Διημερίδα ρινοπλαστικής της ΕΕΠΕΑΧ στο Ερρίκος Ντυνάν

διημερίδα ρινοπλαστικής

   Ρινοπλαστική χωρίς...μυστικά

   Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, η Μετεκπαιδευτική Προσυνεδριακή Διημερίδα Ρινοπλαστικής, στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, Αθήνα, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017. Κορυφαίοι πλαστικοί χειρουργοί, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, μέλη της ΕΕΠΕΑΧ, μοιράστηκαν, μέσα σε πολύ ευχάριστο κλίμα, τις απόψεις και τις τεχνικές τους και «ξεδίπλωσαν» γενναιόδωρα την εμπειρία τους για μια από τις πιο δημοφιλείς και απαιτητικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, τη ρινοπλαστική.

   Πυκνό το πρόγραμμα και πολλά τα θέματα που παρουσιάστηκαν στις στρογγυλές τράπεζες, με τους πλαστικούς χειρουργούς να αναλύουν τις πρακτικές τους, προβάλλοντας πραγματικά περιστατικά τους από επεμβάσεις ρινοπλαστικής μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό (slides, φωτογραφίες, πολλά video) –που έκανε ακόμη πιο εκπαιδευτικό για τους συναδέλφους τους και κατανοητό για το ευρύ κοινό τον ιατρικό τους λόγο. Η επανορθωτική χειρουργική της μύτης, όπως αποκατάσταση με κρημνούς, η ρινοπλαστική σε συγγενείς ανωμαλίες, όπως δυσμορφίες σε νεογνικές σχιστίες, η μη επεμβατική ρινοπλαστική, όπως διαμόρφωση της μύτης με ενέσιμα υλικά, η λειτουργική (ρινοδιαφραγματοπλαστική) και αισθητική ρινοπλαστική κυριάρχησαν στις συζητήσεις, αναδεικνύοντας την εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής όσον αφορά τη ρινοπλαστική.  

   Παράλληλα οι ομιλητές δεν έκρυψαν και τις δυσκολίες της ρινοπλαστικής, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις της επέμβασης, όπως για παράδειγμα την ιδανική διαμόρφωση του ακρορρινίου, του πιο δύσκολου τμήματος της μύτης. Το θέμα αυτό παρουσιάστηκε στην ενδιαφέρουσα στρογγυλή τράπεζα «ρινοπλαστική-μοσχεύματα-ειδικές τεχνικές», όπου οι πλαστικοί χειρουργοί αναφέρθηκαν στη χρήση μοσχευμάτων και εξειδικευμένων ραμμάτων, προβάλλοντας, μάλιστα, βίντεο από το χειρουργείο με τα στάδια τοποθέτησης των μοσχευμάτων και των ραμμάτων για ακρίβεια και μόνιμο αισθητικό αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική.

   Το αισιόδοξο μήνυμα του συνεδρίου είναι το γεγονός ότι η σύγχρονη πλαστική χειρουργική αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα της μύτης, αισθητικό και λειτουργικό –με ασφάλεια, λιγότερο τραύμα και λιγότερο πόνο- χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής γνώσης και τεχνολογίας, καθώς και τη βελτίωση των μεθόδων και των τεχνικών αλλά και των υλικών που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ειδικοί.

   Παρουσιάστηκαν βίντεο πραγματοποίησης της ρινοπλαστικής και με την ανοιχτή και με την κλειστή μέθοδο, με την ανοιχτή να προτιμάται από την πλειοψηφία των πλαστικών χειρουργών, αφού προσφέρει ευρεία ορατότητα σε όλα τα ανατομικά στοιχεία, που πρόκειται να επαναδιαμορφώσουν, καθιστώντας δυνατή την πλήρη απεικόνιση των εσωτερικών δομών της μύτης και την τοποθέτηση των εξειδικευμένων ραμμάτων στα ακριβή σημεία –έτσι επιτυγχάνεται ένα προβλέψιμο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη.

  Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν υιοθετεί ο καθένας, οι πλαστικοί χειρουργοί συμφώνησαν στην αποφυγή των υπερβολών και το σεβασμό στους ιστούς, υποστηρίζοντας την αφαίρεση της ελάχιστα απαραίτητης ποσότητας του πολύτιμου ιστού της μύτης για την αποφυγή μιας σκελετωμένης μύτης, ενός αφύσικου αποτελέσματος, μιας επιδεινωμένης αναπνοής ή ακόμα και την εμπλοκή του υποβληθέντα σε ρινοπλαστική σε έναν φαύλο κύκλο επεμβάσεων.

   Οι ομιλητές σε όλες τις θεματικές ενότητες τόνιζαν ότι η ρινοπλαστική είναι μια δύσκολη και χειρουργικά απαιτητική επέμβαση, που έχει, μάλιστα, πιο υψηλά ποσοστά δευτερογενούς/επαναληπτικής επέμβασης σε σύγκριση με άλλες πλαστικές επεμβάσεις. Γι’αυτό όλοι επαναλάμβαναν την αξία της προεγχειρητικής συνεδρίας των ενδιαφερόμενων για ρινοπλαστική με τον πλαστικό χειρουργό, αφού η εξατομικευμένη προεγχειρητική αξιολόγηση και ο προσεκτικός, ρεαλιστικός και λεπτομερής σχεδιασμός της επέμβασης αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία της.

   Η Διημερίδα –την οποία είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω- αποτέλεσε μια σημαντική εκπαιδευτική ευκαιρία για όσους επαγγελματίες υγείας ενδιαφέρονται για επιμόρφωση, σε οποιοδήποτε στάδιο της καριέρας τους κι αν βρίσκονται. Πάνω απ’όλα, όμως, ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η επιλογή του πλαστικού χειρουργού για όσους ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε ρινοπλαστική.

   Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους ομιλητές για την ολιστική και ρεαλιστική προσέγγιση της ρινοπλαστικής!