Το άγχος για τον κορωνοϊό επηρεάζει και την εικόνα του σώματος

κορωνοϊός και εικόνα σώματος

 Έρευνα αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ άγχους και αρνητικής εικόνας σώματος

   Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι το άγχος που σχετίζεται με τον Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ζητήματα σχετικά με την εικόνα του σώματος.

  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin University (ARU) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal Personality and Individual Differences. Συμμετείχαν 506 ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη, που συμπλήρωσαν διαδικτυακά το Ερωτηματολόγιο Αντιλαμβανόμενου Στρες (Perceived Stress Scale – PSS), το Ερωτηματολόγιο των Απειλητικών Εμπειριών (List of Threatening Experiences Questionnaire – LTE-Q), το Ερωτηματολόγιο Διερεύνησης Άγχους (State-Trait Anxiety Inventory -STAI). Επιπλέον, την υποκλίμακα Δυσαρέσκειας με το Σώμα (Body Dissatisfaction subscale – EDI-3-BD) οι γυναίκες και την Κλίμακα της Ανδρικής Σωματικής Συμπεριφοράς (Male Body Attitude Scale for men –MBAS) οι άνδρες.

   Μεταξύ των γυναικών, η έρευνα ανέδειξε ότι τα συναισθήματα άγχους και στρες, που προκαλούνται από τον κορωνοϊό, σχετίζονται με μεγαλύτερη επιθυμία για αδύνατο σώμα.

   Μεταξύ των ανδρών συμμετεχόντων, το άγχος λόγω κορωνοϊού σχετίζεται με μεγαλύτερη επιθυμία για αρρενωπότητα αλλά και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για το σωματικό βάρος.

   Η αρνητική εικόνα σώματος είναι μία από τις κύριες αιτίες διατροφικών διαταραχών, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, και η νέα έρευνα ενισχύει τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, που αναδεικνύουν ότι οι φόβοι γύρω από τον κορωνοϊό και τα περιοριστικά μέτρα, που θεσπίστηκαν για να αντιμετωπιστεί, μπορούν να συμβάλλουν σε έναν αριθμό σοβαρών θεμάτων ψυχικής υγείας.

   Όπως αναφέρουν οι ερευνητές «επιπρόσθετα με την επιρροή του ιού καθαυτή, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αύξηση των θεμάτων εικόνας του σώματος. Σε μερικές περιπτώσεις, τα θέματα αυτά ίσως έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης διατροφικών διαταραχών».

   Σίγουρα κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου καραντίνας, την άνοιξη του 2020, ο χρόνος  που περνά κανείς μπροστά από οθόνες αυξήθηκε, που σημαίνει πιο πιθανή έκθεσή του σε αδύνατα, αθλητικά ιδανικά μέσω των ΜΜΕ, ενώ η μειωμένη φυσική δραστηριότητα ενισχύει τις αρνητικές σκέψεις για το βάρος ή το σχήμα του σώματος. Παράλληλα, είναι πιθανό το επιπρόσθετο άγχος, που προκαλείται από τον κορωνοϊό, να ελαττώσει τους αμυντικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούμε για να διαχειριστούμε τις αρνητικές σκέψεις.

   Η έρευνα, επίσης, ανέδειξε ότι όταν είμαστε αγχωμένοι οι ανησυχίες μας τείνουν να ακολουθούν τα τυπικά έμφυλα στερεότυπα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι γυναίκες μπορεί να έχουν νιώσει κάτω από μεγαλύτερη πίεση να συμμορφωθούν με παραδοσιακά θηλυκούς ρόλους και νόρμες, ενώ τα μηνύματα αυτό-βελτίωσης μπορεί να τις οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια με το σώμα τους, βιώνοντας μεγαλύτερη επιθυμία για λεπτότητα.

   Παρόμοια, τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τον τρόπο, με τον οποίο το άγχος επηρέασε τη σχέση των ανδρών με το σώμα τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αρρενωπά σωματικά ιδανικά. Δεδομένου ότι η αρρενωπότητα τυπικά δίνει έμφαση στην αυτάρκεια και την επιδίωξη κύρους, το σχετιζόμενο με τον κορωνοϊό άγχος μπορεί να οδηγήσει τους άνδρες να δώσουν μεγαλύτερη αξία στη σημασία του να είναι κανείς αρρενωπός.