Ψηφιακή περιήγηση στα μουσεία

ψηφιακή περιήγηση στα μουσεία

  Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε διαδικτυακά τις αίθουσες των μουσείων. Μέσω εφαρμογών περιήγησης και διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορούμε να θαυμάσουμε τα κορυφαία μνημεία και έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

   Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, είναι τα αρχαιολογικά μουσεία που διαθέτουν διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης στις συλλογές και τους χώρους των εκθέσεών τους.

   Το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει στο κοινό υλικό που διευκολύνει τη μάθηση εντός και εκτός Μουσείου:

  https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko

   Μεταξύ των ψηφιακών εφαρμογών του Μουσείου της Ακρόπολης χρήσιμες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μπορεί να αποδειχθούν οι εξής:

  Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos . Στο διαδικτυακό αυτό παιχνίδι το παιδί επιλέγει πινέλο και χρώματα για να δημιουργήσει παραλλαγές στην εικόνα του αγάλματος.

  Πρόγραμμα Γλαύκα http://acropolisvirtualtour.gr/theglafkaproject/#/el/home . Στο διαδικτυακό αυτό παιχνίδι το παιδί γνωρίζει τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης, μέσω του ιπτάμενου ρομπότ Γλαύκα.

   Στο Μουσείο Μπενάκη λειτουργούν, επίσης, εικονικές περιηγήσεις και παρουσιάζονται εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες.

   Στην Εθνική Πινακοθήκη δίνεται η δυνατότητα περιήγησης στις μόνιμες συλλογές ζωγραφικής και γλυπτικής.

   Ανάμεσα σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνονται:

   Ένας αρχαίος ναός http://ancienttemple.gr . Διαδικτυακό παιχνίδι για την αρχιτεκτονική των αρχαίων ελληνικών ναών.

   Εικονική Περιήγηση Ακρόπολης http://www.acropolisvirtualtour.gr

   Η Ζωφόρος του Παρθενώνα http://www.parthenonfrieze.gr

   Ακολούθησε τον Οδυσσέα http://followodysseus.culture.gr

   Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο, με διαδραστικές εφαρμογές, ηχητικά ντοκουμέντα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

   http://ancienttheater.culture.gr/el/anakaluptoume-to-arxaio-theatro