Αρχείο άρθρων

Καλωσόρισμα
  

Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο που στόχο έχει να προσφέρει πολύπλευρη ενημέρωση για την εικόνα του σώματος και την τροποποίησή του μέσω της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, καθώς και να προβάλλει θέματα που σχετίζονται με την επικαιρότητα και tips για καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά ιατρικές πληροφορίες, στοχεύει, όμως, στην ανάδειξη της αξίας των Κοινωνικών Επιστημών για την Ιατρική. Το site έχει σχεδιαστεί με φιλικό τρόπο προς τις κινητές συσκευές και σας δίνει τη δυνατότητα να «ξεδιπλώσετε» την εμπειρία σας, να πάρετε απαντήσεις σε θέματα που σας απασχολούν και να «πλουτίσετε» την καθημερινότητά σας, ανακαλύπτοντας γεγονότα, δυνατότητες και νέες προοπτικές! Εύχομαι η επικοινωνία μας μέσα από το site να συμβάλλει στην αυτοβελτίωση και την προσωπική σας εξέλιξη.

Καλή περιήγηση

Δρ. Γεωργία Δηλάκη 

Προτάσεις

Επικαιρότητα

Οφθαλμολογία: με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

οφθαλμίατρος

 Ο οφθαλμίατρος Παρασκευάς Ζαφειρόπουλος μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τα μάτια μας 

   Όραση: η πρωτοκαθεδρία της αντικατοπτρίζεται στη σκέψη του Πλάτωνα, ο οποίος τη συνέδεσε με την εδραίωση της φιλοσοφίας και τη θεώρησε ως την αίσθηση που οδηγεί στο Θεό και την Αλήθεια αλλά και του Αριστοτέλη, ο οποίος ιεράρχησε τις αισθήσεις, θεωρώντας την όραση ανώτερη από όλες τις άλλες, συνδέοντάς τη με τη γνώση. Η συμβολική δύναμη της όρασης ενισχύεται στην καθημερινότητά μας από αλληγορικές εξισώσεις, όπως «όραση=φως=ήλιος=αλήθεια». Πώς, όμως, θα τη διαφυλάξουμε;

 Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Παρασκευάς Ζαφειρόπουλος, Επιμελητής ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, παρουσιάζει, μέσα από μια πλούσια συνέντευξη, τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες της οφθαλμολογίας, χαρακτηρίζοντας την ειδικότητα ως την πιο ανεπτυγμένη τεχνολογικά. Παράλληλα, μας ενημερώνει για την καλή υγεία των ματιών μας σε επίπεδο τόσο πρόληψης όσο και θεραπείας αλλά και για όσα θέλουν να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι για διαθλαστική χειρουργική.

   Η όραση αποτελεί την κυρίαρχη αίσθηση στη σύγχρονη κοινωνία. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε εξασκώντας το επάγγελμα του οφθαλμίατρου, αφού η αποστολή σας είναι να διατηρείτε σε καλή κατάσταση τα όργανα της κυρίαρχης αίσθησης των ανθρώπων, που σας εμπιστεύονται, δηλαδή τα μάτια τους;

   Η όραση είναι πραγματικά η κυρίαρχη αίσθηση και απαραίτητη για την επιβίωση από την εποχή του πρωτόγονου ανθρώπου. Στη σημερινή απαιτητική εποχή και με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, εμφανίζονται περισσότερες παθήσεις και οι θεραπευτικές προκλήσεις είναι ασύγκριτα περισσότερες.

  Δυστυχώς τα αποτελέσματα ορισμένων οφθαλμολογικών επεμβάσεων είναι μη αναστρέψιμα. Πόσο άγχος σας προκαλεί αυτό το γεγονός; Πιστεύετε ότι το επάγγελμά σας είναι περισσότερο αγχώδες σε σχέση με άλλες ειδικότητες;

   Συχνά το μη αναστρέψιμο μιας επέμβασης είναι και το ζητούμενο, μία αναστροφή του χειρουργικού αποτελέσματος πιθανό να σημαίνει υποτροπή της πάθησης. Το άγχος πάντα υπάρχει στις χειρουργικές ειδικότητες, ωστόσο είναι κάτι, το οποίο ο χειρουργός μαθαίνει να διαχειρίζεται.

