Προσωπική Συμβουλευτική

προσωπική συμβουλευτική Δρ. Γεωργία Δηλάκη

  Προσωπική Συμβουλευτική: η φιλοσοφία

     Η προσωπική συμβουλευτική, υποστήριξη και ενθάρρυνση απευθύνεται σε όλα τα σύγχρονα άτομα, τα οποία βιώνουν περισσότερες εμπειρίες σε σχέση με το παρελθόν, αφού ζουν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που μεταλλάσσεται διαρκώς και χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς, πολυπλοκότητα, εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης και δράσης, αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Στόχος μας είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ξεπεράσετε τη δυσκολία ή το πρόβλημα που σας έτυχε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής σας και διατάραξε την ομαλή ροή της καθημερινότητάς σας. Στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπου η ανθρώπινη δράση επανεξετάζεται, αναθεωρείται και αναδιαμορφώνεται συνεχώς στο φως νέων κοινωνικών εξελίξεων και απρόβλεπτων γεγονότων, η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη που βασίζεται στις κοινωνικές επιστήμες και στην κατανόηση του σύγχρονου κοινωνικού σωματοποιημένου υποκειμένου συνιστά μια διαφορετική και εναλλακτική μορφή υποστήριξης -αφού δεν αποτελεί ούτε ψυχολογική παρέμβαση ούτε ψυχιατρική θεραπεία- και δεν εστιάζει στο παρελθόν αλλά στο μέλλον.

life coaching3  Η συμβουλευτική υποστήριξη συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαχείριση συναισθηματικών δυσκολιών και στην αντιμετώπιση προβλημάτων είτε στον προσωπικό (χωρισμός, διαζύγιο, πένθος) είτε στον επαγγελματικό τομέα  της ζωής σας (πίεση στο εργασιακό περιβάλλον, απώλεια εργασίας, ανεργία, οικονομικές δυσκολίες). Η άντληση και η ενίσχυση θετικών συναισθημάτων μέσω της προσωπικής συμβουλευτικής (ηρεμία, χαρά, αισιοδοξία, ελπίδα, αγάπη, αυτοπεποίθηση, αυτό-εκτίμηση, δυναμισμός και ενεργητικότητα) σας προσφέρει άπειρες δυνατότητες για την υλοποίηση της ατομικής έκφρασης και δράσης σας και την ικανότητα αντίστασης σε αρνητικές επιρροές και στάσεις ζωής. Ανακαλύπτοντας και ενεργοποιώντας τις δικές σας εσωτερικές δυνάμεις αποκτάτε την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα να βγείτε από τις αδιέξοδες καταστάσεις, να προσδιορίσετε στόχους, να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για τον εαυτό σας, να υλοποιήσετε τα σχέδιά σας, να εξελίξετε τη ζωή σας ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, να επιλύσετε προβλήματα επικοινωνίας και σχέσεων και να οικοδομήσετε περισσότερο ποιοτικές προσωπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις.

    Η εξειδίκευσή μου στην Κοινωνιολογία του Σώματος μου επιτρέπει να συμβάλλω ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το σώμα σας, το οποίο αποτελεί  κύριο συστατικό της ατομικής ταυτότητας και αναπόσπαστο στοιχείο έκφρασης της προσωπικότητας και του εαυτού σας. Η συμβουλευτική υποστήριξη σας προσφέρει τη δυνατότητα να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συναισθήματα που προκαλούνται από προβληματισμούς για το σώμα σας και να πάρετε ελεύθερα αποφάσεις για θέματα που αφορούν την εικόνα του.

     Οι συναντήσεις μας περιλαμβάνουν προεγχειρητική και μετεγχειρητική υποστήριξη και ενθάρρυνση σε επεμβάσεις τροποποίησης του σώματος, όπως  επανορθωτική πλαστική χειρουργική (μετά από ατυχήματα, εγκαύματα, αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή), αισθητική πλαστική χειρουργική, βαριατρική χειρουργική (επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας), προσθετική μελών σώματος. Ο ενισχυτικός ρόλος της συμβουλευτικής υποστήριξης συμβάλλει θετικά τόσο στην προεγχειρητική περίοδο, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του φόβου, της αγωνίας, του άγχους και γενικά όλων των συναισθημάτων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία της επέμβασης, όσο και στην ανάρρωση και τη μετεγχειρητική πορεία, που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές συναισθημάτων και την αναμονή οριστικοποίησης του αποτελέσματος της επέμβασης. Επίσης, η συμβουλευτική υποστήριξη βοηθά ώστε να συνηθίσετε τη νέα εικόνα του σώματός σας, να διαχειριστείτε τις συνέπειες της τροποποίησής του και να προσαρμοστείτε σε αλλαγές στις συνθήκες ζωής σας που προέκυψαν από αυτήν.

     Η κοινωνικοσυναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση αφορά, επίσης, περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών (π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου), οι οποίες, πέρα από τις βιολογικές επιπτώσεις (πόνος, λειτουργικά προβλήματα), έχουν σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ατόμων, στην αίσθηση του εαυτού τους, στην ταυτότητά τους, στις κοινωνικές σχέσεις και γενικά επηρεάζουν τη ζωή τους σε συναισθηματικό, κοινωνικό και πρακτικό επίπεδο. Εξάλλου και η σύγχρονη ιατρική επιστήμη, σε συνεργασία με τις κοινωνικές επιστήμες, κινείται προς μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών, καθώς αποδίδεται όλο και μεγαλύτερη σημασία στις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, όπως προκύπτουν από τη βίωση του σώματός τους και την εμπειρία της ασθένειάς τους.

 life coaching9    Μέσω της προσωπικής συμβουλευτικής υποστήριξης θα αναπτύξετε μια θετικότερη αντίληψη για το σώμα σας, θα αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που σας παρέχει για την καλύτερη δημόσια παρουσία σας και την αποτελεσματικότερη έκφραση στις κοινωνικές σας σχέσεις, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητά σας.

    Οι συναντήσεις μας πραγματοποιούνται σε ασφαλή χώρο, ευχάριστο και ήσυχο περιβάλλον, σύμφωνα με τους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας των κοινωνιολόγων, με σεβασμό και προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και με απόλυτη εχεμύθεια, ώστε να μπορέσετε να εκφραστείτε άνετα και να «ξεδιπλώσετε» αυτά που σας απασχολούν.