Θύτες και θύματα bullying επιλέγουν την αισθητική χειρουργική

bullying και αισθητική χειρουργική

   Έρευνα με θέμα «Εφηβική επιθυμία για αισθητική χειρουργική: διασυνδέσεις με το  bullying και την ψυχολογική κατάσταση», που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Warwick και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery, ανέδειξε το γεγονός ότι οι έφηβοι, που επηρεάζονται από το bullying, έχουν μεγαλύτερη επιθυμία από τους άλλους να αλλάξουν το πρόσωπο και το σώμα τους μέσω της αισθητικής χειρουργικής.

   Σχεδόν 2.800 έφηβοι –ηλικίας 11 έως 16 ετών- σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αγγλίας εξετάστηκαν για την ανάμειξή τους σε bullying. Ένα δείγμα περίπου 800 εφήβων –συμπεριλαμβανομένων των θυτών και των θυμάτων bullying – αναλύθηκε για συναισθηματικά προβλήματα, το επίπεδο της αυτό-εκτίμησής τους και το βαθμό της επιθυμίας τους να υποβληθούν σε αισθητική χειρουργική.

   Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι, που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε εκφοβισμό, ενδιαφέρονται πιο πολύ για την αισθητική χειρουργική, σε σύγκριση με όσους δεν εμπλέκονται σε bullying. Θα περίμενε κανείς ότι τα θύματα του bullying είναι εκείνα που θα επιδίωκαν τη βελτίωση της εικόνας του σώματός τους μέσω της αισθητικής χειρουργικής. Όμως, η έρευνα ανέδειξε ότι ναι μεν η επιθυμία για αισθητική χειρουργική ήταν υψηλότερη στα θύματα του bullying, αλλά ήταν, επίσης, αυξημένη και στους δράστες του εκφοβισμού. Πιο συγκεκριμένα, από το παραπάνω δείγμα το 11,5% των θυμάτων bullying βιώνουν, σύμφωνα με την έρευνα, μια ακραία επιθυμία για αισθητική χειρουργική, επιθυμία την οποία εκφράζει και το 3,4% των δραστών bullying. Επίσης, τα κορίτσια επιθυμούν να μπουν κάτω από το νυστέρι (7,3%) περισσότερο από τα αγόρια (2%).

   Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι δράστες εκφοβισμού στρέφονται στην αισθητική χειρουργική για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και το κοινωνικό τους κύρος/γόητρο, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορούν να κυριαρχούν και να επιβάλλονται. Τα θύματα του εκφοβισμού, από την άλλη πλευρά, επιθυμούν να μπουν κάτω από το νυστέρι γιατί επηρεάζεται η ψυχολογία τους από το bullying και βιώνουν χαμηλή αυτό-εκτίμηση.

   Μεταξύ 2014 και 2015, 15,9 εκατομμύρια χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Σχεδόν 230.000 από αυτές τις επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε άτομα 13-19 ετών. Η δημοφιλία της αισθητικής χειρουργικής αυξάνεται, παρόμοια με την Αγγλία, σε όλο τον κόσμο.

   Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι οι πλαστικοί χειρουργοί να συζητούν με τους υποψήφιους για αισθητική επέμβαση –ιδιαίτερα στις εφηβικές ηλικίες- για τα κίνητρα πίσω από την απόφασή τους για αισθητική χειρουργική και να διερευνούν για ιστορικό bullying, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην προεγχειρητική συνεδρία.

   Δεν φτάνει, όμως, αυτό: με τον τρόπο αυτό μένουμε πάλι στο «φαίνεσθαι» και ούτε είναι σίγουρο ότι αν εξαλειφθεί ένα «αποκλίνον» χαρακτηριστικό θα σταματήσει και το bullying. Εξάλλου, η φιλοσοφία μου είναι ότι  η αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης του «θύματος» δεν είναι η «λύση» για την αλλαγή νοοτροπίας του «θύτη» -το οποίο είναι και το ζητούμενο- γι’αυτό και χρειάζεται ο σχεδιασμός πολιτικών και στρατηγικών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του bullying.