6 λέξεις για...να μας κάνουν καλό τα φετινά Χριστούγεννα!

στο πνεύμα των Χριστουγέννων

   Για κάποιους οι μέρες των Χριστουγέννων είναι απαιτητικές, για κάποιους άλλους συνιστούν την αγαπημένη εποχή του χειμώνα. Πώς θα κάνουμε μοναδικά τα φετινά Χριστούγεννα; Ποιες είναι οι λέξεις, οι έννοιες, οι συμπεριφορές που θα μας βοηθήσουν να βιώσουμε το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων και του νέου έτους;

   Αγάπη

   Αυτές οι μέρες προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για να αναζωογονήστε τις σχέσεις σας με τα άτομα που είναι σημαντικά για εσάς, εκφράζοντας την αγάπη, τη φιλία, την τρυφερότητα, το ενδιαφέρον, το θαυμασμό, την αφοσίωσή σας. Δώστε το χώρο και το χρόνο για την καλλιέργεια περισσότερης και ουσιαστικότερης επικοινωνίας, πάρτε την πρωτοβουλία να ξαναβρεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα που η σκληρή καθημερινότητα σας έχει απομακρύνει, δείτε τα Χριστούγεννα και το νέο έτος ως τον κατάλληλο χρόνο ακόμα και για να εκφράσετε τη συγνώμη σας για την όποια παρεξήγηση σας στέρησε τη φιλία κάποιου ατόμου.

   Έμπνευση

   Δεν υπάρχει πρωτόκολλο ή απαραίτητες συνθήκες για να χαρείτε τις γιορτές. Αν νιώθετε ψυχολογική πίεση να επαναλάβετε τα ίδια πράγματα και φέτος, εμπνευστείτε κάτι διαφορετικό, για παράδειγμα κάντε έναν διαφορετικό εορταστικό στολισμό του σπιτιού σας που να μην «υπακούει» στην πανομοιοτυπία. Αν νιώθετε την οικονομική σας κατάσταση ως εμπόδιο στο να κάνετε το δώρο που επιθυμείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μην ξεχνάτε ότι η πραγματική αξία ενός δώρου δεν έγκειται στην τιμή του αλλά στη διάθεση και τα συναισθήματα που το συνοδεύουν. Επιστρατεύστε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και «κρυμμένες» ικανότητες και δυνατότητες για να προσθέσετε στο δώρο σας στοιχεία που θα αποδειχτούν σημαντικότερης αξίας από τη χρηματική –και να είστε βέβαιοι ότι ο παραλήπτης θα «εισπράξει» τα μηνύματά σας.

   Αλληλεγγύη

   Η «επένδυση» σε πράξεις αλληλεγγύης και προσφοράς αποτελεί, ούτως ή άλλως, τον πιο ισχυρό τρόπο για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, που τόσο απαραίτητη είναι σήμερα. Ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών, όμως, η ανιδιοτελής προσφορά, μέσα από εθελοντικές ενέργειες, εκτός από το χαμόγελο και την αισιοδοξία, που θα χαρίσει σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, θα αποτελέσει και για εσάς πηγή άντλησης θετικών συναισθημάτων, προσφέροντάς σας έντονη εσωτερική ικανοποίηση και πληρότητα.

   Παιδικότητα

   Για τα παιδιά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά εμπεριέχουν μια «μαγεία». Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας  «μικρούς φίλους» που «απαιτούν» την προσοχή μας. Κάνετε, λοιπόν, ό,τι μπορείτε για να συμβάλλετε στη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων, που θα συνοδεύσουν τα παιδιά και στην ενήλικη ζωή τους και δεν θα τα κάνουν να νιώθουν ότι στερήθηκαν στα παιδικά τους χρόνια τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Συνοδέψτε τα σε μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, π.χ. σε ένα bazaar -όπου θα τους μεταδώσετε, μέσα από την ψυχαγωγία, τα μηνύματα της αγάπης και της προσφοράς- δώστε έμφαση στην έκπληξη, στη χρησιμότητα ενός δώρου που θα τους κάνετε, στο χρόνο που θα τους αφιερώσετε για να το ανοίξετε μαζί και να βιώσετε ευχάριστες στιγμές.

   Και βέβαια δείτε αυτή τη διαδικασία ως μια ευκαιρία να γίνετε κι εσείς για λίγο παιδί, να αφήσετε την ξενοιασιά, το παιχνίδι και το γέλιο των παιδιών να σας παρασύρουν, κάνοντας ένα διάλλειμα από τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και φέρνοντας στο φως την πιο αισιόδοξη και θετική πλευρά του εαυτού σας. Όπως, εξάλλου, είπε ο Αρχαίος φιλόσοφος Ηράκλειτος «Ο άνθρωπος πλησιάζει περισσότερο το να είναι ο εαυτός του, όταν καταφέρνει να αποκτήσει τη σοβαρότητα ενός μικρού παιδιού που παίζει».

   Ομορφιά

   Μην ξεχνάτε ότι δεν έχετε μόνο καθήκοντα αλλά και υποχρέωση στον εαυτό σας. Τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δείξτε γενναιοδωρία και στον εαυτό σας! Αφιερώστε χρόνο για να ασχοληθείτε με το σώμα σας, την ομορφιά σας, να επισκεφθείτε έναν χώρο όπου θα εκπληρώσετε την επιθυμία για κάποια βελτίωση ή αλλαγή στην εξωτερική σας εμφάνιση -κάτι που θα σας προσφέρει και συναισθηματικά οφέλη. Ο σεβασμός και η φροντίδα για το σώμα σας βοηθούν όχι μόνο να φαίνεστε και να νιώθετε καλύτερα, αλλά και να ζείτε καλύτερα, πραγματώνοντας τις μεγαλύτερες δυνατότητές σας.

   Συναισθηματική ευεξία

   Πείτε «όχι» στη σκληρή αυτοκριτική. Μην κατηγορείτε μόνο τον εαυτό σας για όσα γεγονότα δεν είχαν την έκβαση που επιθυμούσατε την προηγούμενη χρονιά. Λάβετε υπόψη σας και τους απρόβλεπτους παράγοντες που εμπόδισαν την πραγματοποίησή τους. Το «ναυάγιο» κάποιων επιδιώξεών σας να μην αποτελέσει τροχοπέδη για νέους στόχους αλλά αντίθετα να σας κάνει πιο μαχητικούς και διεκδικητικούς απέναντι στη ζωή.

   Καλά Χριστούγεννα και το νέο έτος να είναι γεμάτο ευτυχισμένες στιγμές!