Μαζί με τη γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του μαστού

καρκίνος του μαστού

    Πώς θα υποστηρίξουμε τη γυναίκα του περιβάλλοντός μας

    Ο καθένας από εμάς έχει στο περιβάλλον του μια γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του μαστού: μπορεί να πρόκειται για τη μητέρα, την κόρη, τη σύντροφο, τη φίλη ή τη συνάδελφό μας. Η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, διεθνώς, όχι μόνο αποδιοργανώνει την ταυτότητα της γυναίκας, πλήττοντας το σύμβολο της θηλυκότητας, μητρότητας, ερωτισμού αλλά διακόπτει και την τροχιά της ζωής της σε διάφορα επίπεδα. Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε, προκειμένου να υποστηρίξουμε, τη γυναίκα του περιβάλλοντός μας που υποφέρει, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία της για τον καρκίνο;

     Λάβετε υπόψη τα συναισθήματά της

   Η γυναίκα με καρκίνο του μαστού είναι «φορτωμένη» με μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων: άγχος, φόβο, αγωνία, ανασφάλεια, θυμό, αβεβαιότητα, μελαγχολία, θλίψη, απογοήτευση. Αφιερώστε χρόνο για να συζητήσετε μαζί της τη συναισθηματική της κατάσταση. Εκφράστε της το ενδιαφέρον σας και δώστε της τη δυνατότητα να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά της, κάτι που θα τη βοηθήσει να ανακουφιστεί, να αποφορτιστεί και να απελευθερωθεί από όσα επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία της. Ως ενεργητικός ακροατής, βοηθήστε τη γυναίκα να νιώσει ότι κατανοείτε τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την ασθένειά της.  

     Διευκολύνετε την καθημερινότητά της

   Εκτός από το να γίνετε μια πηγή συναισθηματικής συμπαράστασης, προσφέρετε τη βοήθειά σας και σε πρακτικό επίπεδο. Μοιραστείτε δουλειές της καθημερινής ζωής ή προσφερθείτε να συμμετέχετε σε δραστηριότητες με τις οποίες δεν είχατε ασχοληθεί πριν την εκδήλωση της ασθένειάς της. Δημιουργήστε γύρω της ένα θετικό περιβάλλον, προκειμένου να απαλύνετε την αρνητική εμπειρία της, χωρίς, όμως, να κάνετε τη γυναίκα να νιώσει αισθήματα ανεπάρκειας (π.χ. όταν κάνει μια δουλειά, που μπορεί να την κάνει, αφήστε την να την ολοκληρώσει, μην την «παίρνετε από τα χέρια της»): φροντίστε, δηλαδή,  η βοήθειά σας να είναι «σιωπηλή» και ουσιαστική.

     Αφήστε εκείνη να μιλήσει

    Αποφύγετε τις συνεχείς ερωτήσεις, ασκώντας της συναισθηματική πίεση ή κάνοντάς την να νιώθει ότι ανακρίνεται: αφήστε την να σας μιλήσει ή να σας ανοιχτεί περισσότερο όταν εκείνη θα νιώσει έτοιμη να το κάνει. Αν η γυναίκα είναι συνάδελφός σας και έχει επιστρέψει στο περιβάλλον εργασίας μετά τη θεραπεία της, ακόμα κι αν γνωρίζετε για το πρόβλημά της μην την ρωτάτε ευθέως γι’αυτό αν δεν είναι πρόθυμη να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της. Το μοίρασμα του φόρτου εργασίας, η συνεργασία και η ομαδικότητα, όχι μόνο θα την ξεκουράσουν σωματικά, αλλά και ψυχικά.    

couples1     Μην αφήνετε τον καρκίνο να «νικήσει» τη σχέση σας

    Αν πρόκειται για τη σύντροφό σας, έχετε υπόψη σας ότι οι θεραπείες για τον καρκίνο της προκαλούν εύκολη κόπωση, πόνο, μείωση της άνεσης και της αυτοπεποίθησης, κυκλοθυμία, καθώς και κακή διάθεση. Μην προσθέτετε, επομένως, ένταση στη σχέση σας μαζί της: παραμείνετε υπομονετικοί και διαλλακτικοί, δείξτε της πόσο τη νοιάζεστε και πόσο σας ελκύει. Επιδιώξτε να δημιουργείτε ευχάριστη ατμόσφαιρα –ένα γεύμα σε έναν όμορφο χώρο, μια έκπληξη, ένα ταξίδι- και τα καλύτερα…θα έρθουν, συνεχίζοντας την όμορφη σχέση σας.

     Κάντε την να νιώσει ότι παραμένει σημαντική για εσάς

   Συνεχίστε να ζητάτε τη γνώμη της όταν πρόκειται να πάρετε σημαντικές αποφάσεις και ενθαρρύνετε τις πρωτοβουλίες της σε θέματα που αφορούν την οικογενειακή, την επαγγελματική ή την κοινωνική σας ζωή: τέτοιου είδους κινήσεις δείχνουν ότι ξεπερνάει το αρχικό σοκ που της προκάλεσε η ασθένεια και ομαλοποιείται η καθημερινότητά της. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή της δίνει τη δυνατότητα να κάνει σχέδια και να νιώσει ότι υπάρχει μέλλον, ενισχύοντας τα θετικά της συναισθήματα, τα οποία έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι έχουν ιατρική αξία, αφού βοηθούν στην ίαση και την ταχύτερη ανάρρωση μιας ασθένειας, αποτρέποντας, παράλληλα, τις πιθανότητες υποτροπής.

