Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα για καλύτερη ζωή

αλλαγές στην καθημερινότητα για καλύτερη ζωή

 Επιλογή μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας

   Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς είναι συνυφασμένος με το άγχος, που είναι «κρυμμένο», καθημερινά, σε πολλές καταστάσεις –η διαχείρισή του, όμως, εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε νέους ωφέλιμους τρόπους συμπεριφοράς και μικρές αλλαγές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας; 

   Αναθεωρώντας τις σχέσεις μας

   Εγκαταλείπουμε «τοξικές» σχέσεις, που καταστρέφουν την αυτοεκτίμηση και απομυζούν την ενέργειά μας. Επενδύουμε στο χτίσιμο δυνατών, υγιών σχέσεων κάνοντας καινούριες γνωριμίες αλλά και αναζωογονώντας σχέσεις με ανθρώπους που τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, λόγω της πανδημίας, μας στέρησαν τη φυσική τους παρουσία στη ζωή μας. Οι ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις συνιστούν σταθερές αξίες, πηγή άντλησης θετικών συναισθημάτων αλλά και ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο στο ρευστό, διαρκώς μεταλλασσόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

   Οργανώνοντας καλύτερα το χρόνο μας

  Η σωστή διαχείριση του χρόνου θα απλοποιήσει την καθημερινότητα και θα περιορίσει το άγχος μας. Θέτοντας προτεραιότητες, καθορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα για κάθε εργασία, δημιουργώντας συστήματα οργάνωσης αλλά και βάζοντας όρια –λέγοντας ακόμα και «όχι» όταν χρειάζεται ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στις δικές μας ανάγκες- θα ξεφύγουμε από την πίεση της καθημερινότητας.

   Κάνοντας μικρά, αναζωογονητικά διαλλείματα στην καθημερινότητα

   Ας μην αφήσουμε τις νέες μορφές εργασίας, όπως η τηλεργασία, να μας παρασύρουν σε μια διαρκή κατάσταση απασχόλησης –εξάλλου η διαθεσιμότητα 24/7 (24 ώρες / 7 ημέρες) είναι μόνο για τα αυτοματοποιημένα συστήματα. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει ένα διάλλειμα ανάμεσα στις καθημερινές υποχρεώσεις, π.χ. μια σύντομη βόλτα, η ακρόαση της αγαπημένης μας μουσικής, η επικοινωνία ή συνάντηση με αγαπημένα μας πρόσωπα, το μαγείρεμα του αγαπημένου μας φαγητού. Μαθαίνοντας να «ακούμε» το σώμα μας, να αξιολογούμε τα μηνύματα που εκπέμπει, να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια και να βρίσκουμε χρόνο να χαλαρώνουμε θα είμαστε αποδοτικότεροι σε ό,τι κάνουμε και θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικότερα στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

   Αξιοποιώντας με μέτρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  Εστιάζουμε στα πρακτικά προβλήματα που μας λύνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα το διαδίκτυο (π.χ. διευκόλυνση και προβολή της επαγγελματικής μας ζωής, επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα, υλοποίηση εκπαιδευτικών, ερευνητικών και επιμορφωτικών στόχων), θέτοντας όρια στο  χρόνο ενασχόλησής μας με την ψηφιακή τεχνολογία. Έτσι αποφεύγουμε την άσκοπη χρονική σπατάλη που μπορεί να μας στερήσει τη δημιουργικότητα (π.χ. ενασχόληση με ένα χόμπι, έξοδος για ψυχαγωγία, δράσεις προσφοράς) ή ακόμα χειρότερα εξαρτώμενες συμπεριφορές που ενδέχεται να βλάψουν τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία.

