Σεπτέμβριος: ο μήνας που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής (καλοκαίρι) και το ξεκίνημα μιας νέας (φθινόπωρο). Λαμβάνοντας υπόψη τα «μαθήματα» που πήραμε τους προηγούμενους μήνες της χρονιάς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές στη ζωή μας και να κάνουμε ένα φρέσκο ξεκίνημα, αναδεικνύοντας το Σεπτέμβριο σε μήνα αυτοβελτίωσης!
Αναπροσαρμόζουμε τους στόχους μας
Διακόπτουμε οτιδήποτε δεν λειτουργεί. Αυτό θα μπορούσε να είναι στόχοι που δεν έχουν επιτευχθεί για πολλά χρόνια. Με «όχημα» την καλλιέργεια της αυτογνωσίας είναι η ώρα να επανεκκινήσουμε ή να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ένα σχέδιο προσεγγίστηκε. Ο περιορισμός ή η βελτίωση μιας επαγγελματικής ιδέας ή ενός ονείρου, με βάση τις προσωπικές μας δυνατότητες και αδυναμίες, μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόμαστε εφόσον οι παλιές στρατηγικές για την υλοποίησή τους δεν δουλεύουν. Δίνουμε νέα πνοή σε ιδέες, αλλάζοντας προοπτική και εφαρμόζοντας άλλη στρατηγική. Αν χρειαστεί, αναζητούμε εξωτερική βοήθεια για να ενεργοποιήσουμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις και να κερδίσουμε μια αντικειμενική γνώμη ως προς το πώς να επαναδιαμορφώσουμε την εξέλιξή μας.
Επαναρυθμίζουμε τις συνήθειές μας
Καθημερινά κάνουμε πολλές επιλογές. Ωστόσο, κάνουμε και πολλά πράγματα, που δεν μας βοηθούν, χωρίς να τα σκεφτόμαστε γιατί, απλά, μας έχουν γίνει συνήθειες. Ιδιαίτερα τα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού αποκτήσαμε κάποιες κακές συνήθειες ή και εθισμούς, όπως την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, την υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ, την υπερβολική άνεση των «έτοιμων υπηρεσιών» από τον καναπέ μας. Υπάρχουν, όμως, πολλές υγιεινές συνήθειες που μπορούν να μετατρέψουν το Σεπτέμβρη σε ένα επιτυχημένο ξεκίνημα μιας νέας εποχής, βγάζοντάς μας από τη «βολική στασιμότητα». Οι έρευνες, εξάλλου, δείχνουν ότι χρειάζονται μόλις 66 ημέρες για να χτίσουμε μια νέα συνήθεια που να είναι ωφέλιμη για εμάς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό της έκθεσης σε οθόνες, αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου μας, την κατανάλωση περισσότερου νερού, το ξεκίνημα μιας νέας μορφής σωματικής άσκησης.
Τρώμε πιο υγιεινά
Ζούμε καλύτερα όταν φροντίζουμε το σώμα μας. Αντί να ζούμε για το σήμερα, ας προνοήσουμε και για το αύριο. Κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται στη διατροφή μας ώστε να κερδίσουμε όχι μόνο σε επίπεδο ομορφιάς –διατηρώντας το σώμα μας στα επίπεδα που επιθυμούμε- αλλά και υγείας. Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε επαρκώς ενυδατωμένο τον οργανισμό μας και να ενισχύσουμε την άμυνά του, να προλάβουμε πολλές ασθένειες και χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και να αποφύγουμε την παχυσαρκία. Ο Σεπτέμβρης εξάλλου, χαρακτηρίζεται για την αφθονία φρούτων και λαχανικών, γι’αυτό και έχει ονομαστεί και «νόστιμος μήνας».
Προσθέτουμε την άσκηση στη ζωή μας
Βρίσκουμε τρόπους να διατηρήσουμε σε καλή φυσική κατάσταση το σώμα μας, μεγιστοποιώντας, παράλληλα, τις δυνατότητες και τις αντοχές του. Ακόμα κι αν δεν μας αρέσει η συστηματική άσκηση στο γυμναστήριο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη κίνηση για το σώμα μας. Ο χορός, ένα υπαίθριο σπορ, η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα, η κηπουρική, ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού ή το περπάτημα στη φύση θα μας βοηθήσουν να βιώσουμε το σώμα μας με «ζωντανό», δυναμικό και ενεργητικό τρόπο, ενδυναμώνοντας τη σωματική, πνευματική και ψυχική μας υγεία.
