Η αισθητική χειρουργική στην εποχή του κορωνοϊού

   Πώς η πανδημία επηρέασε τις αισθητικές επεμβάσεις από τον πλαστικό χειρουργό Άρη Νταμάγκα   

damagas6   Η προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της υγείας είναι, φυσικά, προτεραιότητα όλων μας αλλά και η ενασχόληση με τη βελτίωση της εικόνας του σώματος δεν σταματά ποτέ! Ο πλαστικός χειρουργός Άρης Νταμάγκας, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής 251 ΓΝΑ, μιλά για τον τρόπο, με τον οποίο επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού την αισθητική χειρουργική και τις κορυφαίες σε ζήτηση επεμβάσεις, μας ενημερώνει για τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσουμε την εικόνα μας με ασφάλεια.

   Μετά το lockdown, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξαν αλλαγές στη στάση του κοινού απέναντι στην αισθητική πλαστική χειρουργική;

  Θα έλεγα ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε μια πιο θετική στάση απέναντι στην αισθητική χειρουργική. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θέλησαν να αξιοποιήσουν το διάστημα που ήταν αναγκαστικά περιορισμένοι μέσα στο σπίτι συνδυάζοντάς το με τη διαδικασία της ανάρρωσης από μια αισθητική επέμβαση. Εκτός, όμως, από αυτόν τον πρακτικό λόγο, υπάρχουν και συναισθηματικοί λόγοι, που εμπλέκονται στην απόφαση για αισθητική χειρουργική εν μέσω της πανδημίας. Πολλοί επιδιώκουν, μέσω της βελτίωσης της εικόνας τους, τη βελτίωση της ψυχολογίας τους…γιατί όλοι μας επηρεαστήκαμε αρνητικά από τη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας, που μας προκάλεσε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων συναισθημάτων. Από τις συζητήσεις μου με τους/τις ενδιαφερόμενους/ες για επεμβάσεις διαπίστωσα, επίσης, ότι κάποιοι αντιμετώπισαν την κρίση του κορωνοϊού ως μια ευκαιρία για την προσωπική τους εξέλιξη.

   Ποιες επεμβάσεις και μη χειρουργικές τεχνικές παρατηρήσατε ότι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ζήτηση με την επανέναρξη του ιατρείου σας;

   Η αυξητική στήθους και η λιποαναρρόφηση είναι οι αισθητικές επεμβάσεις για τις οποίες υπήρξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλά και η κοιλιοπλαστική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τους τελευταίους μήνες μεταξύ γυναικών και ανδρών που αναζητούν να…μεταμορφώσουν το σώμα και τη ζωή τους. Επιπρόσθετα, αυξήθηκαν οι επεμβάσεις στο πρόσωπο, που απαιτούν λίγο περισσότερο χρόνο ανάρρωσης –και οι υποβληθέντες, λόγω των νέων συνθηκών καθημερινότητας και νέων μορφών εργασίας, είχαν στη διάθεσή τους- όπως η βλεφαροπλαστική και το facelift.

   Το μπότοξ, οι εφαρμογές που προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση, όπως η μεσοθεραπεία και η πιο εξελιγμένη της μορφή, το bio nutri lift, καθώς και το υαλουρονικό οξύ βρίσκονται μεταξύ των πιο περιζήτητων μη χειρουργικών επιλογών. Και βέβαια η αποτρίχωση προσώπου και σώματος με το τελευταίας γενιάς laser Αλεξανδρίτη Candela βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις του κοινού καί γιατί βελτιώνει τη συνολική εικόνα του σώματος αλλά καί για λόγους υγιεινής -που τόσο σημαντικοί είναι την εποχή του κορωνοϊού.

   Κατά τη διάρκεια της καραντίνας κέρδισαν έδαφος οι διαδικτυακές συνεδρίες αισθητικής χειρουργικής. Μπορεί αυτός ο τρόπος αλληλεπίδρασης με τον πελάτη να αντικαταστήσει την κλασική προεγχειρητική συνεδρία;

woman laptop1  Η προεγχειρητική συνεδρία με τον/την υποψήφιο/α για αισθητική επέμβαση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραλειφθεί –και για να είναι ολοκληρωμένη απαιτεί και την κλινική εξέταση. Τα διαδικτυακά consultations είναι μια νέα τάση…και σίγουρα όταν οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν άλλον τρόπο αλληλεπίδρασης με τον/την υποψήφιο/α αυτή η δυνατότητα, που προσφέρει η τεχνολογία, αξιοποιείται πλήρως. Έτσι με γνωστούς πελάτες, που έχουν ήδη δεχθεί τις ιατρικές μας υπηρεσίες μας επί σειρά ετών ή με ενδιαφερόμενους/ες για αισθητική χειρουργική που μένουν στις περιφέρειες της Ελλάδας ή στο εξωτερικό οι εφαρμογές zoom και skype μπορούν να μας βοηθήσουν στην προεγχειρητική αξιολόγηση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να «βολευτούμε» με αυτή τη λύση, αποφεύγοντας τη διαδικασία της κλινικής εξέτασης στο ιατρείο.  

   Τι χρειάζεται να προσέξουμε στην εποχή του κορωνοϊού αν ενδιαφερόμαστε για αισθητική επέμβαση; Ποιες επιλογές θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την εικόνα μας με ασφάλεια;

  • Επιλέγουμε έμπειρο, πιστοποιημένο πλαστικό χειρουργό, που έχει εναρμονίσει τη λειτουργία του ιατρείου του με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, καθώς και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι η επέμβασή μας θα πραγματοποιηθεί σε αξιόπιστο θεραπευτήριο που πληροί όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.
  • Τηρούμε σχολαστικά τους βασικούς κανόνες υγιεινής και αυτοπεριοριζόμαστε το χρονικό διάστημα πριν και μετά την επέμβασή μας. Κάνουμε το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού πριν το χειρουργείο (ο πλαστικός χειρουργός και το θεραπευτήριο, με το οποίο θα συνεργαστούμε, θα μας ενημερώσουν σχετικά) και προσέχουμε κατά την ανάρρωσή μας ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πιθανό φορέα του κορωνοϊού.

  Πόσο εύκολη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό αν υποβληθούμε σε επέμβαση στο πρόσωπο και ιδιαίτερα σε ρινοπλαστική; Κινδυνεύει το αισθητικό μας αποτέλεσμα (λόγω της πίεσης που ασκείται στη μύτη); Τι συστήνετε;

   Ασφαλώς και η χρήση μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό συστήνεται ανεπιφύλακτα. Αν έχουμε υποβληθεί σε βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική ή οποιαδήποτε άλλη επέμβαση στο πρόσωπο το αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται από τη χρήση της μάσκας. Ειδικότερα για τη ρινοπλαστική, χρειάζεται να αποφεύγονται μάσκες που είναι σκληρές ή πολύ σφιχτές και να προτιμώνται απλές χειρουργικές μάσκες με μεταλλικό έλασμα –το οποίο μπορεί να πάρει το σχήμα της μύτης- ή υφασμάτινες με βαμβακερό ύφασμα. Ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασής μας, ο πλαστικός χειρουργός θα μας συστήσει την κατάλληλη μάσκα. Τηρώντας τις οδηγίες του και υιοθετώντας μια υπεύθυνη στάση, δηλαδή τοποθετώντας και αφαιρώντας προσεκτικά τη μάσκα, το αισθητικό μας αποτέλεσμα δεν θα υποστεί καμία αλλοίωση.