Πλαστική χειρουργική: τα επιτεύγματα του σήμερα και η εξέλιξη

   Το συνέδριο της ΕΕΠΕΑΧ εκπλήρωσε τους στόχους του

   Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 το τετραήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, το κορυφαίο ανά διετία επιστημονικό γεγονός της ΕΕΠΕΑΧ, που διεξήχθη στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

  Άριστη διοργάνωση, τηρήθηκαν οι ώρες παρουσίασης –παρά το πυκνό πρόγραμμα, το πλήθος των ομιλητών και την πλούσια θεματολογία- με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν οργανωμένο περιβάλλον και ζεστή –ανάλογη του κλίματος της Αθήνας- ατμόσφαιρα σε έναν χώρο με αισθητική, δυναμική και ενέργεια, όπως είναι το Πολεμικό Μουσείο. Ο χώρος, μάλιστα –ιδιαίτερα για όσους διέθεσαν χρόνο να περιηγηθούν και στα εκθέματα του Μουσείου- αντικατόπτριζε την προσφορά της πλαστικής χειρουργικής στο κοινωνικό σύνολο σε δύσκολες ιστορικές καταστάσεις (παγκόσμιοι πόλεμοι, ανίατες ασθένειες με επιπτώσεις στην εικόνα του σώματος), αποτελώντας την καλύτερη υπενθύμιση της ιστορικής της αναδρομής (μνεία της οποίας έκαναν αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί στις διαλέξεις τους).

   Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα  και το εξωτερικό παρουσίασαν όλες τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν την τεχνολογία –βρίσκεται μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων τεχνολογικά ειδικοτήτων- την έρευνα, τις χειρουργικές μεθόδους και τεχνικές, αλλά και τη δια βίου συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, εκπληρώνοντας τους στόχους του Συνεδρίου.

   Η θεματολογία του Συνεδρίου περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, επιτεύγματα της επανορθωτικής χειρουργικής (συγγενείς και επίκτητες δυσμορφίες, αποκατάσταση μαστού, ογκολογική αποκατάσταση κεφαλής και τραχήλου κ.ά.), της μικροχειρουργικής, της χρήσης μοσχευμάτων, της αισθητικής χειρουργικής (ρινοπλαστική, λίφτινγκ, αυξητική στήθους, λιποαναρρόφηση κ.ά.), της χειρουργικής αποκατάστασης μετά από μαζική απώλεια βάρους.

   Στις παρουσιάσεις των θεμάτων κυρίαρχησε οπτικό υλικό με βίντεο από επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής και εικόνες ανατομίας, αφήνοντας σε δεύτερη θέση τις φωτογραφίες «πριν»-«μετά». Μάλιστα, μέσα από κάποιες ομιλίες έμπειρων πλαστικών χειρουργών αναδείχτηκε το γεγονός ότι η επιτυχία μιας πλαστικής επέμβασης κρίνεται στο μακροπρόθεσμο «μετά», με την παρουσίαση του μετεγχειρητικού αποτελέσματος μερικά χρόνια αργότερα.

   Παράλληλα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε πλούσιο υλικό και να ενημερώνονται για πρόσφατες ειδήσεις και τελευταίες εξελίξεις σε αναρτημένες και ελεύθερες ανακοινώσεις σε αίθουσες του συνεδριακού κέντρου.

   Έμφαση –πέρα από το στόχο της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής για άριστα και μακροχρόνια αισθητικά αποτελέσματα- δόθηκε στη χρονική διάρκεια των πλαστικών επεμβάσεων, μάλιστα παρουσιάστηκαν χρονομετρημένες μεγάλες επεμβάσεις (όπως για παράδειγμα η κοιλιοπλαστική). Ο πιο γρήγορος χρόνος επιτέλεσης μιας επέμβασης μειώνει τη νάρκωση και κατ’επέκταση το χρόνο της ανάρρωσης προς όφελος του υποβληθέντα σε πλαστική επέμβαση.

   Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε όλο το φάσμα της πλαστικής χειρουργικής από το νυστέρι (επανορθωτική, αισθητικές επεμβάσεις) μέχρι τη βελόνα (ενέσιμα εμφυτεύματα, αυτόλογο λίπος κ.ά.) και αναδείχτηκε η καθοριστική της συμβολή στην εικόνα του σώματος, αφού είναι η μόνη ειδικότητα, που ασχολείται με όλα τα μέρη του ανθρώπινου σώματος –δεν υπάρχει σήμερα κανένα σημείο του σώματος, που να μην μπορεί να αποκατασταθεί/τροποποιηθεί/βελτιωθεί.

   Το επιστημονικό πρόγραμμα έκλεισε με την παρουσίαση τεχνικών «marketing». Όμως, οι υψηλού επιστημονικού επιπέδου διαλέξεις των Ελλήνων πλαστικών χειρουργών αποτελούν την καλύτερη «διαφήμιση» της δουλειάς τους και τεκμηριώνουν την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση, αναδεικνύοντας την ειδικότητά τους μεταξύ των πιο δημοφιλών.

   Το συνέδριο έκλεισε με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου και διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

   Σημασία έχει τα συμπεράσματα του συνεδρίου –το οποίο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω- οι συμμετέχοντες, ως «ταχυδρόμοι», να τα επικοινωνήσουν και σε άλλους επιστήμονες, διαδίδοντας τη γνώση, αλλά, πάνω απ’όλα, να τα εφαρμόσουν για την προσφορά ποιοτικής φροντίδας υγείας στον άνθρωπο.