό και πώς θα καταλήξετε στην επιλογή του;

   Ενημερωθείτε για την επέμβαση

 Προσπαθήστε να συλλέξετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε γύρω από την επέμβαση που ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε: την εξέλιξή της στο πέρασμα του χρόνου, τις διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές, με τις οποίες πραγματοποιείται σήμερα και τις δυνατότητες και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς. Διερευνήστε ποιες είναι οι τεχνικές, οι οποίες θα σας εξασφαλίσουν τα φυσικότερα, ασφαλέστερα και μακροχρόνια αποτελέσματα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και η επισκόπηση ερευνών και δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, για την επέμβαση που σας ενδιαφέρει, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εμπειρίες υποβληθέντων σε αυτήν και συμπεράσματα από «follow-up» (μελέτες μετεγχειρητικής παρακολούθησης).

   Έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες για την επέμβασή σας, όταν θα φτάσετε στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού θα είστε ήδη και αρκετά εξοικειωμένοι αλλά και προετοιμασμένοι για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει μεταξύ σας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα είστε καλοί ακροατές και θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις ιατρικές ορολογίες αλλά θα είστε και σε θέση να συμμετέχετε ενεργά στη συζήτησή σας, αποκομίζοντας από την πρώτη σας επίσκεψη όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

   Ρωτήστε άτομα του περιβάλλοντός σας

   Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μυστικοπάθεια δεν σας ωφελεί. Αναζητήστε πληροφορίες ανάμεσα σε άτομα του περιβάλλοντός σας, είτε του στενότερου είτε του ευρύτερου, τα οποία μπορεί να είχαν στο παρελθόν επισκεφθεί κάποιον πλαστικό χειρουργό ή ακόμη και να είχαν υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση.

  Η καλή φήμη ενός πλαστικού χειρουργού λειτουργεί, μερικές φορές, πιο αποτελεσματικά ακόμα και από την προβολή μέσω των ΜΜΕ. Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπεράσματα, μάλιστα, της διδακτορικής μου διατριβής ήταν ότι πολλοί υποβληθέντες σε αισθητικές επεμβάσεις επέλεξαν πλαστικούς χειρουργούς, που είχαν καλή φήμη, δηλαδή είχαν αποκτήσει καλό όνομα μεταξύ μιας ομάδας ατόμων που τους συνέδεε φιλία ή συγγένεια. Η επιλογή τους, δηλαδή, έγινε είτε μέσω σύστασης τρίτου ατόμου που εμπιστεύονταν είτε γιατί είχαν δει παρόμοιες επεμβάσεις, που οι πλαστικοί χειρουργοί είχαν πραγματοποιήσει σε άλλα άτομα.

   Επίσης, μπορεί να σας φανεί χρήσιμη η συζήτηση και με τον οικογενειακό σας γιατρό, που είναι και ο μόνος που γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό, π.χ. μια χρόνια πάθηση, μια αλλεργία κλπ. –το οποίο πρέπει να τεθεί λεπτομερώς στον πλαστικό χειρουργό εφόσον πρόκειται να υποβληθείτε σε επέμβαση.

   Αναζητήστε πληροφορίες

   Αξιοποιήστε τόσο τον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό Τύπο για να κάνετε την έρευνά σας. Αναζητήστε πλαστικούς χειρουργούς που ασχολούνται περισσότερο με την επέμβαση, στην οποία επιθυμείτε να υποβληθείτε ή είναι εξειδικευμένοι στην πραγματοποίησή της. Συλλέξτε πληροφορίες –με προσοχή και διασταυρώνοντας αυτά που διαβάζετε, ειδικά αν προέρχονται από το διαδίκτυο, στο οποίο κυκλοφορεί μεγάλος όγκος πληροφοριών- και προσπαθήστε να αποκτήσετε μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη και αξιόπιστη ενημέρωση.

  Καταρτίστε, παράλληλα, μια λίστα με πιθανά ονόματα πλαστικών χειρουργών, τους οποίους κρίνετε ότι μπορεί να είναι οι καταλληλότεροι για την περίπτωσή σας, λαμβάνοντας υπόψη σας τους τίτλους, τη μετεκπαίδευσή τους, το συγγραφικό τους έργο, την εμπειρία τους και την τεχνογνωσία τους. Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί διατηρούν ενημερωμένες ιστοσελίδες όπου μπορείτε να διαβάσετε τα επιτεύγματά τους, τη φιλοσοφία τους, ιατρικά άρθρα για την επέμβαση που σας αφορά, την εξέλιξή τους.

   Επιλέξτε πιστοποιημένους πλαστικούς χειρουργούς

   consultation plastic surgeon3             consultation plastic surgeon1

  Η Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής έχει στην ιστοσελίδα της όλους τους πλαστικούς χειρουργούς που είναι εγγεγραμμένα μέλη της και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί τους. Επιλέγοντας έναν διαπιστευμένο πλαστικό χειρουργό από την ΕΕΠΕΑΧ θα έχετε οφέλη σε δύο επίπεδα: πρώτον είστε σίγουροι ότι θα βρεθείτε στα χέρια πλαστικού χειρουργού και όχι ανειδίκευτου γιατρού ή γιατρού άλλης ειδικότητας που πραγματοποιεί επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής και δεύτερον θα μπορείτε να έχετε σε συμβουλευτικό επίπεδο τη βοήθειά της.

   Αντισταθείτε στην «κακή» ενημέρωση

  Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις –αποτελώντας μια ακόμη κεντρική πλευρά της εμπορευματικής κοινωνίας- έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Στο πλαίσιο αυτό, τα οπτικά μέσα απευθύνονται στους θεατές/καταναλωτές προβάλλοντας μια κατακερματισμένη αντίληψη για το σώμα: παρουσιάζουν, δηλαδή, όλο και περισσότερο τα ανθρώπινα σώματα σε φετιχοποιημένα μέρη –πόδια, στήθος, χείλη, κ.ά.-  τα οποία, αποσυνδεδεμένα από τα υπόλοιπο σώμα, αντιπροσωπεύουν ιδανικά πρότυπα προς μίμηση και συμμόρφωση.

  Με τον τρόπο αυτό, συχνά η επιστήμη της αισθητικής χειρουργικής –η αξία και η προσφορά της οποίας στο κοινωνικό σύνολο είναι αδιαμφισβήτητες- προβάλλεται με λανθασμένο ή πρόχειρο τρόπο και μπορεί να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις. Περιοριστείτε, λοιπόν, στον ενημερωτικό χαρακτήρα των διαφημίσεων και όχι τον δελεαστικό. Επιπλέον, μην παραπλανηθείτε και στο δρόμο για τη βελτίωση ενός χαρακτηριστικού σας βρεθείτε υποψήφιοι και για επεμβάσεις σε σημεία του σώματός σας που δεν σας είχαν απασχολήσει πριν!

   Μην κάνετε «εκπτώσεις» στην υγεία σας

  Φανείτε προσεκτικοί με προσφορές που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα ή δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος, παρουσιάζοντας χαμηλές τιμές να ισχύουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. οικονομικά πακέτα που υπόσχονται τέλειο σώμα σε μία μόνο συνεδρία). Διερωτηθείτε και διερευνήστε την ποιότητα των υπηρεσιών που θα έχετε σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και την ασφάλεια των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση της επέμβασης. Τα πιστοποιημένα από διεθνή οργανισμό, διεθνούς αναγνωρισμένης μάρκας και δοκιμασμένα στο πέρασμα του χρόνου ενέσιμα υλικά υπερέχουν όχι μόνο ως προς την ασφάλεια αλλά και ως προς τη διάρκεια του αισθητικού αποτελέσματος. Δικαιούστε να ζητήσετε να σας δοθεί ο κωδικός του προϊόντος από τον πλαστικό χειρουργό.

   Συνεκτιμήστε τη φιλοσοφία του πλαστικού χειρουργού

   Η φιλοσοφία του πλαστικού χειρουργού δεν είναι ήσσονος σημασίας για την επιλογή του, αφού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μετεγχειρητική σας ικανοποίηση.  

  • Έλαβε ο πλαστικός χειρουργός υπόψη του τα συναισθήματά σας και τις προσδοκίες σας από την επέμβαση; Σας έδωσε τη δυνατότητα να εξωτερικεύσετε τις σκέψεις, τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις επιθυμίες σας, όπως προκύπτουν από τη βίωση του σώματός σας; Δεν είστε απλά μια βιολογική αλλά και μια κοινωνικο-συναισθηματική ύπαρξη, είχατε, επομένως, την ολιστική προσέγγιση που σας αξίζει;
  • Έδωσε έμφαση στη μοναδικότητά σας; Με την αποφυγή των υπερβολών και τη διασφάλιση της εξατομίκευσης, δηλαδή την προσαρμογή της οποιασδήποτε τροποποίησης στο μοναδικό σας σώμα, είστε ακόμα πιο κοντά στο στόχο σας, δηλαδή τη βελτιωμένη εικόνα του εαυτού σας.
  • Έδωσε στη διαδικασία της αισθητικής σας επέμβασης τη σοβαρότητα που της αξίζει ή σας την παρουσίασε ως μια ρουτίνα ή ταξίδι προς την ομορφιά; Σας αφιέρωσε χρόνο; Απάντησε σε όλες τις απορίες σας; Η ενημέρωσή σας για τους πιθανούς κινδύνους, τις παρενέργειες και το μετεγχειρητικό διάστημα θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε συνειδητοποιημένα και με σωστό προγραμματισμό στην πραγματοποίηση της επέμβασης.

   Η πολύπλευρη και σε βάθος συζήτησή σας στην προεγχειρητική συνεδρία, η προσωποκεντρική προσέγγιση, η εξατομίκευση και οι ρεαλιστικές προσδοκίες –και από τις δύο πλευρές- θα σας οδηγήσουν στο επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα

 

δηλάκη γραφείο   

 

   Γεωργία Δηλάκη, Κοινωνιολόγος Σώματος & Υγείας

   Διδάκτωρ Ψυχολογίας

   MSc Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

Συνεντεύξεις

συνεντεύξεις αισθητική χειρουργική

Απόψεις, τάσεις, εξελίξεις, εμπειρίες γύρω από το σώμα, την εικόνα του, την τροποποίησή του μέσω της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, την υγεία, την ομορφιά, τη νεότητα-και όχι μόνο. 

 

Διαβάστε περισσότερα