Δέρμα: το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, όπου αποτυπώνεται η υγεία μας και «γράφονται» τα συναισθήματά μας, ενώ εμπλέκεται σε μια αμφίδρομη σχέση με την καθημερινότητά μας…δηλαδή οι συνθήκες της καθημερινότητας (περιβάλλον, τρόπος ζωής κ.ά.) επηρεάζουν το δέρμα μας και, αντίστροφα, το δέρμα επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας (π.χ. φλεγμονές του δέρματος, χρόνια δερματικά προβλήματα έχουν αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας). Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Γεώργιος Σελίμης, τ. Αναπληρωτής Διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του 251 ΓΝΑ, αναδεικνύει, μέσα από μια πλούσια συνέντευξη, την αμφίδρομη αυτή σχέση, παρουσιάζει το ρόλο της τεχνολογίας στη σύγχρονη δερματολογία, ενώ προσφέρει χρήσιμες συμβουλές περιποίησης του δέρματος και αντιγήρανσης.
Η επιδερμίδα καλύπτει όλο το σώμα μας, άρα μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί το σημαντικότερο όργανό μας. Μιλήστε μας για το ρόλο του δέρματος στην υγεία μας.
Το δέρμα περιβάλει τους ιστούς του σώματος με επιφάνεια έως 2 τετραγωνικά μέτρα και βάρος έως και 12 kg. Επιτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, οι κυριότερες των οποίων είναι προστασία από εξωτερικούς παράγοντες (κλιματικοί, μικροβιακοί και περιβαλλοντικοί), θερμορυθμιστικές, αισθητηριακές, ανοσολογικές, βιοχημικές και στηρικτικές.
Οι γρήγοροι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής μας κάνουν να παραμελούμε το δέρμα μας. Πείτε μας τρεις καθημερινές «κακές» συνήθειες που επιβαρύνουν το δέρμα μας.
Η επιβάρυνση του δέρματος περιλαμβάνει οξειδωτικό stress μέσω έκθεσης σε UV ακτινοβολία, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση διαφόρων χημικών ουσιών. Η επαφή με ερεθιστικές ουσίες, η διαταραγμένη θρέψη και ο ελλιπής ύπνος, όπως και η μηχανική καταπόνηση συμβάλλουν στη διαδικασία αυτή.
Πώς το άγχος και γενικά τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν αρνητικά την επιδερμίδα μας και κατ’επέκταση όλο μας το σώμα;
Το stress δεν είναι εύκολο να μετρηθεί ως προς την επιβάρυνση που προκαλεί στο δέρμα μας λόγω πολυπλοκότητας των μηχανισμών, με τους οποίους επενεργεί. Φαίνεται όμως ότι είναι οι τρόποι διαχείρισης του άγχους και του θυμού, κυρίως, η αιτία για την επιβάρυνση εφόσον οδηγούν σε κατανάλωση καπνού, αλκοόλ, κακή διατροφή, μειωμένη ξεκούραση και παραμέληση όλων των συνηθειών που διατηρούν υγιές ή προστατεύουν το δέρμα.
Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, που δεν είναι «στο δικό μας χέρι» να ελεγχθούν, γερνούν το δέρμα μας; Πείτε μας τρόπους να προφυλάσσουμε την επιδερμίδα μας.
Η περιβαλλοντική μόλυνση μέσω ακτινοβολιών, χημικών και ορμονικών πρόσθετων επιβαρύνει σαφώς το δέρμα αλλά όταν η αποφυγή τους είναι αδύνατη ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η ενίσχυση των συνηθειών που το προφυλάσσουν. Υγιεινή διατροφή, ξεκούραση, αντιγηραντικές θεραπείες και αγωγές, γυμναστική, διαλογισμός και διασκέδαση είναι κάποιοι από τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας.
Από ποια ηλικία συνιστάται να αρχίζουμε τη χρήση κρέμας ενυδάτωσης προσώπου, νυκτός και αντιγηραντική;
Το νεανικό δέρμα χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη αντίδραση και απόδοση απέναντι στους μηχανισμούς γήρανσης οπότε η πρόληψη με ενυδάτωση και αντιηλιακή προστασία είναι η μόνη απαίτηση. Με την πάροδο της ηλικίας η προσθήκη προϊόντων αναδόμησης και αποκατάστασης επιβάλλεται χωρίς όμως να υπάρχουν σαφή ηλικιακά όρια για αυτές τις αλλαγές.
