Αποκατάσταση μαστού για μακρά και ποιοτική ζωή

αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

   Καρκίνος του μαστού: η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών διεθνώς, που πλήττει το σύμβολο της θηλυκότητας της γυναίκας, το στήθος και ανατρέπει δραματικά όλη την πορεία και τον τρόπο ζωής που εκείνη είχε επιλέξει. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση, αλλά και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και της φαρμακευτικής επιστήμης, έχουν οδηγήσει, σε σχέση με το παρελθόν, όχι μόνο σε πιο επιτυχημένη αντιμετώπιση και σε αύξηση των επιπέδων επιβίωσης, αλλά και σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

   Μετά τις χρονοβόρες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεπιθύμητες αλλαγές που αφορούν την εικόνα του σώματός της: ενώ έχει απαλλαγεί από τη νόσο, έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειές της. Αξίζει η γυναίκα να προχωρήσει σε αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή που θα την απαλλάξει από το να ζει με ένα αλλαγμένο σώμα.

  • Η πρόοδος στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των τεχνικών για την αποκατάσταση του στήθους μετά τη μαστεκτομή: η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, οι αυτόλογοι ιστοί και τα βλαστοκύτταρα δίνουν τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να υποβληθούν σε αποκατάσταση μαστού. Η καλή ενημέρωση της γυναίκας από τον ογκολόγο της και η συζήτηση με έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό θα τη βοηθήσουν να πάρει την καλύτερη απόφαση σχετικά με τη σωστή χρονική στιγμή για την πραγματοποίηση της αποκατάστασης και την επιλογή της εξατομικευμένης τεχνικής για την περίπτωσή της.
  • Η αποκατάσταση μαστού προσφέρει στη γυναίκα την ανάκτηση της αρτιότητας και της λειτουργικότητας του σώματός της, βελτιώνοντας την καθημερινότητά της και την ποιότητα ζωής της.
  • Η αποκατάσταση του συμβόλου της θηλυκότητάς της μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με τις ανεπιθύμητες αλλαγές που αφορούν την εικόνα του σώματός της, προσφέροντάς της ψυχολογικά πλεονεκτήματα. Η επιλογή αυτή όχι μόνο θα καταπολεμήσει τα συναισθήματα απογοήτευσης, δυσαρέσκειας, ανασφάλειας, βελτιώνοντας την αυτοεκτίμησή της, αλλά θα βοηθήσει τη γυναίκα να ανακτήσει την ατομική της ταυτότητα και την αίσθηση του εαυτού της. Θα συμβάλλει, δηλαδή, σε μια βελτιωμένη εικόνα σώματος, αφού η εικόνα του σώματος δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη αλλά και οι σκέψεις, οι αντιλήψεις και τα συναισθήματα που έχουμε για το σώμα και τον εαυτό μας.
  • Αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματα δυσφορίας ή αποξένωσης από το σώμα της και ξανακερδίζοντας τη θηλυκότητα και την αυτοπεποίθησή της, η γυναίκα βιώνει βελτιωμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και προσωπικές επιτυχίες.
  • Οι περισσότερες ενδυματολογικές επιλογές που έχει πλέον στη διάθεσή της, η δυνατότητα να εκφραστεί αποτελεσματικότερα μέσω του σώματός της, να μεταφέρει τα επιθυμητά μηνύματα για τον εαυτό της και να τον παρουσιάσει με τον τρόπο που η ίδια η γυναίκα επιθυμεί κάνουν παρελθόν τη μοναξιά και την παραίτηση και ενισχύουν τη δημιουργικότητά της και την εξέλιξή της.
  • Η δύναμη όλων όσων προσφέρει η αποκατάσταση μαστού διαψεύδει –όπως αναδεικνύουν και έρευνες- και τις πιο απαισιόδοξες προγνώσεις, βελτιώνοντας το προσδόκιμο όριο επιβίωσης της γυναίκας.