Διατηρούμε τα οφέλη των διακοπών και μετά την επιστροφή μας

ομαλή επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές

 Tips για ομαλή προσαρμογή στη φθινοπωρινή καθημερινότητα

   Το καλοκαίρι, ειδικά στην Ελλάδα, δεν τελειώνει με την επιστροφή από τις διακοπές. Ωστόσο, το τέλος του Αυγούστου σηματοδοτεί το πέρασμα από μια περίοδο ξενοιασιάς σε μια περίοδο ευθυνών, γι’αυτό και στο δρόμο της επιστροφής στη βάση μας κυριαρχούν, συχνά, τα αρνητικά συναισθήματα και οι προβληματισμοί για όσα αφήσαμε πίσω και τις υποχρεώσεις που μας περιμένουν.

   Πώς θα κάνουμε τη μετάβασή μας στη φθινοπωρινή καθημερινότητα πιο ομαλή και ευχάριστη ή και…μια νέα αρχή;

   Εκθέτουμε τον εαυτό μας σταδιακά στα προβλήματα της καθημερινότητας

   Η σταδιακή έκθεση στα προβλήματα της καθημερινότητας θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε αποτελεσματικά στις δυσκολίες, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ας προσπαθήσουμε να μην απορροφηθούμε πλήρως από προβλήματα, γιατί έτσι θα εξαντλήσουμε γρήγορα τη ζωτική ενέργεια που μας πρόσφεραν οι διακοπές και θα νιώσουμε ξανά κουρασμένοι. Εξάλλου οι δυσχέρειες δεν τελειώνουν ποτέ!

   Δεν γυρίζουμε τελευταία στιγμή

   Αν δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε εύκολα ψυχολογικά ή σωματικά ή αντιμετωπίζουμε και κάποιο πρόβλημα υγείας, επιστρέφουμε έγκαιρα, ώστε να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί θερμοκρασιακά και κλιματολογικά.

   Χαρίζουμε στον εαυτό μας μια ομαλή προσαρμογή στο χώρο εργασίας

   Επιστρέφοντας στην εργασία είναι σίγουρο ότι θα βρούμε εκκρεμότητες, «φορτωμένο» το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, συσσωρευμένη δουλειά και ανθρώπους που περιμένουν από εμάς διεκπεραίωση υποθέσεων. Ας μην πελαγώσουμε, θα μας βοηθήσει η μεθοδικότητα και η οργάνωση. Τις πρώτες μέρες της επιστροφής δίνουμε προτεραιότητα στα πιο επείγοντα θέματα και αφήνουμε για πιο μετά εκείνα που μπορούν να περιμένουν, μέχρι να επανέλθουμε στους κανονικούς γρήγορους ρυθμούς μας.

   Δημιουργούμε θετικό κλίμα εργασίας

   «Φοράμε» την καλή μας διάθεση, το χαμόγελό μας και γιατί όχι επιστρατεύουμε ένα νέο «look» προκειμένου να κερδίσουμε θετικά σχόλια, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να δημιουργήσουμε ευχάριστη συνεργασία. Έτσι και βοήθεια θα έχουμε και θα αποφύγουμε φράσεις όπως «γύρισε ο κακόκεφος/η», «ήρθε ο μίζερος/η»!

   Κρατάμε ζωντανές τις όμορφες στιγμές των διακοπών

   Διακοσμούμε το χώρο εργασίας μας με κάποιο αναμνηστικό από τις διακοπές μας. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσουμε «ζωντανές» τις όμορφες στιγμές που περάσαμε. Μπορούμε, επίσης, να μοιραστούμε με τους συναδέλφους μας μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα που φέραμε από τον τόπο των διακοπών σας. Η γεύση τους θα μας «ξυπνήσει» όμορφα συναισθήματα.

   Συνεχίζουμε τις διακοπές στην πόλη

   Ο Σεπτέμβριος είναι ένας πλούσιος πολιτιστικός μήνας, οπότε δεν κλεινόμαστε στο σπίτι. Επιλέγουμε να παρακολουθήσουμε, με…καλή παρέα, από συναυλίες μέχρι θεατρικές παραστάσεις ή ταινίες σε θερινά σινεμά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Η χαλάρωση και η ψυχαγωγία θα μας κάνουν να νιώσουμε ότι παρατείνουμε τις διακοπές μας.

   Απολαμβάνουμε την κοινωνική μας ζωή

   Κανονίζουμε συναντήσεις με φίλους που έχουμε καιρό να δούμε λόγω των διακοπών ή και με άτομα που γνωρίσαμε το διάστημα του καλοκαιριού. Ο καύσωνας μας απέτρεψε πολλές φορές από δραστηριότητες που επιθυμούσαμε, όπως περιπάτους στο κέντρο της πόλης ή αγορές που δεν προλάβαμε πριν φύγουμε. Καιρός, λοιπόν, να τις κάνουμε τώρα πραγματικότητα!

   Κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας

  Εμπλουτίζουμε την καθημερινότητά μας με όσα μας ευχαριστούν. Συνεχίζουμε μια δραστηριότητα που μας «γέμιζε» στις διακοπές ή ξεκινάμε σταδιακά μια σωματική ή πνευματική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στην προσωπικότητά μας. Στους νέους χώρους συναναστροφής θα κάνουμε καινούριες γνωριμίες κερδίζοντας συναισθηματική ευεξία.

   Φροντίζουμε το σώμα μας

   Ενυδατώνουμε το σώμα μας, βρίσκουμε τρόπους για να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα τη φόρμα και την ενέργεια που του πρόσφερε το κολύμπι και τα άλλα αθλήματα του καλοκαιριού και γενικά το διατηρούμε σε καλή φυσική κατάσταση, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες και τις αντοχές του.

   Συνδυάζουμε την επιστροφή στην πόλη με την επιστροφή στην υγιεινή διατροφή

  Το καλοκαίρι είναι γεμάτο «θερμιδικούς πειρασμούς», στους οποίους λίγο ως πολύ όλοι ενδώσαμε. Δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε την ντουλάπα, να δοκιμάσουμε το αγαπημένο μας τζιν και…να πράξουμε ανάλογα για να παραμείνει το σώμα μας και ο «πρωταγωνιστής» του φθινοπώρου!

   Παρόλο που σε λίγο ολοκληρώνουμε τις διακοπές μας μπορούμε να κρατήσουμε το καλοκαίρι «ζωντανό» μέσα μας μέχρι το επόμενο!