Βελτιώνουμε την εικόνα του σώματός μας
Φροντίζουμε το σώμα μας και ενδιαφερόμαστε για την καλύτερη παρουσίαση του εαυτού μας. Δεν παραμελούμε την καθημερινή ενυδάτωση και περιποίηση της επιδερμίδας μας, προγραμματίζουμε ακόμα και την αλλαγή ενός χαρακτηριστικού ή την τελειοποίηση κάποιου μέρους του σώματός μας που μας απασχολεί. Εξάλλου, με βελτιωμένη εικόνα σώματος θα ενισχύσουμε τη συναισθηματική μας ευεξία –που με τη σειρά της έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία.
Ανακαλύπτουμε ένα χόμπι
Υπάρχει κάτι που πάντα θέλαμε να κάνουμε; Η ενασχόληση με κάτι καινούριο απαιτεί τόλμη αλλά θα μας προσφέρει διαλείμματα από την καθημερινότητα και θα καλλιεργήσει τη δημιουργικότητά μας. Το να βρούμε ένα χόμπι δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να είμαστε καλοί σε αυτό. Δοκιμάζουμε διαφορετικές δραστηριότητες, όπως μαγείρεμα, ζωγραφική, φωτογραφία, εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή μιας τέχνης, καταλήγοντας σε αυτό που ταιριάζει στην προσωπικότητά μας και μας κάνει πιο χαρούμενους.
Αναδεικνύουμε τη διά βίου μάθηση σε στάση ζωής
Παραμένουμε ανοιχτοί στη μάθηση, θέτοντας ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εφοδίων μας σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η ανάδειξη της διά βίου μάθησης σε στάση ζωής ενισχύει την πνευματική μας διαύγεια, μας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, διευκολύνει την καθημερινότητά μας, μας βοηθά ακόμα και να καλλιεργήσουμε ένα ταλέντο μας. Επιπρόσθετα, τονώνει την αυτοπεποίθησή μας και μας δίνει το κίνητρο να συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και τις δυνατότητές του.
Αναθεωρούμε τις σχέσεις μας
Φεύγουμε από «τοξικές» σχέσεις, που καταστρέφουν την αυτοεκτίμηση και απομυζούν την ενέργειά μας. Αναζωογονούμε σχέσεις με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς και τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, λόγω της πανδημίας, μας στέρησαν τη φυσική τους παρουσία στη ζωή μας. Οι έρευνες, μάλιστα, αποδεικνύουν ότι οι δυνατές, υγιείς σχέσεις μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε το άγχος και τους φόβους μας, να ανταπεξερχόμαστε στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής και να ζούμε περισσότερο!
Γινόμαστε εθελοντές
Η ανιδιοτελής προσφορά, δηλαδή ο εθελοντισμός, ο οποίος βρίσκεται στη βάση της ενσυναίσθησης, της ικανότητάς μας να συμμετέχουμε στη συναισθηματική εμπειρία του άλλου, μας προσφέρει έντονη εσωτερική ικανοποίηση και πληρότητα. «Λέμε ναι» σε πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και το χρόνο που διαθέτουμε!
Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε
Νιώθοντας απλά ευγνωμοσύνη για τα πιο βασικά πράγματα που έχουμε στη ζωή – υγεία, ασφάλεια, οικογένεια, φίλους, βασικά είδη αξιοπρεπούς διαβίωσης- βελτιώνουμε την αίσθηση της ευεξίας μας. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης σχετίζεται, εξάλλου, με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Με το να είμαστε χαρούμενοι με όλα τα καλά πράγματα που έχουμε –συνειδητοποιώντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο- προχωράμε «χτίζοντας» καθημερινά τη βελτίωση του εαυτού μας αυτό το Σεπτέμβριο.
Η ανασυγκρότηση του εαυτού μας χρειάζεται δύναμη και αποφασιστικότητα. Ξεκινάμε τη διαδικασία με την απόφαση ότι είμαστε έτοιμοι για θετική εσωτερική αλλαγή, κάνοντας την αυτοβελτίωση έναν στόχο σε διαρκή εξέλιξη. Όπως, εξάλλου, έχει πει ο Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας Dale Carnegie, ιδρυτής μαθημάτων αυτοβοήθειας, που έθεσε το θεμέλιο λίθο των βιβλίων αυτοβελτίωσης (1888-1955) «Κάθε ένας στον κόσμο ψάχνει την ευτυχία. Και κανένας δεν είναι σίγουρος ότι θα τη βρει. Αυτό θα επιτευχθεί ελέγχοντας τις σκέψεις σου. Η ευτυχία δεν βασίζεται σε εξωτερικές συνθήκες. Βασίζεται σε εσωτερικές».
Γεωργία Δηλάκη, Κοινωνιολόγος Σώματος & Υγείας
Διδάκτωρ Ψυχολογίας
MSc Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία