Η επίτευξη επιτυχημένων σχέσεων είναι μια διαχρονική επιθυμία των ανθρώπων. Ενώ, όμως, μια υγιής σχέση, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό, συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της συναισθηματικής μας ευεξίας, μια τοξική σχέση χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια, δυσλειτουργικότητα, ακόμα και επικινδυνότητα. Τοξικές σχέσεις μπορεί να συναντήσουμε ανάμεσα σε ζευγάρια, οικογένειες, φίλους, συνεργάτες.
Ποιες είναι οι συμπεριφορές που θα σου δείξουν ότι δεν αξίζει να σπαταλήσεις άλλο χρόνο, ενέργεια και, κυρίως, συναισθήματα, για μια σχέση; Ποιες είναι οι συμπεριφορές που αποτελούν «κόκκινες γραμμές», δηλαδή λόγους απομάκρυνσης από τη σχέση;
Έλλειψη σεβασμού
Σε κάθε διαπροσωπική σχέση πρέπει να αισθάνεσαι άνετα, ευχάριστα αλλά και ότι έχεις το σεβασμό που σου αρμόζει. Σεβασμός σημαίνει ο έτερος της σχέσης να εκτιμάει τα πνευματικά, ψυχικά, σωματικά σου χαρίσματα και τα προσόντα σου, να κατανοεί τις θέσεις και τις πεποιθήσεις σου ακόμα και αν έχει διαφορετικές απόψεις από εσένα. Κάθε σχέση, που παραβιάζει τα προσωπικά σου όρια, είναι πλήγμα για την αυθεντικότητά σου και την αίσθηση της αυτό-αξίας σου. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος, ο φίλος, ο συνεργάτης σού έχει προτείνει κάτι και έχεις αρνηθεί αλλά συνεχίζει να σε φέρνει σε άβολη θέση, χρησιμοποιεί αρνητικές συγκρίσεις με άλλους ή σε πιέζει να αλλάξεις κάτι χωρίς να το επιθυμείς, είναι προτιμότερο να διακόψεις την επαφή ή τη σχέση, θέτοντας ως προτεραιότητα τον αυτοσεβασμό σου. Είναι προτιμότερο να αφήσεις έξω από τη ζωή σου τον άνθρωπο που σε απομακρύνει από τον εαυτό σου.
Συναισθηματικός εκβιασμός
Στη ρίζα κάθε συναισθηματικού εκβιασμού φωλιάζει η επιθυμία για έλεγχο. Ο συναισθηματικός εκβιαστής παρακάμπτει την αληθινή επικοινωνία και χρησιμοποιεί την ηθική πίεση για να πετύχει αυτό που θέλει. Διαστρεβλώνει την αλήθεια, δικαιολογεί πάντα τη δική του συμπεριφορά και σε βάζει σε κατάσταση μόνιμης άμυνας. Ο χειρισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές…λόγια, εκφράσεις του προσώπου ή πράξεις, με «όπλα ελέγχου» το φόβο, τις τύψεις, τη ντροπή. Η σχέση αυτή θα υπονομεύει πάντα την αυτοπεποίθησή σου, προκαλώντας, τελικά, απώλεια της ταυτότητας και της αυτό-εκτίμησής σου.
Το ατομικό συμφέρον πάνω από όλα
Ο έτερος της σχέσης περιμένει πάντα να δίνεις ή να κάνεις εσύ τα πιο πολλά, στρέφει τη συζήτηση συνεχώς γύρω από τον εαυτό του και τον ενδιαφέρει μόνο η ικανοποίηση των δικών του αναγκών. Οι δικές σου ανάγκες δεν εισακούγονται και τα συναισθήματά σου απορρίπτονται…με άλλα λόγια το ενδιαφέρον είναι μονόπλευρο και δεν υπάρχει καμία ισοτιμία στη σχέση. Αναλαμβάνοντας να εκπληρώσεις τις επιθυμίες ενός «συναισθηματικού βρικόλακα» θα οδηγηθείς σύντομα στην κόπωση, την εξάντληση και την απογοήτευση.
Άσκηση βίας
Σε όλα τα είδη των διαπροσωπικών σχέσεων είναι σημαντικό να αφουγκράζεσαι τις λεπτές ενδείξεις που σε λεκτικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο υποδηλώνουν μια κακοποιητική στάση του άλλου. Αν νιώθεις ότι περιορίζεται η ελευθερία σου, ότι εγκαταλείπεις δραστηριότητες που σε ευχαριστούν, ότι λογοδοτείς για τις κινήσεις σου, ότι φοβάσαι να πεις την αλήθεια, ίσως ήδη βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση. Οι υποτιμητικές, εξουσιαστικές, τιμωρητικές, ελεγκτικές ή απειλητικές συμπεριφορές είναι στοιχεία που συνθέτουν τέτοιου είδους σχέση. Εννοείται πως αν ο έτερος της σχέσης χειροδικήσει εναντίον σου, φεύγεις άμεσα, αναζητώντας βοήθεια από ειδικούς.
Ίσως χρειαστείς μήνες για να προσαρμοστείς στις καινούριες συνθήκες μετά την αποχώρησή σου από μια «κακή», ανώφελη σχέση. Για να πετύχεις, όμως, την εξέλιξή σου δεν χωρούν δεύτερες ευκαιρίες στην τοξικότητα…αξίζεις καλύτερα!