   Αξιοποιώντας ένα ταλέντο μας

   Η κατάρτιση και η υλοποίηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση και την αξιοποίηση ενός ταλέντου θα μας βοηθήσει να βιώσουμε θετικά συναισθήματα και να ενισχύσουμε την αίσθηση της αυτό-αξίας μας. Επιπλέον, η χαρά της δημιουργίας θα συμβάλλει θετικά στην προσωπική μας εξέλιξη και θα μας ωθήσει να πετύχουμε, ενδεχομένως, την καταξίωση, αποκομίζοντας περαιτέρω οφέλη σε κάποιον τομέα της ζωής μας.

   Φροντίζοντας το σώμα μας

  Αναδεικνύουμε την υγεία μας σε προτεραιότητα, μεριμνώντας τόσο σε επίπεδο πρόληψης –π.χ. προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος- όσο και ιατρικής παρακολούθησης όταν χρειάζεται.

   Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρήσουμε σε καλή φυσική κατάσταση το σώμα μας, χάνοντας περιττά κιλά αλλά και υιοθετώντας μια εξατομικευμένη σωματική άσκηση που να ταιριάζει στην προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τον ελεύθερο χρόνο μας. Ακόμα κι αν δεν μας αρέσει η συστηματική άσκηση στο γυμναστήριο, ο χορός, ένα υπαίθριο σπορ, η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα, η κηπουρική, ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού ή το περπάτημα στη φύση είναι κάποιοι τρόποι που θα μας βοηθήσουν να βιώσουμε το σώμα μας με «ζωντανό», δυναμικό και ενεργητικό τρόπο, ενδυναμώνοντας τη σωματική, πνευματική και ψυχική μας υγεία.

   Κατακτώντας θετικότερη εικόνα σώματος

   Θέτουμε ως καθημερινή «εργασία» την καλλιέργεια θετικότερης εικόνας σώματος. Μια πετυχημένη ανανέωση στο look μας –μέσα από την αλλαγή στο στυλ ντυσίματος, έναν καινούριο τρόπο χτενίσματος, την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών μακιγιάζ- μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Προγραμματίζουμε ακόμα και την αλλαγή ενός χαρακτηριστικού ή την τελειοποίηση κάποιου μέρους του σώματός μας –μέσω της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής- αν μας απασχολεί έντονα. Δεν αρκούν, όμως, όλα αυτά, γιατί η εικόνα του σώματος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη. Η ανάδειξη των δυνατών στοιχείων της εμφάνισής μας, η εκτίμηση της μοναδικότητάς μας –μένουμε μακριά από συγκρίσεις με άλλα άτομα ή με εξιδανικευμένες εικόνες- η πρόσληψη του σώματός μας ως ολότητας και όχι ως «συλλογής» διαφόρων χαρακτηριστικών, είναι μερικές συμπεριφορές, που θα δράσουν ως «σύμμαχοι» στην καλύτερη παρουσίαση του εαυτού.

   Βελτιώνοντας την ποιότητα διατροφής μας

   Υιοθετούμε μια ισορροπημένη και εξατομικευμένη (ανάλογα π.χ. με τυχόν προβλήματα υγείας, το σωματότυπο, το είδος της εργασίας μας) υγιεινή διατροφή, που θα μας ωφελήσει σε επίπεδο υγείας, ομορφιάς και συναισθηματικής ευεξίας.. Η έναρξη της μέρας με ένα καλό πρωινό, η αντιμετώπιση διατροφικών ελλείψεων, η προσθήκη στη διατροφή μας φρούτων και λαχανικών -πλούσιων σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες- η καλή ενυδάτωση του οργανισμού με την καθημερινή επαρκή κατανάλωση νερού είναι μερικά μόνο παραδείγματα υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

   Αφήνουμε πίσω όσα καθόριζαν τη ζωή μας μέχρι σήμερα και αναθεωρούμε τη δράση μας…ξεκινάμε άμεσα τις θετικές αλλαγές και τα αποτελέσματα, σύντομα, θα μας «ανταμείψουν»!

 

δηλάκη γραφείοΓεωργία Δηλάκη, Κοινωνιολόγος Σώματος & Υγείας

Διδάκτωρ Ψυχολογίας

MSc Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία