Εφηβεία: μέτρο και εξατομίκευση οι οδηγοί για αισθητική χειρουργική

εφηβεία και αισθητική χειρουργική

    Προτάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών για τις αισθητικές επεμβάσεις σε εφήβους

   Στην εποχή των selfies και της διαρκούς κοινοποίησης φωτογραφιών μέσω των social media, ένας αυξανόμενος αριθμός εφήβων επιδιώκει την αλλαγή της εμφάνισής του μέσω των αισθητικών επεμβάσεων. Οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις μεταξύ ανηλίκων είναι η ρινοπλαστική, η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας και η ωτοπλαστική και, όσον αφορά τις μη επεμβατικές τεχνικές, η αποτρίχωση, η ανάπλαση του δέρματος και το μπότοξ. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες κατευθυντήριες γραμμές, που να διασφαλίζουν την ενδεδειγμένη εφαρμογή της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής σε εφήβους.

   Σε δημοσίευση του τεύχους Σεπτεμβρίου 2018 του περιοδικού Plastic and Reconstructive Surgery, οι πλαστικοί χειρουργοί Rod Rohrich και Min – Jeong Cho από το Ινστιτούτο Πλαστικής Χειρουργικής του Dallas προειδοποιούν ότι ενώ οι αισθητικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται -όταν υπάρχουν οι ενδείξεις γι’αυτές- με επιτυχία σε ενηλίκους, η πραγματοποίησή τους σε εφήβους χρειάζεται να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

   Η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS) τονίζει τη σημασία κατανόησης του κινήτρου του εφήβου για αισθητική επέμβαση και τη διασφάλιση της προσεκτικής και εκτεταμένης προεγχειρητικής του αξιολόγησης. Η έρευνα των Rohrich και Cho αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερες οδηγίες, ειδικά όταν πρόκειται για τον προσδιορισμό της κατάλληλης χρονικής στιγμής για την πραγματοποίηση μιας αισθητικής επέμβασης σε εφήβους. Επιπρόσθετα, οι πλαστικοί χειρουργοί επισημαίνουν τα σημαντικά βήματα κατά την αξιολόγηση των νεαρών υποψήφιων για αισθητική χειρουργική, συμπεριλαμβανομένων της γονεϊκής συγκατάθεσης, της φυσικής και συναισθηματικής τους ωριμότητας και της συζήτησης των επιθυμιών, στόχων, κινδύνων, αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

   Οι κατευθυντήριες οδηγίες της ASPS για τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

   Ρινοπλαστική

   Σε παιδιά και εφήβους με σοβαρές ρινικές δυσμορφίες, η αναδιαμόρφωση της μύτης μπορεί να προτείνεται. Συστήνεται η επέμβαση να μην πραγματοποιείται αν δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της μύτης –συνήθως μεταξύ των ηλικιών 15 και 16 για τα κορίτσια και μεταξύ των 16 και 18 στα αγόρια. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, όπως σε παιδιά με λαγόχειλο, η ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μικρότερη ηλικία.

   Μειωτική στήθους

   Η επέμβαση πραγματοποιείται, συχνά, σε έφηβες για να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η μειωτική στήθους πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του γυναικείου στήθους, κάτι που, συνήθως, συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 12 και 19. Επιπρόσθετα, οι υπερτροφικοί μαστοί μπορεί να είναι ένα παροδικό πρόβλημα σε έφηβα αγόρια, αλλά κάποιες φορές -αν δεν έχει επιλυθεί από μόνο του στα πρώτα χρόνια της εφηβείας- αντιμετωπίζεται με την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας.

   Ωτοπλαστική

   Η επέμβαση για τη διόρθωση δυσμορφιών των αυτιών μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 5 ετών, οπότε έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των πτερυγίων των αυτιών.

   Λιποαναρρόφηση

   Αν δεν πραγματοποιείται ως μέρος της επέμβασης της μειωτικής στήθους, δεν συστήνεται η λιποαναρρόφηση σε εφήβους.

   Αυξητική στήθους

   Σπάνιες δυσμορφίες των μαστών ή συγγενής ανισομαστία είναι, γενικά, οι μόνες περιπτώσεις, στις οποίες ένα πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να κρίνει την αυξητική στήθους ως κατάλληλη για μια έφηβη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τα ενθέματα φυσιολογικού ορού για αυξητική στήθους σε γυναίκες 18 ετών και άνω και για αποκατάσταση μαστού σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, ενώ τα ενθέματα σιλικόνης για τις γυναίκες 22 ετών και άνω.

   Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι μοναδική και εξατομικεύεται, γι’αυτό και τίποτα δεν αντικαθιστά την προεγχειρητική συνεδρία - consultation του εφήβου με έναν πιστοποιημένο, έμπειρο πλαστικό χειρουργό.