"Βλέπουμε" με υπευθυνότητα τα πόδια μας

αγγειοχειρουργός Ιωάννης Μπέλλος

   Ο Αγγειοχειρουργός –Ενδαγγειοχειρουργός Δρ. Ιωάννης Μπέλλος στη συνέντευξή του με τη Δρ. Γεωργία Δηλάκη για τη «συμπεριφορά» μας απέναντι στα πόδια μας

   Με τον ερχομό του καλοκαιριού ξεκινά και η ανησυχία μας για την εμφάνιση των ποδιών μας και για το πώς θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας δροσερά φορέματα, σορτς, μαγιό. Προβλήματα στα κάτω άκρα μας «χαλούν» την εικόνα του σώματος και προκαλούν περιορισμούς στην καθημερινότητα, στερώντας μας επιλογές στις δραστηριότητες, στις προσωπικές μας σχέσεις, στο ντύσιμο και στην παρουσίαση του εαυτού μας. Η εξέλιξη της αγγειοχειρουργικής μας απαλλάσσει από το άγχος για την εμφάνιση και την υγεία των κάτω άκρων και μας βοηθά να αποκτήσουμε ένα…γοητευτικό περπάτημα αυτό το καλοκαίρι.

   Ο  Αγγειοχειρουργός - Ενδαγγειοχειρουργός Ιωάννης Κ Μπέλλος M.D, Ph.D, M. Sc, Αν. Διευθυντής Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ, παρουσιάζει σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές για την καταπολέμηση των προβλημάτων στα αγγεία των ποδιών μας, αναδεικνύει την αξία της πρόληψης και μας προσφέρει χρήσιμες συμβουλές όχι μόνο για να αποκαλύψουμε τα πόδια μας το καλοκαίρι αλλά και για να έχουμε υγιή, εντυπωσιακά πόδια 365 μέρες το χρόνο.

   Ευρυαγγείες, χρωματισμοί, κιρσοί, φλεβίτιδα, οιδήματα…οι «εχθροί» των ποδιών μας. Ποιες εξετάσεις θα μας δείξουν πού σταματά το αισθητικό πρόβλημα και πού αρχίζει θέμα υγείας;

   Καταρχάς η «φλεβίτιδα» των κάτω άκρων (φλεβική ανεπάρκεια επιπολής δικτύου των κάτω άκρων, η ιατρική ορολογία) εμπεριέχει μία πλειάδα υποκατηγοριών βάσει της εντόπισης-έκτασης-κατανομής-βαρύτητάς της που κυμαίνονται από τις πολύ μικρές ευρυαγγείες (αμιγώς αισθητικό πρόβλημα) έως τα άτονα φλεβικά έλκη (σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του πάσχοντος).

   Η κλινική εξέταση (σε όρθια και κατακεκλιμένη θέση) και η λήψη ιστορικού από τον Αγγειοχειρουργό (ο ειδικός ιατρός για τη συγκεκριμένη πάθηση) αποτελούν τις πρώτες εξετάσεις, με τις οποίες ο Αγγειοχειρουργός σχηματίζει άμεση εικόνα σχετικά με τη βαρύτητα της «φλεβίτιδάς» σας. Στη συνέχεια θα σας προτείνει να κάνετε έναν υπέρηχο στις φλέβες των ποδιών σας (triplex) για να έχει περισσότερες ανατομικές και λειτουργικές λεπτομέρειες του προβλήματός σας, και συνεπώς να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

   Βάσει της βαρύτητας της «φλεβίτιδας» η θεραπεία περιλαμβάνει: απλές συμβουλές- καθησύχαση του ασθενούς, συντηρητική (κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης-φάρμακα) και επεμβατική (από ελάχιστα έως κλασική χειρουργική).

 

Εντυπωσιακά και μόνιμα αποτελέσματα με σύγχρονες, εξελιγμένες τεχνικές της αγγειοχειρουργικής

  

   Πέρα από τη χειρουργική παρέμβαση, υπάρχουν σύγχρονες διαθέσιμες θεραπευτικές τεχνικές της αγγειοχειρουργικής για τα παραπάνω προβλήματα; Υπάρχουν ελάχιστα ή και μη επεμβατικές λύσεις που υπόσχονται άμεσα, ανώδυνα, οικονομικά να μας «καθαρίσουν» τα αντιαισθητικά σημάδια των ποδιών μας;

   Υπενθυμίζω και πάλι ότι το είδος θεραπείας καθορίζεται από τη βαρύτητα του προβλήματος. Στις μη επεμβατικές τεχνικές περιλαμβάνεται η σκληροθεραπεία (με υγρό ή αφρό), το μη επεμβατικό laser (επιφανειακό), η μικροθερμοπηξία (veinwave) ή και συνδυασμός τους.