   Ποια οφθαλμιατρική επέμβαση σας έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση ή συγκίνηση στην καριέρα σας; Μιλήστε μου για ένα από τα πιο απαιτητικά χειρουργεία, που έχετε πραγματοποιήσει.

   Κάθε ικανοποιημένος ασθενής είναι και ικανοποίηση για το χειρουργό. Πιστεύω ότι οι πιο απαιτητικές επεμβάσεις και αυτές που δίνουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν επιτυγχάνουν ένα καλό αποτέλεσμα, είναι οι αποκαταστάσεις τραυμάτων.

   Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας –την οποία αναγκαστικά χρησιμοποιούν όλες οι ηλικίες. «Ενοχοποιείται» για κάποιες καταστάσεις η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε ή να τις προλάβουμε;

   Η πιο γνωστή συνέπεια της παρατεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών οθονών είναι η ξηροφθαλμία. Κατά τη διάρκεια της προσήλωσης μειώνονται οι βλεφαρισμοί και διαταράσσεται η δακρυική στοιβάδα. Τελευταία έχει προταθεί ο όρος ψηφιακή κόπωση των ματιών με συμπτώματα όπως ξηρά, ερεθισμένα μάτια, θολή όραση, πόνους στον αυχένα, την πλάτη και πονοκεφάλους. Λύση είναι τα συχνά διαλλείματα, η χρήση τεχνητών δακρύων και η μείωση της φωτεινής έντασης της οθόνης. Επίσης, σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τα σωστά γυαλιά με τη διόρθωση για τη συγκεκριμένη απόσταση εργασίας.

   Πώς επηρεάζουν τα μάτια μας η μόλυνση του περιβάλλοντος και η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών;  Έχουν προκύψει νέες παθήσεις λόγω αυτών των παραγόντων; Τι χρειάζεται να ξέρει ο κόσμος στο πλαίσιο της πρόληψης;

  Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επιβαρυντική στην εμφάνιση καταρράκτη, ωχροπάθειας και μελανωμάτων. Η χρήση γυαλιών ηλίου, ιδίως το καλοκαίρι, είναι απαραίτητη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβαρυντική στην εμφάνιση επιπεφυκίτιδας.

   Μιλήστε μου για τη διαθλαστική χειρουργική. Ποιες καταστάσεις διορθώνει και σε ποιες επεμβάσεις συνίσταται;

   Διαθλαστική χειρουργική είναι το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων που εφαρμόζονται για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η όραση χωρίς γυαλιά. Οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνικές  είναι η Lasik, η Lasik με τη χρήση του femptosecond laser, η PRK και η χρήση φακικών ενδοφακών.

 

Η αξία του λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου και της εξατομίκευσης για την επιτυχία της διαθλαστικής χειρουργικής

 

  Μπορούν όλοι να διορθώσουν τις διαθλαστικές ιδιομορφίες τους; Υπάρχουν αντενδείξεις ή ηλικιακοί περιορισμοί γι’αυτές τις επεμβάσεις ή είναι κατάλληλοι υποψήφιοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι;

   Πλέον οι περισσότεροι μπορούν. Περιορισμοί και αντενδείξεις υπάρχουν και για αυτό έχει μεγάλη σημασία ο προεγχειρητικός έλεγχος. Συνοπτικά να πούμε ότι το μέγεθος της διαθλαστικής ανωμαλίας, το πάχος του κερατοειδή του ενδιαφερόμενου και ανωμαλίες του κερατοειδή, βαρύνουν πολύ στην τελική απόφαση για το αν θα γίνει η επέμβαση και το είδος της επέμβασης που θα επιλεγεί. Η ηλικία παίζει ρόλο ως προς το είδος της διαθλαστικής επέμβασης που θα επιλεγεί.

   Ποιους λόγους αναφέρουν τα άτομα που ενδιαφέρονται για μια διαθλαστική επέμβαση; Σε τι ποσοστό τους ενδιαφέρει και το αισθητικό κομμάτι, πέρα από το λειτουργικό;

   Νέα άτομα ενδιαφέρονται να απαλλαγούν από τα γυαλιά και για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους. Μεγαλύτερα άτομα θέλουν να αντιμετωπίσουν την πρεσβυωπία που έχει εμφανιστεί. Υπάρχει, επίσης, και η κατηγορία νέων που θέλουν να διορθώσουν τη διαθλαστική τους ανωμαλία για λόγους καριέρας όπως π.χ. την εισαγωγή τους σε στρατιωτικές σχολές.

   Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές από τις διαθλαστικές επεμβάσεις; Σε τι ποσοστό, περίπου, θα πάρει ρίσκο ένας ενδιαφερόμενος για διαθλαστική επέμβαση;

  Οι διαθλαστικές επεμβάσεις είναι από τις πιο ασφαλείς και επιτυχείς επεμβάσεις με μεγάλη εμπειρία σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, επιπλοκές μπορεί να υπάρχουν και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι για αυτές.

  • Υποδιόρθωση ή υπερδιόρθωση  με συχνότητα 1-4% ανάλογα με τη διορθωμένη ανωμαλία.
  • Μείωση της καλύτερα διορθούμενης όρασης σε σχέση με την όραση με γυαλιά με συχνότητα περίπου 1% . Συνήθως η οπτική οξύτητα επανέρχεται σε 6-12 μήνες.
  • Υποτροπή. Συχνότητα 1% . Στις περισσότερες περιπτώσεις η υποτροπή της διαθλαστικής ανωμαλίας είναι μικρή και περιστασιακά μόνο είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών.
  • Νυχτερινές ανακλάσεις, φωτοστέφανα. Είναι συχνά το διάστημα αμέσως μετά την επέμβαση και υποχωρούν στους επόμενους μήνες.
  • Θολερότητα. Υποχωρεί συνήθως το διάστημα μετά την εγχείρηση, σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα φαρμακευτικής θεραπείας ή χειρουργικού καθαρισμού.
  • Ενδοεπιθηλιακή ανάπτυξη. Προκαλείται από επιθηλιακά κύτταρα που εισέρχονται και αναπτύσσονται στο στρώμα του κερατοειδούς κάτω συνήθως από τον κερατοειδικό κρημνό που έχει δημιουργηθεί κατά την επέμβαση (Lasik). Υπάρχει η δυνατότητα φαρμακευτικής θεραπείας και χειρουργικού καθαρισμού. Συχνότητα 1%
  • Επιπλοκές κερατοειδικού κρημνού. Μπορεί να συμβούν κατά την Lasik και μπορεί να είναι από παροδικές έως να προκαλέσουν μόνιμη θόλωση. Συχνότητα περίπου 0,1%
  • Λοίμωξη. Πολύ σοβαρή επιπλοκή που απαιτεί άμεση θεραπεία. Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται εύκολα με ενστάλαξη κολλυρίων αλλά υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις, που μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία και να προκληθούν μόνιμες βλάβες.
  • Κερατεκτασία. Σοβαρή μακροπρόθεσμη επιπλοκή. Μεγάλη σημασία έχει ο προεγχειρητικός έλεγχος που θα αποκλείσει κατά το δυνατόν, άτομα με πιθανότητα ανάπτυξης κερατεκτασίας. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης.
  • Αδρά μπορούμε να πούμε ότι η πιθανότητα επιπλοκής με πολύ σοβαρή μείωση της όρασης είναι περίπου 1:10000

  Πώς θα επιλέξουμε οφθαλμίατρο και πώς νοσηλευτικό ίδρυμα, αν ενδιαφερόμαστε για διαθλαστική επέμβαση; Τα οφθαλμολογικά κέντρα, στα οποία πραγματοποιείται διαθλαστική χειρουργική, τι πιστοποίηση πρέπει να φέρουν;

   Νομίζω ότι η επίσκεψη και η προσωπική επαφή και η επικοινωνία με τον ιατρό χειρουργό είναι το καλύτερο κριτήριο για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για κάθε κέντρο από το διαδίκτυο, η οποία όμως δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή άκριτα. Απαιτείται άδεια λειτουργίας από τη νομαρχία και παρέχεται βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας από τον ιατρικό σύλλογο κάθε περιοχής που δραστηριοποιείται το κέντρο.

   Επισκέπτονται τη χώρα μας από άλλες χώρες προκειμένου να υποβληθούν σε διαθλαστικές επεμβάσεις; Υπάρχει ιατρικός τουρισμός στην οφθαλμολογία; Μπορεί να αναπτυχθεί;

   Η ελληνική οφθαλμολογία και σημαντικοί Έλληνες οφθαλμίατροι πρωτοπορούν στην διαθλαστική χειρουργική, συνεπώς επισκέπτονται τη χώρα μας ενδιαφερόμενοι από άλλες χώρες προκειμένου να υποβληθούν σε διαθλαστικές επεμβάσεις.

   Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία γύρω από τις διαθλαστικές επεμβάσεις, δεδομένου ότι οι άνθρωποι με μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό έχουν ιδιομορφίες στην κατασκευή των ματιών τους και όχι παθήσεις; Πότε αξίζει να υποβληθεί κανείς σε διαθλαστική επέμβαση; Τι συμβουλεύετε τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά σας;

   Η διαθλαστική χειρουργική δεν είναι αισθητική χειρουργική με την κλασσική έννοια αλλά απαλλάσσει τον υποβληθέντα από την ανάγκη καθημερινής χρήσης ενός βοηθήματος. Βελτιώνει την όραση και συγχρόνως βελτιώνει την καθημερινή του ζωή. Είναι ασφαλείς επεμβάσεις -υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή τους- και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

   Η διαθλαστική χειρουργική πραγματοποιείται με τη χρήση laser, με τα οποία ελαχιστοποιείται η παρέμβαση του χεριού του οφθαλμίατρου. Πώς δίνεται, σε αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα για εξατομίκευση στους υποβληθέντες σε διαθλαστικές επεμβάσεις;

   Υπάρχουν καθιερωμένα πρωτόκολλα τεκμηριωμένα από τη διεθνή βιβλιογραφία που ακολουθούνται. Φυσικά κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και υπάρχει όντως η δυνατότητα σε ιδιαίτερες περιπτώσεις να ακολουθηθεί εξατομικευμένη προσέγγιση. Η κατευθυνόμενη από την τοπογραφία διαθλαστική επέμβαση στον κερατοειδή είναι μια δυνατότητα.

   Πότε θεωρείται επιτυχημένη μια διαθλαστική επέμβαση;

   Όταν επιτευχθεί εμμετρωπία, δηλαδή φυσιολογική οπτική οξύτητα χωρίς τη χρήση γυαλιών. Αυτό είναι ένα ιδανικό αποτέλεσμα, που μπορεί όμως να μην είναι εφικτό. Θα λέγαμε ότι μια διαθλαστική επέμβαση είναι επιτυχημένη όταν το άτομο πλέον δεν χρειάζεται γυαλιά στην καθημερινότητά του.

 

  Το ιδανικό αποτέλεσμα της διαθλαστικής χειρουργικής είναι η εμμετρωπία, δηλαδή φυσιολογική οπτική οξύτητα χωρίς τη χρήση γυαλιών

 

   Υπάρχουν περιπτώσεις που μια διαθλαστική επέμβαση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία;

   Από όσο γνωρίζω όχι. Κάποιες ιδιωτικές ασφαλιστικές σε ορισμένα συμβόλαια καλύπτουν το κόστος των διαθλαστικών επεμβάσεων.

   Πώς βιώνουν οι υποβληθέντες σε διαθλαστικές επεμβάσεις τη μετεγχειρητική περίοδο μέχρι την οριστικοποίηση του αποτελέσματος; Όταν βγάζουν τα γυαλιά μπαίνουν στη διαδικασία να διορθώσουν και άλλα αισθητικά προβλήματα όσον αφορά το πρόσωπό τους; «Ανταμείβει» η διαθλαστική χειρουργική τα άτομα που την επιλέγουν;

   Υπάρχει ενθουσιασμός και πραγματικά ένας εντυπωσιακός νέος τρόπος ζωής χωρίς γυαλιά αλλά υπάρχουν και τα ενοχλήματα της πρώτης περιόδου, όπως πόνος το πρώτο 24ωρο κυρίως και σχετικά ίσως θολή όραση. Η πιστή τήρηση των οδηγιών αυτό το διάστημα είναι απαραίτητη. Στη συνέχεια η χρήση τεχνητών δακρύων για μεγάλο διάστημα είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει συνήθεια στον υποβληθέντα. Η απαλλαγή από τα γυαλιά αλλάζει εντυπωσιακά την καθημερινότητά του και αρκετοί μετά από τη διαθλαστική επέμβαση προχωρούν και στη διόρθωση άλλων οφθαλμολογικών προβλημάτων, αν έχουν, όπως σε εγχείρηση στραβισμού.

