Ιατρικές χρήσεις του μπότοξ που δεν γνωρίζετε

μπότοξ

   Μπότοξ ή ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης: η πιο γνωστή και διαδεδομένη τεχνική για την αντιμετώπιση των ρυτίδων στο μέτωπο, το μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια. Γνωρίζετε, όμως, τις υπόλοιπες δυνατότητες που προσφέρει το μπότοξ; Ενημερωθείτε για τις λιγότερο γνωστές ιατρικές χρήσεις του μπότοξ που θα σας εκπλήξουν και ήδη έρευνες  αναδεικνύουν τη συμβολή τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

   Βλεφαρόσπασμος

   Γνωστό και ως το «τικ» των ματιών, που προκαλεί προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες ή ακόμα και στην ποιότητα της όρασης λόγω της σύσπασης των βλεφάρων. Το μπότοξ μπλοκάρει την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και των μυών, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική κινητικότητα των βλεφάρων.

   Υπεριδρωσία

   Για εκείνους που βιώνουν υπερβολική εφίδρωση στο πρόσωπο, τα πέλματα, τις παλάμες και τη μασχαλιαία περιοχή, το μπότοξ μπορεί να αποδειχθεί μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή. Μέσω πολλαπλών εγχύσεων στην περιοχή που χρειάζεται θεραπεία, μειώνεται η έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες.

   Χρόνια ημικρανία

   Πολλοί άνθρωποι, που υποφέρουν από ημικρανίες, ενθουσιάστηκαν όταν το μπότοξ εγκρίθηκε για την αντιμετώπισή τους το 2010. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να εγχύσει τις ενέσεις στο πίσω μέρος του λαιμού και στη βάση του κεφαλιού, για να χαλαρώσει τους μύες στην περιοχή και να υποχωρήσει ο πόνος. Εναλλακτική περιοχή εφαρμογής είναι και το μεσόφρυο.

   Στραβισμός

   Μπορεί να πρόκειται για πρόβλημα συγγενές ή που προέκυψε μετά από τραυματισμό. Το μπότοξ χρησιμοποιείται για να αλλάξει τη θέση των ματιών από το 1970, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Εγχύεται κατευθείαν στον οφθαλμικό μυ, χαλαρώνοντάς τον και βοηθώντας το μάτι να επανεστιάσει.

   Υπερδραστήρια κύστη

   Το 2013 το μπότοξ εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία του συγκεκριμένου συνδρόμου. Το μπότοξ εγχύεται στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, αποτρέποντας την υπερβολική πίεση των μυών.

   Παρόλες τις παραπάνω χρήσεις του –και πολλές άλλες, για τις οποίες εκκρεμεί η έγκριση από το FDA- το μπότοξ δεν συνιστά «θαυματουργό φάρμακο» και τα αποτελέσματά του διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό σας ή με τον γιατρό της κατάλληλης ειδικότητας θα προσδιορίσει κατά πόσο οι ενέσεις μπότοξ είναι η λύση στο ιατρικό σας πρόβλημα.