   Οι ελάχιστα επεμβατικές περιλαμβάνουν τη θερμική κατάλυση της σαφηνούς με laser (επεμβατικό) ή ραδιοκύματα (RF), τη μηχανικοχημική (clarivein) κατάλυση,  τη σύγκλεισή της με «κόλλα» (venaseal) ή τη μικροκιρσεκτομή (χειρουργική), όπου από πολύ μικρές τομές αφαιρείται η πάσχουσα-ες φλέβα-ες.  

σκληροθεραπεία  

   Με τι κριτήρια επιλέγεται η τεχνική που θα ακολουθηθεί για τον κάθε ενδιαφερόμενο; Πώς διασφαλίζεται η εξατομίκευση;

   Η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε άρρωστο βάσει της κλινικής εξέτασης, των υπερηχογραφικών ευρημάτων (triplex), της ηλικίας του, των συμπτωμάτων, του τύπου δέρματος (ανοικτόχρωμο-σκουρόχρωμο) και της γενικής του κατάστασης.

   Οι σύγχρονες τεχνικές μας υπόσχονται μόνιμα αποτελέσματα;

   Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και μόνιμα για την περιοχή όπου εφαρμόστηκαν. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει πως πρόκειται για μια χρόνια και εξελικτική πάθηση, συνεπώς στο μέλλον μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιο άλλο σημείο των ποδιών μας. 

 

Ορθοστασία, ψηλά τακούνια, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης και κακή διατροφή «καταδικάζουν» τα πόδια μας

  

   Πείτε μας μερικές καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τα πόδια μας και χρειάζεται να αποφεύγουμε.

   Η ορθοστασία, η πολύωρη καθιστική θέση και η έλλειψη άσκησης (κυρίως βάδιση) αποτελούν τους πιο επιβαρυντικούς καθημερινούς παράγοντες για το φλεβικό σύστημα των ποδιών μας. Επίσης η ένδυση με πολύ στενά ρούχα και η χρήση παπουτσιών με πολύ ψηλό τακούνι (π.χ. γόβες στιλέτο) επιβαρύνουν το φλεβικό μας σύστημα. Τέλος να αποφεύγουμε να καθόμαστε σταυροπόδι γιατί πιέζουμε την ιγνυακή φλέβα που διέρχεται από τον ιγνυακό βόθρο (πίσω από το γόνατό μας).

    Τι χρειάζεται να προσέξουμε με τις υψηλές θερμοκρασίες για να μην διακινδυνεύσουμε την υγεία των ποδιών μας;

   Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμότητα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τη «φλεβίτιδα» των κάτω άκρων. Συνεπώς η αποφυγή της, η ανάρροπη θέση των ποδιών μας (θέση καουμπόι), τα ντους με νερό της βρύσης και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι μερικά γενικά ανακουφιστικά-προληπτικά μέτρα.

   Το καλοκαίρι, στατιστικά, κάνουμε περισσότερα ταξίδια και υφιστάμεθα και αλλαγές θερμοκρασιών. Πώς θα προστατέψουμε τα πόδια μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μετακινήσεων, ιδιαίτερα αν η υγεία τους είναι επιβαρυμένη;

   Το καλοκαίρι είναι πιο συνηθισμένο το οίδημα (πρήξιμο) και οι ενοχλήσεις (βάρος, πόνος) των κάτω άκρων σε ασθενείς με «φλεβίτιδα», ειδικά αν έχουν και άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. πίεση, καρδιολογικά, νεφρολογικά κλπ). Καλό θα ήταν λοιπόν εάν έχουμε πολύωρα ταξίδια ανά δύο ώρες να σταματάμε και να κάνουμε ένα μικρό δεκάλεπτο περίπατο, μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.

   Μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο και όλα τα σπορ του καλοκαιριού αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα αγγεία των ποδιών μας; Εκτός από το αντηλιακό, υπάρχει κάτι ακόμα, που πρέπει να έχει το νεσεσέρ των καλοκαιρινών διακοπών, για την προστασία των ποδιών μας;

   Το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας βοηθά σημαντικά αλλά το καλύτερο «φάρμακο» για τα πόδια με «φλεβίτιδα» το καλοκαίρι είναι η ίδια η θάλασσα. Είναι δροσερή και ανακουφίζει, το κολύμπι είναι κίνηση και άσκηση των ποδιών και λόγω του υπέρτονου διαλύματος που αποτελεί το θαλασσινό νερό δρα σαν μία ήπια κάλτσα. Συνεπώς όσο λιγότερη άμεση έκθεση των ποδιών στον ήλιο και όσο περισσότερο κολύμπι στη θάλασσα. 