     Δείξτε της ότι δεν την εκτιμάτε μόνο για την εξωτερική της εμφάνιση

    Η «μάχη» με την ασθένεια συνεπάγεται μια σειρά από παρενέργειες που έχουν επιπτώσεις στα φυσικά χαρακτηριστικά του σώματος, οδηγώντας τη γυναίκα σε μια αρνητική αυτό-εικόνα. Προσπαθήστε να είστε διακριτικοί με τις αλλαγές αυτές: τα επίμονα βλέμματα και το γεγονός ότι η γυναίκα σε αυτή την περίοδο της ζωής της είναι πιο ευάλωτη στα σχόλια των άλλων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτό-εκτίμησή της. Κάντε την να νιώσει αποδεκτή σε ένα επίπεδο ευρύτερο από αυτό της εξωτερικής της εμφάνισης, κάτι που θα εξελίξει τη σχέση σας σε πιο δυνατή και ουσιαστική. Επίσης, βοηθήστε την να βγάλει από μέσα της και να αναδείξει ικανότητες ή δεξιότητες που πιθανόν μέχρι σήμερα δεν είχε ανακαλύψει ότι έχει (ένα ταλέντο, ένα χόμπι), για να αισθανθεί και πάλι δημιουργική και γενικά να υιοθετήσει μια πιο διεκδικητική στάση απέναντι στη ζωή.

ypostirizontas ti gynaika     Συνεργαστείτε με τους επαγγελματίες υγείας

   Δημιουργείστε ένα κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας με τους επαγγελματίες υγείας. Συνοδέψτε την πάσχουσα γυναίκα στις ιατρικές επισκέψεις, ενημερωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα για την κατάσταση της υγείας της και αξιοποιήστε τις πληροφορίες για να μπορέσετε να τη στηρίξετε πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, ενημερώστε την ιατρική ομάδα για τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής της, προκειμένου να υπάρχει σφαιρική πληροφόρηση και να καταστεί πιο εξατομικευμένη και ολιστική η φροντίδα υγείας της, και άρα πιο επιτυχημένη η ανάρρωση και η ίαση.

    Ενθαρρύνετέ την για την αποκατάσταση

   Η βελτίωση των τεχνικών της πλαστικής χειρουργικής για την αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή προσφέρει στη γυναίκα, μέσω της ανάκτησης της αρτιότητας του σώματός της, σημαντικά πλεονεκτήματα. Η καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων που συνδέονται με τις ανεπιθύμητες αλλαγές που αφορούν την εικόνα της θεωρείται, πλέον, μέρος της ίασης. Η σωστή χρονική στιγμή της αποκατάστασης και η επιλογή της ιδανικής τεχνικής για την περίπτωσή της αποτελούν μέρος της συζήτησης με τον ογκολόγο και τον πλαστικό χειρουργό.

    Σημαντική και η δική σας καλή φυσική κατάσταση

    Επειδή η θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να αποδειχτεί μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, είναι, επίσης, πολύ σημαντικό, να διατηρήσετε και οι ίδιοι τον εαυτό σας σε καλή κατάσταση και να κάνετε «οικονομία δυνάμεων» για να είστε σε θέση να προσφέρετε στη γυναίκα στήριξη για μακρό χρονικό διάστημα. Είναι λογικό στην πορεία να νιώσετε κι εσείς ψυχική κούραση: μη διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη από τους ειδικούς και για τον εαυτό σας, αν νιώθετε ότι τη χρειάζεστε.

    Οι επεμβάσεις και τα φάρμακα «έκαναν το καθήκον τους», εξασφαλίζοντας την επιβίωση: η βοήθειά σας πλέον μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη για να μπορέσει η γυναίκα που αγαπάτε να υπερβεί αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής της. Αξίζει να υποστηρίξετε τη γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του μαστού, γιατί μέσα από τη διαδικασία αυτή όχι μόνο βελτιώνετε την ποιότητα της ζωής της, αλλά αποκτάτε και οι ίδιοι μια πιο «πλούσια» φιλοσοφία για τη ζωή: σας δίνεται η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσετε τις αξίες και τις προτεραιότητές σας, να εξοικειωθείτε με σοβαρές καταστάσεις, να εκτιμήσετε πράγματα που μέχρι πριν θεωρούσατε δεδομένα ή λιγότερο σημαντικά και να προσπερνάτε τυχόν παρεξηγήσεις ή εντάσεις που είναι αναπόσπαστες με την καθημερινότητα. 

 

δηλάκη γραφείο     

     Γεωργία Δηλάκη, Κοινωνιολόγος Σώματος & Υγείας

     Διδάκτωρ Ψυχολογίας

     MSc Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία