Επιστροφή στο σχολείο και το βιβλίο

επιστροφή στο σχολείο έφηβοι

   Η μετάβαση από την ξενοιασιά του καλοκαιριού στη σχολική ζωή αποτελεί, συνήθως, πηγή άγχους για παιδιά και εφήβους. Ιδιαίτερα στις εφηβικές ηλικίες, όπου οι ανησυχίες και οι αναζητήσεις για λύσεις σε προβληματισμούς είναι πιο έντονες –με την ενασχόληση με την εικόνα του σώματος να υπερέχει– η επιστροφή στο σχολείο αποκτά ακόμα πιο «δύσκολο» χαρακτήρα.

   Πώς μπορεί ο έφηβος να δει τη νέα σχολική χρονιά μέσα από μια αισιόδοξη προσέγγιση και να επανέλθει πιο εύκολα στο σχολείο μετά τις διακοπές; Τι χρειάζεται να σκεφτεί ώστε να βιώσει ακόμα και τη σχολική καθημερινότητα ως μια ευχάριστη εμπειρία και να υποδεχτεί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά παραγωγικά και ευδιάθετα;

  • Το σχολείο μπορεί να γίνει μια αστείρευτη πηγή σχέσεων και δημιουργικών αλληλεπιδράσεων, που θα κάνουν πιο «πλούσια» την καθημερινότητα, θα σας γεμίσουν εμπειρίες και θα σας βοηθήσουν να αντλήσετε θετικά συναισθήματα. Εκτός από τις φιλίες και τη δημιουργία νέων σχέσεων με τους συνομηλίκους σας, θα καλλιεργήσετε διαπροσωπικές σχέσεις και με τους εκπαιδευτικούς σας. Μέσα από τις επαφές αυτές θα διευκολυνθείτε σε θέματα της σχολικής ζωής, θα αξιοποιήσετε τις γνώσεις και την εμπειρία τους και θα καλλιεργήσετε δημιουργικούς διαλόγους και ωφέλιμες συνεργασίες, που θα συμβάλλουν στην εξέλιξή σας.
  • Μέσα από το σχολείο θα αναπτύξετε δράσεις, σωματικές και πνευματικές και θα συμμετέχετε σε δραστηριότητες, που δεν θα μπορούσατε μεμονωμένα να απολαύσετε. Όλα τα σχολεία, στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης, καθιερώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές και πολιτιστικά δρώμενα (επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα, χορούς, συναυλίες) ή διοργανώνουν –μέσα από τη σύσταση ομάδων- εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, συγκροτήματα μουσικής και χορού κ.ά. Εκτός από τον εκπαιδευτικό τους ρόλο οι δραστηριότητες αυτές έχουν και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ενώ ενδέχεται να σας δώσουν τη δυνατότητα να ασχοληθείτε ακόμα και με ένα χόμπυ σας –που στο μέλλον μπορείτε να το εξελίξετε και σε επάγγελμα.
  • Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ο τόπος όπου θα ανακαλύψετε μια κλίση, μια δεξιοτεχνία ή ένα ταλέντο και θα μπορέσετε να το αναδείξετε σε προσόν και δύναμη, που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε και να θέσετε τις βάσεις για την ποιότητα της ζωής σας.
  • Στο σχολείο θα καλλιεργήσετε τις υπάρχουσες γνώσεις και δεξιότητές σας. Βλέποντάς το ως ένα «γερό θεμέλιο» που θα συμβάλλει στην εξέλιξή σας και θα σας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σας, αυξάνετε τις πιθανότητές σας για μια επιτυχημένη ενήλικη ζωή.
  • Μέσα από μια ολοκληρωμένη σχολική διαδρομή θα πετύχετε αυτά που θέλετε, υλοποιώντας τις προσδοκίες σας. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, γι’αυτό αφιερώστε τον σε πράγματα που θα σας κάνουν καλύτερους, έξυπνους, επιτυχημένους και ευτυχισμένους. Επειδή η συνεχής ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας μειώνει τον παραγωγικό σας χρόνο, περιοριστείτε σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες που θα βλέπετε τις ειδοποιήσεις σας, τα mail σας ή που θα πραγματοποιείτε τη διαδικτυακή επαφή με τους φίλους σας, θα σας βοηθήσει, δηλαδή, η οργάνωση και το να ξεχωρίζετε τα ασήμαντα από τα σημαντικά. Εξάλλου, παρά την παρουσία του διαδικτύου σε κάθε πτυχή της ζωής μας, το βιβλίο ήταν και παραμένει κυρίαρχη πηγή γνώσης.
  • Αν αλλάξατε σχολείο –λόγω εργασίας των γονιών ή μετακόμισης της οικογένειας-  δείτε το νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον ως μια θετική πρόκληση, ως έναν τόπο νέων γνωριμιών, νέων ευκαιριών, νέων δυνατοτήτων ή ως ευκαιρία για επαφή με μια νέα κουλτούρα.
  • Η καθημερινή παρουσία στο σχολείο και το ωρολόγιο πρόγραμμα αποτελούν για εσάς μια «μορφή εργασίας», που θα συμβάλλει στην αυτονομία σας και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας. Αφού τα καταφέρνετε τώρα, τίποτα δεν θα είναι δύσκολο και στην ενήλικη ζωή!

    Με πίστη στον εαυτό σας και καλή διάθεση όλα θα κυλήσουν όμορφα και ομαλά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά!

    Καλή χρονιά!