 

Πόδια με φλεβίτιδα «λένε» ναι στο θαλάσσιο κολύμπι και όχι στην άμεση έκθεση στον ήλιο

 

   Τι προλαβαίνουμε να κάνουμε, με τη βοήθεια του αγγειολόγου / αγγειοχειρουργού μας, για να βελτιώσουμε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές την εικόνα των ποδιών μας;

   Αρχικά εκτίμηση της κατάστασης της «φλεβίτιδας» από τον Αγγειοχειρουργό και βάσει της βαρύτητας την αντίστοιχη αγωγή, όπου βάσει και του χρόνου ανάρρωσης προλαβαίνουμε να βγούμε το καλοκαίρι στην παραλία με σημαντικά βελτιωμένη όχι μόνο την αισθητική εικόνα των ποδιών μας αλλά και τη λειτουργική.  

   Δώστε μας 5 συμβουλές για πρόληψη και υγιή πόδια όλες τις εποχές. Πείτε μας κάποιες ανέξοδες δραστηριότητες, που μπορούμε όλοι να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και οι οποίες λειτουργούν υπέρ της υγείας και της ομορφιάς των ποδιών μας.

   Να αποφεύγουμε την ορθοστασία και την πολύωρη καθιστική εργασία ιδιαίτερα σε συνδυασμό με έκθεση σε θερμότητα (π.χ. σιδέρωμα).

   Το αυξημένο σωματικό βάρος επιδεινώνει τη «φλεβίτιδα», συνεπώς η μείωσή του δρα ευεργετικά.

   Τώρα το καλοκαίρι καλό είναι να αποφεύγουμε την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (αν δεν είναι εφικτό χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας) και να κολυμπάμε όσο γίνεται περισσότερο. Γενικώς η αποφυγή πηγών θερμότητας ισχύει για όλο το χρόνο (π.χ. όχι καυτό μπάνιο, όχι ηλεκτρική κουβέρτα).

   Να βαδίζετε - ασκείστε καθημερινά (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, σκάλες).

   Αποφεύγετε την ένδυση με πολύ στενά ρούχα και χρησιμοποιείστε χαμηλού ή μεσαίου μεγέθους τακούνι (3-4 πόντους).

   Τέλος η διατροφή σας να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι τελευταίες βοηθούν στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας που επιβαρύνει τη «φλεβίτιδα». Το αλάτι οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και επίταση του οιδήματος που συνοδεύει τη «φλεβίτιδα».

 

Εντάσσουμε τη φροντίδα των ποδιών στην καθημερινότητά μας. Το αξίζουν!

 

   Πιστεύετε ότι φροντίζουμε περισσότερο κάποια άλλα μέρη του σώματος (π.χ. πρόσωπο, χέρια) και παραμελούμε τα «σημαντικά» πόδια μας; Τι δείχνει η εμπειρία σας και η επαφή με τους πελάτες σας; Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ομορφιά ξεκινάει από τα πόδια;

   Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση με τα πόδια μας είναι εποχική. Τα θυμόμαστε κατά τους θερινούς μήνες και το χειμώνα τα ξεχνάμε (χειμερία νάρκη για τη «φλεβίτιδα»). Αυτό με τα χρόνια τείνει να αλλάξει γιατί η Ελληνίδα φροντίζει όλο και περισσότερο τον εαυτό της, αλλά το ποσοστό φροντίδας των ποδιών της απέχει σημαντικά από το ποσοστό φροντίδας του προσώπου της. Η ενημέρωση μέσα από πρωτοβουλίες σαν τη δική σας βοηθούν στην «αφύπνιση των ποδιών από τη χειμερία νάρκη» και θυμίζουν ότι πρέπει να αυξηθεί η προσοχή και η περιποίησή τους σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο.

   Κύριε Μπέλλο σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε. Ακολουθώντας τις συμβουλές σας συνειδητοποιούμε ότι η προσωπική φροντίδα των ποδιών -που όμως πολλές γυναίκες παραμελούν- όχι μόνο μας απαλλάσσει από αντιαισθητικές φλέβες αλλά μας εξασφαλίζει και καλύτερη υγεία.

   Καλό καλοκαίρι!