Βασικές επεμβάσεις

 Αισθητική Πλαστική Χειρουργική: οι βασικές επεμβάσεις

   Η αισθητική πλαστική χειρουργική καλύπτει ένα ευρύ πεδίο όσον αφορά στις επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν, ώστε δεν υπάρχει σήμερα κανένα σημείο του σώματος που να μην μπορεί να τροποποιηθεί χειρουργικά. Η παρούσα καταγραφή αφορά τις πιο κλασικές επεμβάσεις της αισθητικής χειρουργικής και είναι ενδεικτική, αφού η αισθητική χειρουργική εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και νέες μέθοδοι και τεχνικές εφαρμόζονται καθημερινά στην κλινική πράξη.

   α). Αισθητική χειρουργική προσώπου

   Το λίφτινγκ προσώπου αντιμετωπίζει τη χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού, που οφείλεται στη διαδικασία της γήρανσης ή τη μαζική απώλεια βάρους, επαναφέροντας την πτώση των μαλακών μορίων στη φυσική τους θέση.   

   Η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται για να βελτιώσει την εικόνα των άνω βλεφάρων, των κάτω βλεφάρων ή και των δύο, που ενδέχεται να δημιουργούν ακόμα και προβλήματα στην όραση.

   Η ρινοπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα της μύτης. Πιο συγκεκριμένα, με την πλαστική μύτης μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί το μέγεθος της μύτης, να διορθωθούν ατέλειες στο ακρορρίνιο ή στη ράχη της μύτης, να μειωθεί το μέγεθος των ρουθουνιών, να διορθωθεί η γωνία ανάμεσα στη μύτη και το άνω χείλος, να αποκατασταθούν τυχόν συγγενείς ή μετατραυματικές δυσμορφίες, αλλά και να αντιμετωπιστούν προβλήματα αναπνοής.

   Η χειρουργική αντιμετώπιση των αφεστώτων ώτων καλείται ωτοπλαστική και γίνεται με σκοπό τη διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους των αυτιών.

   Η αναδιαμόρφωση του πηγουνιού αφορά είτε την αύξησή του είτε τη μείωσή του και ονομάζεται γενειοπλαστική ή πωγωνοπλαστική.

   β). Αισθητική χειρουργική σώματος

   Η αυξητική στήθους είναι η επέμβαση, η οποία αυξάνει το μέγεθος των μαστών με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Αντίθετα, η μείωση του όγκου των μαστών, με την αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα και δέρματος και την επανατοποθέτηση των θηλών στο κατάλληλο ύψος, ονομάζεται μειωτική στήθους. Η ανόρθωση στήθους ή μαστοπηξία ανυψώνει και διαμορφώνει τους πτωτικούς μαστούς. Η επέμβαση στήθους που αφορά τον ανδρικό πληθυσμό είναι γνωστή ως αντιμετώπιση της γυναικομαστίας. Συνίσταται στην αφαίρεση μέρους ή και ολόκληρου του μαζικού αδένα του υπερτροφικού ανδρικού μαστού, καθώς και της περίσσειας του λίπους.

   Η βραχιονοπλαστική ή πλαστική βραχιόνων συνίσταται στη μείωση της περίσσειας του δέρματος ή και του λίπους από την περιοχή των μπράτσων και τη βελτίωση του περιγράμματός τους.

   Με την κοιλιοπλαστική γίνεται πραγματικότητα η επίπεδη και καλοσχηματισμένη κοιλιά, αφού απομακρύνονται η περιττή επιδερμίδα και λίπος από το μέσο και κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, καθώς και οι ραβδώσεις (ραγάδες) μετά από εγκυμοσύνη, με παράλληλη ενίσχυση των κοιλιακών τοιχωμάτων.

   Η ανόρθωση γλουτών είναι η επέμβαση με την οποία εξαλείφεται η χαλάρωση, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της γήρανσης ή περίσσειας δέρματος μετά από απώλεια πολλών κιλών και βελτιώνεται το σχήμα και το μέγεθος των γλουτών.

   Η αφαίρεση του ανεπιθύμητου σωματικού λίπους με αναρρόφηση ονομάζεται λιποαναρρόφηση και πραγματοποιείται με λεπτεπίλεπτες κάνουλες και τη βοήθεια  του αναρροφητήρα, που εξασφαλίζει αρνητική πίεση. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί μεταφορά του αφαιρεθέντος λίπους και έγχυσή του, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, σε άλλες περιοχές του σώματος που χρειάζονται «γέμισμα», η επέμβαση ονομάζεται λιπογλυπτική.

   Επίσης, μετά από μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους (ως αποτέλεσμα δίαιτας ή βαριατρικής επέμβασης) η χαλάρωση του δέρματος που εμφανίζεται στο πρόσωπο, το λαιμό, τους βραχίονες, το στήθος, την κοιλιά, τους γλουτούς και τους μηρούς αντιμετωπίζεται με έναν συνδυασμό κάποιων από τις παραπάνω αισθητικές επεμβάσεις και ονομάζεται ολική μεταμόρφωση σώματος (total makeover).

   Εκτός από τις χειρουργικές επεμβάσεις, σήμερα κερδίζουν έδαφος όλο και περισσότερες μη επεμβατικές εφαρμογές της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης - botox, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, η λιπόλυση, το laser, τα νήματα PDO, αλλά και η χρήση βλαστοκυττάρων, που διαχωρίζονται με μηχανικό τρόπο από το αυτόλογο λίπος που λαμβάνεται από σημεία του σώματος όπου υπάρχει διαθέσιμο και εγχύονται, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, ως υγροποιημένο διάλυμα, σε άλλα σημεία για την ανανέωση εκ των έσω της ποιότητας του δέρματος.