Διατροφή και συναισθήματα: η αμφίδρομη σχέση τους

διαχείριση συναισθημάτων για υγιεινή διατροφή

   Διατροφή και συναισθήματα: πώς συνδέονται; Πολυάριθμες έρευνες έχουν αναδείξει ότι η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες και συμπεριφορές αλλά και το αντίθετο: η διατροφή έχει τη δύναμη να επηρεάσει τα συναισθήματά μας. Σίγουρα το αντιλαμβανόμαστε και οι ίδιοι στην καθημερινή μας ζωή. Ακολουθούν μερικά μόνο παραδείγματα της αμφίδρομης αυτής σχέσης, ως «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό:

 

   Πέντε τρόποι με τους οποίους τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τη διατροφή μας

  • Το άγχος και ο θυμός αυξάνουν τις πιθανότητες μιας από τις συχνότερες διατροφικές διαταραχές, της συναισθηματικής υπερφαγίας -που δεν έχει καμία σχέση με τη βιολογική πείνα, που βιώνει ο οργανισμός μας. Έτσι, πολλές φορές, αντί να επιλύσουμε το πρόβλημα που μας έχει προκαλέσει την αγχώδη κατάσταση ή να εκτονώσουμε το άγχος μας με δημιουργικό τρόπο, στρεφόμαστε στο φαγητό ως ανακουφιστικό μέσο, εμπλέκοντας τον εαυτό μας σε έναν φαύλο κύκλο.
  • Όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες στρες τείνουμε να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες καφέ ή τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, θέτοντας την υγεία και κατ’επέκταση την εικόνα του σώματός μας σε κίνδυνο.
  • Η στενοχώρια και η μελαγχολία μας «σπρώχνουν» σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, όπως την αναζήτηση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, για παράδειγμα γλυκά και ψωμί.
  • Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, η χαρά, η ικανοποίηση, η ευχαρίστηση και η αυτοπεποίθηση δεν μας «δείχνουν το δρόμο» για το ψυγείο, αλλά για εξωστρέφεια, κοινωνικότητα, σχέσεις, δημιουργικότητα, σωματική άσκηση και ισορροπημένες διατροφικές συμπεριφορές.
  • Η υπερβολική απογοήτευση και δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος μας ωθεί συχνά σε εξαντλητικές και στερητικές δίαιτες, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη διατροφική διαταραχή της ανορεξίας.

 

   Πέντε τρόποι με τους οποίους η διατροφή επηρεάζει τα συναισθήματά μας

  • Σεροτονίνη: μια βασική χημική ουσία του νευρικού συστήματος, που επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας και την οποία το σώμα μας συνθέτει από ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ, την τρυπτοφάνη. Η κατανάλωση τροφών όπως αυγά, ξηροί καρποί, άπαχο κρέας, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, αυξάνουν τη σεροτονίνη στον οργανισμό μας, ανεβάζοντας, ταυτόχρονα, τη διάθεσή μας. Ιδιαίτερα, πάντως, όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, όσοι ζούμε στην Ελλάδα έχουμε την τύχη η χώρα μας να παράγει άφθονα, ενώ -πέρα από την ενίσχυση της υγείας και της ομορφιάς μας- οι πολλαπλοί συνδυασμοί χρωμάτων, στους οποίους τα βρίσκουμε, συμβάλλουν από μόνοι τους στη βελτίωση της διάθεσής μας!
  • Διατροφικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β ή της βιταμίνης D συνδέονται με εναλλαγές διάθεσης, μελαγχολία, θλίψη και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και κατάθλιψη.
  • Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, όπως οι τηγανητές πατάτες, συνδέονται με κόπωση και βραδύτητα σκέψης.
  • Το νερό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή συναισθηματική μας κατάσταση, αφού η αφυδάτωση επιβραδύνει το μεταβολισμό και μας στερεί ενέργεια. Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της μέρας συμβάλλει στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, που με τη σειρά της μας βοηθά να παραμένουμε δραστήριοι αλλά και με όμορφο δέρμα!
  • Ένα καλό πρωινό εφοδιάζει τον οργανισμό μας με όλες τις θρεπτικές ουσίες, που χρειάζεται για ενέργεια, γερή μνήμη και ενισχυμένη συγκέντρωση, ενώ συμβάλλει και στην ήρεμη συναισθηματική μας κατάσταση. Παράλληλα, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, βοηθώντας μας να διατηρούμαστε στα ιδανικά κιλά μας.

   Ας γίνουν τα παραπάνω παραδείγματα κίνητρα για αποφάσεις σχετικές με τη διαχείριση των συναισθημάτων μας, που θα οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας διατροφής μας, με οφέλη για την υγεία και την ομορφιά μας! Παράλληλα, μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία μιας εξατομικευμένης και ισορροπημένης υγιεινής διατροφής αλλά και γενικότερα ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τη συναισθηματική μας ευεξία; Κι αν δεν τα καταφέρετε μόνοι σας αναζητήστε τις συμβουλές των ειδικών!