Τα σημάδια της γήρανσης κάνουν την εμφάνισή τους πρώτα στην επιδερμίδα μας. Δώστε μας μερικές συμβουλές για να «γεράσουμε» αργότερα. Αν τις ακολουθήσουμε θα καθυστερήσουμε τη γήρανση ή υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες πιο ισχυροί;
Το δέρμα είναι το μοναδικό όργανο (μαζί ίσως με τους οφθαλμούς) που υπόκειται σε συνδυασμό χρονογήρανσης και φωτογήρανσης. Προτεραιότητα, λοιπόν, αποτελεί η αποφυγή υπέρμετρης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και η αντιηλιακή προστασία. Χρήση αντιγηραντικών προϊόντων και θεραπειών, υγιεινή διατροφή, άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και επιβλαβών συνηθειών αυξάνουν την αντοχή του δέρματος στο χρόνο χωρίς να παραβλέπει κανείς γενετικούς παράγοντες ή ασθένειες που τροποποιούν την ευπάθειά του.
Μπορεί η σύγχρονη δερματολογία, με τη συμβολή της τεχνολογίας, να μας υποσχεθεί την τέλεια αποτριχωμένη επιδερμίδα; Είναι εφικτό το μόνιμο αποτέλεσμα και πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να το πετύχουμε; Πώς εξασφαλίζεται η εξατομίκευση;
Όταν υπόσχεται κανείς μονιμότητα ή τελειότητα είναι εύκολο να εκτεθεί. Αυτό ισχύει και για την αποτρίχωση, η οποία παρόλα αυτά όταν γίνεται με σωστή εκτίμηση των παραμέτρων και κατάλληλο εξοπλισμό, από έμπειρους χρήστες των συσκευών laser προσφέρει υψηλή ικανοποίηση και μακροχρόνια αποτελέσματα. Ο αριθμός συνεδριών ποικίλει ανάλογα με το γενετικό προφίλ της τρίχας, το φωτότυπο του δέρματος, την περιοχή εφαρμογής, υποκείμενα προβλήματα (κυρίως ορμονικά), την συσκευή εφαρμογής, τον χρήστη του συστήματος laser και τη συμμόρφωση του ατόμου, που αποτριχώνεται, στο χρονοδιάγραμμα και τις οδηγίες εφαρμογής που θα του δοθούν.
Με ποια κριτήρια επιλέγουμε κέντρο laser για σωστή και ασφαλή αποτρίχωση; Για το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα παίζει μεγαλύτερο ρόλο το μηχάνημα ή το ανθρώπινο χέρι;
Ο συνδυασμός χρήστη και μηχανήματος απαιτείται για σωστό αποτέλεσμα. Επιπλέον ο/η ενδιαφερόμενος/η οφείλει να κάνει έρευνα αγοράς για να επιλέξει το κατάλληλο κέντρο και να ζητάει λεπτομερή ενημέρωση για όλες τις επιφυλάξεις ή απορίες που μπορεί έχει.
Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας επιλύει πολλά ιατρικά προβλήματα. Πώς βοηθά την επιδερμίδα μας, ποια δερματικά προβλήματα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά;
Η εξέλιξη τεχνολογιών στον τομέα της δερματολογίας αφορά σε: Α) αντιηλιακά προϊόντα και ενδύματα, Β) καλλυντικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής και υλικά ενέσιμων εφαρμογών, Γ) εξελιγμένες συσκευές laser, RF, HIFU, PDT και Δ) δερματοσκόπια και συσκευές δερμοανάλυσης, προσφέροντας εξελιγμένες λύσεις στη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του δέρματος (ακμή, μέλασμα, ροδόχρους νόσος), στην αντιμετώπιση φωτογηραντικών βλαβών αλλά και προκαρκινικών αλλοιώσεων, τη θεραπεία κλινικών νοσημάτων, που διαταράσσουν την εικόνα και λειτουργία του δέρματος (ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα) και τέλος στην καλύτερη δυνατή αισθητική απόδοση του όμορφου, υγιούς δέρματος.