 

Οι υποβληθέντες σε επιτυχημένη διαθλαστική χειρουργική απολαμβάνουν –χωρίς γυαλιά- έναν εντυπωσιακό νέο τρόπο ζωής και ποιοτικότερη καθημερινότητα

 

   Η πάροδος της ηλικίας προκαλεί φυσιολογική φθορά των ματιών με καταστάσεις όπως η πρεσβυωπία, ο καταρράκτης, κ.ά. Πώς βιώνουν τα άτομα την προοδευτική απώλεια της όρασης λόγω γήρανσης;

   Η μείωση της όρασης είναι πάντα μια δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση. Συνεπάγεται περιορισμό της δραστηριότητας του ατόμου, χειρότερη ποιότητα ζωής, αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης άλλων προβλημάτων υγείας και εμπλοκή σε ατυχήματα.

   Προοδευτική απώλεια της όρασης λόγω γήρανσης δεν είναι σωστός όρος. Μπορεί να υπάρχει προοδευτική απώλεια όρασης που οφείλεται σε παθήσεις, των οποίων η συχνότητα αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Κάθε άτομο, που παρατηρεί μείωση της όρασής του, θα πρέπει να καταφεύγει άμεσα στον οφθαλμίατρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση και άτομα μεγάλης ηλικίας μπορούν να απολαμβάνουν πολύ καλή όραση.

   Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βρίσκονται σε ένα «οροπέδιο». Πώς η σύγχρονη οφθαλμολογία συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων;

   Η σύγχρονη οφθαλμολογία μπορούμε να πούμε ότι αντιμετωπίζει όλες τις παθήσεις του πρόσθιου ημιμορίου του οφθαλμού και τις περισσότερες του οπίσθιου. Θέλω να πω ότι στις μέρες μας υπάρχουν μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες. Σίγουρα ισχύει, όπως σε όλη την ιατρική εξάλλου, το όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Δηλαδή, οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται το συντομότερο στον οφθαλμίατρο.

   Η εξέλιξη της ιατρικής γνώσης και της φαρμακολογίας μπορούν να συμβάλλουν στην καθυστέρηση ή και την αποτροπή κάποιων οφθαλμιατρικών επεμβάσεων;

   Σίγουρα ναι. Σήμερα υπάρχουν θεραπευτικές δυνατότητες στα περισσότερα οφθαλμολογικά προβλήματα. Νέες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως το OCT και η ψηφιακή αγγειογραφία, έχουν φέρει επανάσταση στην απεικόνιση του βυθού του οφθαλμού. Νέες θεραπείες, όπως η ανάπτυξη των anti-VEGF δίνουν δυνατότητες που πριν 10 χρόνια δεν υπήρχαν. Καινούργια μηχανήματα εμφανίζονται κάθε χρόνο και οι χειρουργικές τεχνικές βελτιώνονται συνεχώς.

   Ποια είναι η σχέση σας με τις νέες τεχνολογίες; Βοηθούν στον έλεγχο ή την πρόληψη κάποιων καταστάσεων;

   Η οφθαλμολογία έχει ωφεληθεί από την τεχνολογική ανάπτυξη, ίσως είναι η πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένη ειδικότητα. Πολλές τεχνικές διαγνωστικές και θεραπευτικές έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, σε σημείο που ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για την άσκηση της οφθαλμολογίας. Μπορούμε ενδεικτικά να αναφέρουμε στις διαγνωστικές εξετάσεις την αυτόματη διαθλασιμετρία, την τοπογραφία κερατοειδή, την ψηφιακή αγγειογραφία, την οπτική τομογραφία συνοχής OCT κ.ά.

   Στις χειρουργικές τεχνικές έχουμε την εκτεταμένη χρήση μικροσκοπίων, τη σύγχρονη φακοθρυψία και τους ενδοφακούς στη χειρουργική καταρράκτη, τις βαλβίδες στη χειρουργική γλαυκώματος, την εκτεταμένη χρήση laser στη διαθλαστική χειρουργική, στις παθήσεις βυθού και αλλού, την ανάπτυξη πολλών καινούργιων μικροεργαλείων. Η σύγχρονη φαρμακολογία έχει προσφέρει πολλές καινούργιες φαρμακευτικές λύσεις. Η ανάπτυξη είναι συνεχής και εμφανίζονται συνεχώς καινούργια μηχανήματα και νέες δυνατότητες.

   Τι μας υπόσχεται η οφθαλμολογία για το μέλλον; Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής θα αποτελέσουν κάποια στιγμή παρελθόν; Θα δούμε στο μέλλον τα στατιστικά να είναι υπέρ αυτών που βλέπουν χωρίς βοηθήματα;

   Σίγουρα μας υπόσχεται καλύτερη όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Υπάρχουν ήδη λύσεις σε παθήσεις που προκαλούν τύφλωση και τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστες. Ένα μεγάλο κεφάλαιο, που αναμένουμε λύσεις με την ανάπτυξη των γονιδιακών θεραπειών, είναι οι συγγενείς παθήσεις, ένας τομέας που οι θεραπευτικές μας δυνατότητες είναι ακόμα πολύ περιορισμένες, όπως και στις παθήσεις του οπτικού νεύρου. Στη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς, μία κατάσταση συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες, που οδηγεί σε μεγάλη μείωση της όρασης και στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια θα υπάρχουν καινούργιες εξελίξεις. Στην αντιμετώπιση του καταρράκτη, στη χειρουργική του αμφιβληστροειδή και στη διαθλαστική χειρουργική έχουμε κάθε χρόνο και κάτι νέο, η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και η ανάπτυξη υπερόρασης είναι οι νέες προκλήσεις.

   Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής ενσωματώνουν συνεχώς νέες τεχνολογίες, είναι ένα οικονομικό και πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στην οφθαλμολογία και θα έχουν τη θέση τους τα επόμενα χρόνια.

 

Η οφθαλμολογία ίσως είναι η πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένη ειδικότητα, με την επίτευξη της υπερόρασης να αποτελεί τη νέα πρόκληση

 

   Πιστεύετε ότι ο οφθαλμιατρικός έλεγχος και η ενημέρωση για τη φροντίδα των ματιών από πολύ μικρή ηλικία θα μπορούσε να προλάβει μελλοντικές φθορές για ένα μέρος του πληθυσμού;

   Ο έλεγχος της όρασης στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι πολύ σημαντικός. Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται αμέσως μόλις παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα ή αλλιώς από την ηλικία 3-4 ετών. Η αποκάλυψη διαθλαστικής ανωμαλίας, αμβλυωπίας και στραβισμού και η αντιμετώπισή τους πριν την ηλικία των 6 ετών είναι καθοριστική για τη μετέπειτα φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης.

   Η διατροφή από την παιδική ηλικία παίζει ρόλο στην καλή υγεία των ματιών;

   Η σωστή διατροφή και η καλλιέργεια υγιεινών διατροφικών συνηθειών παίζει κορυφαίο ρόλο στην καλή υγεία γενικότερα και κατά συνέπεια στην καλή υγεία των ματιών, καθώς και αργότερα στην αποφυγή παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς.

 

Η σωστή διατροφή παίζει κορυφαίο ρόλο στην καλή υγεία των ματιών

 

   Δεδομένου ότι οι σύγχρονοι έφηβοι χρησιμοποιούν κατά κόρον τα ψηφιακά μέσα, τι θα τους παροτρύνατε προκειμένου να προστατέψουν την όρασή τους;

   Η χρήση με μέτρο, τα συχνά διαλλείματα και η χρήση υποκατάστατων δακρύων βοηθημάτων.

   Έχετε ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία στην οφθαλμολογία. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

   Η παρακολούθηση συνεχώς των εξελίξεων και η βελτίωση σε νέες χειρουργικές τεχνικές είναι μία πρόκληση και επιθυμία. Από την άλλη μεριά έχει, επίσης, μεγάλη σημασία για μένα ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά μου και γενικότερα η προσωπική μου ζωή.

   Κύριε Ζαφειρόπουλε ευχαριστώ πολύ, σας εύχομαι επαγγελματικές και προσωπικές επιτυχίες!

                                                                                                                        

Συνεντεύξεις

συνεντεύξεις αισθητική χειρουργική

Απόψεις, τάσεις, εξελίξεις, εμπειρίες γύρω από το σώμα, την εικόνα του, την τροποποίησή του μέσω της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, την υγεία, την ομορφιά, τη νεότητα-και όχι μόνο. 

 

Διαβάστε περισσότερα