Γυναικομαστία: πώς επηρεάζει άνδρες διαφορετικών ηλικιών;

γυναικομαστία

   Γυναικομαστία: αγόρια και άνδρες βιώνουν πολύ συχνά, σε κάποιο βαθμό, το πρόβλημα του αυξημένου όγκου μαστού, μια κατάσταση που, παρόλο ότι δεν αποτελεί θέμα υγείας, τους «χαλάει» την εικόνα του σώματος. Η γυναικομαστία δημιουργείται από τη διόγκωση του μαζικού αδένα και την τοπική συσσώρευση λίπους, οδηγώντας σε μεγέθυνση των ανδρικών μαστών. Παρόλο που η γυναικομαστία μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός άνδρα, οι αιτίες της κατάστασης και οι προτεινόμενες επιλογές αντιμετώπισης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του.

   Γυναικομαστία σε εφήβους

   Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κέντρα ιατρικής έρευνας, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH – National Institutes of Health), οι έφηβοι ταλαιπωρούνται από γυναικομαστία σε ποσοστό περίπου 50% - 60%. Σε αυτή την περίοδο της ζωής τους η γυναικομαστία είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση, αφού στη διάρκεια της εφηβείας οι προβληματισμοί για την εικόνα του σώματος είναι έντονοι, ενώ τα εφηβικά ρούχα είναι σχεδιασμένα για να διαγράφουν το σώμα (t-shirts, αθλητικά ρούχα), γεγονός που μπορεί να τους προβληματίσει και στο σχολικό περιβάλλον. Για τους νεότερους άνδρες, τα συμπτώματα της γυναικομαστίας προκαλούνται, γενικά, από τα υψηλότερα σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, που σχετίζονται με την εφηβεία. Είναι αρκετά συχνό το περίγραμμα του στήθους να εξομαλύνεται από μόνο του καθώς ένας άνδρας μπαίνει στα 20 του και η γυναικομαστία να αποδεικνύεται μια παροδική κατάσταση, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

   Η γυναικομαστία σε ενήλικους άνδρες

   Η γυναικομαστία είναι ακόμα περισσότερο συνηθισμένη μεταξύ ενήλικων ανδρών. Η ίδια μελέτη του NIH ανέδειξε ότι περίπου 65% των ανδρών από την ενήλικη μέχρι και την υπερήλικη ζωή βιώνουν κάποιο βαθμό γυναικομαστίας. Παρόλο που η κλινική εικόνα μπορεί να είναι παρόμοια, οι αιτίες της γυναικομαστίας σε εφήβους και ενήλικους είναι πολύ διαφορετικές. Επιπρόσθετα της ανισορροπίας ορμονών, που μπορεί να προκύψει σε κάποια χρονική περίοδο, η μεγέθυνση του στήθους στους ενήλικους μπορεί να προκληθεί από συγκεκριμένες ιατρικές συνθήκες (φαρμακευτική ή ιατρογενής αιτιολογία). Έτσι, για τη γυναικομαστία ενοχοποιούνται συγκεκριμένα φάρμακα μακροχρόνιας χρήσης (π.χ. αναβολικά, κάποια καρδιολογικά φάρμακα) ή το πρόβλημα ενδέχεται να οφείλεται σε παθολογικά αίτια (π.χ. προβλήματα στο θυρεοειδή ή ήπαρ) ή πιο σπάνια σε κακοήθεια, ιδιαίτερα σε περίπτωση ξαφνικής εμφάνισης ετερόπλευρης γυναικομαστίας. Η γυναικομαστία μπορεί, επίσης, να προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών όπως η μαριχουάνα.

   Αντιμετώπιση της γυναικομαστίας

   Η αισθητική πλαστική χειρουργική φέρνει πάντα καλά νέα στους άνδρες, αφού η επέμβαση κατά της γυναικομαστίας -που είναι εύκολη, ανώδυνη και με γρήγορη ανάρρωση- αποτελεί τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα των υπερτροφικών μαστών. Η επέμβαση πραγματοποιείται με λιποαναρρόφηση και αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα μέσω τομής στη θηλαία άλω, ενώ σε περιπτώσεις γυναικομαστίας μεγαλύτερου βαθμού συνήθως χρειάζεται και αφαίρεση δέρματος. Ωστόσο, χάρη στις σύγχρονες τεχνικές της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής οι τομές είναι σχεδόν αδιόρατες, γιατί περιορίζονται γύρω από τη θηλαία άλω.

   Εκτός από το εντυπωσιακό ορατό αποτέλεσμα της επέμβασης -ένα πιο επίπεδο, ομαλό, αρρενωπό περίγραμμα στήθους- εξίσου σημαντικά είναι και τα συναισθηματικά και πρακτικά οφέλη, αφού οι άνδρες που υποβάλλονται στην επέμβαση βιώνουν ενίσχυση της αυτό-εκτίμησής τους, απλοποίηση της καθημερινότητάς τους, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και επαναπροσδιορίζουν το σώμα τους, αναδεικνύοντας την ατομική τους ταυτότητα. Ως ένα επιπρόσθετο όφελος, το λίπος που απομακρύνεται μπορεί να αξιοποιηθεί, με την επέμβαση της λιπογλυπτικής, για τη σμίλευση του θωρακικού μυ και τη δημιουργία six-pack.

   Αν ενδιαφέρεστε για την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας είναι σημαντικό να θυμάστε τη σημασία της επιλογής ενός έμπειρου και εξειδικευμένου στη συγκεκριμένη επέμβαση πλαστικού χειρουργού για την επίτευξη του ιδανικού αισθητικού αποτελέσματος!

   Πηγή: www.plasticsurgery.org