Η επιδερμίδα μας την περίοδο του καλοκαιριού έχει πολλούς «εχθρούς» (ηλιακή ακτινοβολία, υψηλές θερμοκρασίες, αλάτι της θάλασσας κ.ά). Ποιες συμβουλές θα μας δίνατε για τη φροντίδα της;
Αποφυγή υπέρμετρης έκθεσης στον ήλιο, χρήση υψηλού δείκτη αντιηλιακής προστασίας, ενυδάτωση τόσο τοπικά με χρήση καλλυντικών προϊόντων όσο και συστηματική με αύξηση της κατανάλωσης νερού/χυμών, καθώς και χρήση ειδικών spray και mousse για μείωση θερμοκρασίας του δέρματος και ανακούφιση από το ερύθημα και αίσθημα καύσου μετά την έκθεση στον ήλιο.
Αντενδείκνυται η καλοκαιρινή περίοδος για αισθητικές βελτιώσεις; (peeling, πανάδες, δυσχρωμίες, θεραπείες ακμής κλπ.)
Η υψηλή θερμοκρασία και η έντονη ηλιοφάνεια αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες για ορισμένες αισθητικές εφαρμογές (κυρίως την εφαρμογή peeling και ισχυρών laser ή τεχνικών απόξεσης και έντονου θεραπευτικού τραυματισμού του δέρματος). Άλλες μπορούν να εφαρμόζονται κανονικά, με προσοχή παρόλα αυτά στην οποιαδήποτε αντίδραση που μπορεί να παρουσιάσει το δέρμα. Προσοχή απαιτείται και στην εφαρμογή προϊόντων ή φαρμακευτικών θεραπειών για δερματικές νόσους αφού κάποιες δραστικές ουσίες εμφανίζουν φωτοευαισθητοποιό δράση στο δέρμα (τετρακυκλίνες, ρετινοειδή, οξέα).
Ποια σημάδια –προκειμένου να προλάβουμε άσχημες καταστάσεις- του δέρματος θα μας ανησυχήσουν και θα μας οδηγήσουν άμεσα στο δερματολόγο;
Εμφάνιση εξανθημάτων με περίεργη εικόνα ή κατανομή. Εμφάνιση βλαβών που επιμένουν ή μεγαλώνουν με σχετικά γρήγορο ρυθμό. Αλλαγή στην εικόνα σπίλων ή άλλων μελαγχρωματικών βλαβών. Εμφάνιση άλγους ή κνησμού στο δέρμα που δεν υποχωρούν εύκολα με συνήθη συμπτωματική αγωγή.
Η καθημερινή χρήση μακιγιάζ επιβαρύνει την επιδερμίδα;
Οποιοσδήποτε παράγοντας προκαλεί κάλυψη του δέρματος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη σμηγματογόνων αδένων (εμφάνιση φαγεσώρων), φωτοχημικές αντιδράσεις (δυσχρωμίες) και διαταραχή της σπαργής του δέρματος (ξηρότητα, ρυτίδωση). Τα σύγχρονα και υψηλής ποιότητας καλυπτικά του δέρματος υπόσχονται να περιορίσουν αυτά τα φαινόμενα.
Η Ελληνίδα αφιερώνει χρόνο για την περιποίηση του δέρματός της ή αφυπνίζεται μόνο όταν δει την πρώτη ρυτίδα; Θα μπορούσατε να αναφέρετε σε τι ποσοστό; Τι σας δείχνει η εμπειρία σας;
Φαίνεται ότι η Ελληνίδα ασχολείται με την φροντίδα και προστασία του δέρματος από νεαρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ηλικία και αναζητεί τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και θεραπείες. Επιπλέον εμφανίζεται με αυξημένη ενημέρωση για τις τεχνολογίες και τις εξελίξεις (παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση και υπερβολή στον τομέα αυτό).
Κύριε Σελίμη σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Ακολουθώντας τις «καλές συνήθειες», που μας προτείνετε, θα απολαμβάνουμε όμορφο και υγιές δέρμα και..κατ’επέκταση όμορφο σώμα σε κάθε ηλικία!